Április elején kezdték el a forgatni a Dream Works égisze alatt készülő Need for Speed filmet a kaliforniai Mendocino County helyszínen, legalábbis a főszereplő Aaron Paul ezt twitterezte ki anno. Hogy sikerül-e egy új Halálos Iramban franchise-t létrehozni az még a jövő kérdése, de gyönyörű verdákból nem lesz hiány, melyeket mi 2014. március 14-én nézhetünk meg a mozikban. Az Assassins Creed mozi is mozgolódik, a Michael Fassbender fémjelezte alkotás 2015. május 22-én támadja be a mozikat.
A Need for Speed, Assassin’s Creed filmek után ebben a cikkben az élőszereplős vászonra vagy sorozatként adaptált videojátékokról lesz szó, viszont itt nem a film minőségét fogom vizsgálni, az amúgy is a másik részleg feladata, hanem a videojátékhoz való hűséget. Mit értek ez alatt?

A Mortal Kombat és a Tekken karakterei tényleg úgy néznek ki, mint a vásznakon, a Resident Evil zombijai és története egyezik-e a játékokéval, Perszia hercege tényleg Perzsia hercegéhez méltóan harcol, ugrándozik és Lara Croft tényleg olyan szexi, mint a játékokban?

Film-Need-for-Speed-01

 

Film-Need-for-Speed

Mortal Kombat

Az első Mortal Kombat adja át szerintem a legjobban azt, amit az 1992-ben megjelent játék nyújtott. Mivel az első játékban nem volt sok karakter így egyértelmű volt, hogy mindenki szerepet kapjon, sőt egy rejtett és Kitana hercegnő személyében a második részből is kaptunk egy szereplőt. Minden karakter kinézete hű volt a játékokban látottakhoz, képességeiket, mint pl. Liu Kang bicikli rúgását, Scorpion csáklyáját, Sub-Zero fagyasztását is áthozták, ráadásul jól is néztek ki. Bár mint film talán erős közepes, de tényleg egy hű videojáték adaptáció tett le az asztalra 1995-ben Paul W.S. Anderson.

Film-Mortal-Kombat

A két évvel későbbi második rész is hűnek mondható, ami a harmadik epizódot dolgozta fel. A casting fele annyira se volt jó, mint az első Mortal Kombat film esetében és minőségileg is igen borzasztó lett, de lesz ennél kevésbé hű alkotás is.

Egy évadot megélt a Mortal Kombat: Conquest sorozat, amit 1998-ban adtak ki. Itt Liu Kang apjának, Kung Laónak a kalandjait nézhettük meg melyben pár, eddig a Mortal Kombat univerzumban nem szerepelt karakter is részt vett illetve volt jó pár visszatérő szereplő is, pl. Scorpion, Raiden, Shang Tsung. Bár Scorpion és társai a két mozifilmhez hasonlóan néztek ki és a harcok sem voltak rosszak (csak túl sok volt a forgó rúgás), azért egy évad talán elég volt a Conquestből.

Kevin Tancharoen megcsinálta a Mortal Kombat Rebirth videót, mely modern köntösbe helyezte a Mortal Kombat univerzumot, ennek következtében pedig a rendező úr megcsinálhatta a Legacy alcímű online sorozatot. Itt viszont már alig felfedezhetőek a játék védjegyei, bár a Get over here itt volt és pár karakter is hasonlított játékbeli kinézetéhez, azért ezek ellenére csak a nevekben Mortal Kombat a Legacy. Reméljük az idén tavasszal érkező második évad azért jobb, hűségesebb lesz.

Tekken

Nagyon vártam a 2010-ben megjelent Tekken videojáték adaptáció, de óriásit kellett csalódnom. Bár a játéknak nincs nagy a sztorija, a filmből szinte teljesen kimaradt a Jin, Kazuya és Heihachi közti ellentét, helyette inkább III. világháború utáni Vasököl viadal van Tekken Cityben. Ilyen még csak véletlenül sem volt a játékokban, nem tudom honnan szedték.

Film-Tekken
A legfájóbb pont a színészek kiválogatása volt. A készítőket totál hidegen hagyta, hogy a filmben szereplő karakterek hogyan néznek ki a játékokban. A brazil capoeirás Christie itt fehér és véletlenül sem ismeri a brazil harcművészetet, Steve egy huszonéves bokszoló vállig érő szőke hajjal, itt középkorú és kopasz, aki ráadásul ismeri a Jint és anyját, a játékokban valójában köze nincs hozzájuk, de Kazuya szakálla is nagyon vicces, meg a pornós kinézetű Nina is megér egy misét. Persze egyet-kettőt eltaláltak, de mérleg így is nagyon a negatív oldalra billent.
Még nincs vége a Tekken film szidásának. Ha már a sztori és a karakterek félresikerültek, legalább a harcok lettek volna jók, de ez sincsen meg. A karakterek harcstílusa és személyisége is szinte teljes egészében hiányzik, egyedül az Eddy Gordót alakító (bocsánat, a filmben Eddie) Lateef Crowder capoeirázása volt hű (mondjuk Crowder tényleg capoeirázik), de ezen kívül semmi. Nincsen Mishima féle felütés és lábkirúgás, Cung Le-től, aki Marshall Law-ot játszotta egy Bruce Lee-re hajazó mozdulatot nem láttunk (pedig a karaktert pont Lee-ről mintázták), Bryan zseniális röhögése is gondolom vágóasztalon végezte, vagy benne se volt, Jin szinte már védjegyéül szolgáló kesztyűjét is Steve-től kapta, ami szintén mókás.
Maga a karakterek kiválasztása is megkérdőjelezhető. Itt van Miguel, aki a film előtt egy évvel megjelent hatodik részben debütált, de nincsen Jin riválisa, a Tae-Kwan Doo-t űző Hwoarang, nincsen egy pankrátor sem, nincs a Jackie Chanről mintázott Lei és csak említés szintjén van az összes részben szereplő Paul, akik meg itt vannak, azoknak sincs ugye sok közé játékbeli kinézetükhöz.
Bár szó volt egy lehetséges előzményfilmről, ez a lehetőség szerintem teljesen kizárt, hiszen a 30 millió dollárból készült alkotás nem termelt 1 milliót sem. Ha esetleg akarnak majd egy új Tekken filmet csinálni, akkor az mindenképpen reboot legyen, mert Tekken Cityt és a többi marhaságot gyorsan el kellene feledtetni.
(Ha megtekintésre adnátok a fejeteket, azt mindenképpen feliratosan tegyétek, mert a szinkron egyszerűen borzasztó, olyan hülyeségeket mondanak, mint Híhácsi, Bryan Furi, Kayuza stb.)

 

Resident Evil

Öt Resident Evil film jelent meg eddig, jövőre jön a hatodik. Paul W.S. Anderson (aki az első Mortal Kombat filmet is jegyzi) rendezte az első, a negyedik és az ötödik részt, a többiben író volt, de így is azt kell, hogy mondjam, hogy sikerült a sorozatot tönkrevágni. Pedig nem vagyok sem Resident Evil, sem horror játék fan, de kicsiként mindig néztem, amikor apám Racoon Cityt járva ölte a zombikat és ez alapján azt mondhatom, hogy csak az Apokalipszis alcímű második rész volt hű a videojátékokhoz, itt is csak inkább az első három epizódhoz viszonyítva.

Film-Resident-Evil-Retribution
Nézzük a karaktereket. Már maga a főszereplő Alice (Milla Jovovich) sem Resident Evil karakter, valószínűleg azért került be a stábba és lett sorozat királynője, mert a rendező éppenséggel a férje. Jill (Sienna Guillory) kétszer került a vásznakra, egyszer, mint Alice partnere és legutóbb, mint a klónozott rossz csapat vezére. Egyébként Jill tényleg volt rossz a játékokban, konkrétan az ötödik részben és kinézetét mindkét részben eltaláltak. Jöjjenek a Redfield tesók, Claire (Ali Larter) a harmadik és negyedik részben ölhetett zombikat, míg bátyja Chris (Wentworth Miller) csak a negyedikben, pedig mostanában ő a leginkább felkapott karakter a játékokban. Leon (Johann Urb) három játékbeli irányítása is csak egy filmbéli szereplést hozott, ez is az eddig legutolsó ötödik részben, a Megtorlásban történt. A Resident Evil játékok talán legfőbb gonosza, Wesker (Shawn Roberts) is két filmszerepet kapott, ez a két legutolsó részt jelenti és nála is elmondható, hogy kinézetet eltaláltak és szerencsére a jóknak is okozott pár meglepetést, a többiek vásznakra történt megvalósítása elmegy, szerintem mondjuk Claire szerepére találhattak volna jobbat is, de összességében velük az a gond, hogy Alice mellett csak asszisztálnak.
A készítők próbáltak a játékban látott különféle zombikat áthozni a filmekbe és jó is látni egy-kettőt, viszont jó páran csak úgy ott vannak, nincs megmagyarázva, hogy ez a rondaság hogyan jött létre, Nemesist pedig totál elrontották érzelgősségével.
Nagyon úgy néz ki, hogy hatodik rész, melyben visszatérnek a Kaptárba lesz az utolsó, de egyrészt Hollywoodról van szó és mivel viszonylag sikeresek a Resident Evil filmek így nem kizárt a reboot, mint lehetőség.

 

Prince of Persia

A 2010-es Perzsia hercege: Az idő homokja rengeteg pénzből készült, konkrétan 200 millió dollárból, és óriásit bukott, szerintem emiatt nem is fognak nagy költségvetésű adaptációt csinálni a jövőben.

Film-Prince-of-Persia

Mi volt a gond? Igazából a Jake Gyllenhaal főszereplésével készült alkotás egy egyszerű popcorn film, látványfilmként van nála jobb és rosszabb alkotás is, egyszerűen nem voltak rá vevők a nézők, talán a korábbi rossz adaptációk miatt. Pedig a Prince of Persia jól ültette át a játék hangulatát, a főszereplő kinézete is stimmelt és volt pár ismerős elem is, de igazából ennyi, itt ki is merülnek a játék és a film közötti hasonlóságok, a többit már csak a film készítői tették hozzá.

 

Tomb Raider

Bár a Prince of Persia film lett összességében a legtöbb bevételt szerző adaptáció, és ezzel lelökte a képzeletbeli trónról Croft kisasszonyt, mégis óriási buktának a számít, míg az Angelina Jolie féle Lara Croft: Tomb Raider korrekt sikernek mondható. Jolie remekül illik minden téren játékbeli karakteréhez és a film sem volt rossz. Nyilván nem tudták teljesen visszaadni a játékok hangulatát és nem is egy rész történetét dolgozza fel, de szerintem a jobb adaptációk közé tartozik.

Film-Tomb-Raider
A sikeres első rész miatt elkészülhetett a folytatás, melyben újra Angelina Jolie domborított, mint Lara Croft. Sajnos a sequel minőségileg is és Tomb Raider filmként is gyengére sikeredett, ráadásul a mozikban is buktázott egyet.
Az új rebootolt Tomb Raider játék óriási siker lett, mind az eladásokat, mind az értékelések tekintve, így szinte biztosra, hogy készülni fog egy új Lara Croft film. Ez még a második Jolie féle film után is tervbe volt véve, aztán szépen lassan eltűntek a hírek a harmadik filmről, de most már úgy néz ki, hogy egy rebootolt Tomb Raider filmet fogunk kapni a jövőben, ami az új részt tekinti forrásnak. Örülünk?

 

Folytatás következik.