Nem minden ország van olyan szerencsés helyzetben, hogy az érkező repülőket egy jól belátható, egyenesen megközelíthető leszállópálya fogadja. Rendszerint a természet nehezíti a nyugodt landolást. Gondolok itt leginkább magashegységekre, tengerpartokra, itt vannak a repülést leginkább megkeserítő légörvények vagy szűkös „parkolóhelyek”, ahol nem lehet hibázni. Másik esetben pedig a nagyváros közelsége, tiltott légterek közötti manőverezés teszi emlékezetessé (vagy rémálommá) a megérkezést és a hazautazást. Összegyűjtöttem öt leszállópályát, ahol még a bátrabbaknak is garantáltan lepereg az életük.

Kai  Tak – Hong Kong

A város közelsége és az állandó oldalszél nehezítette a pilóták életét. Mélyrepülésben kellett a Kowloon negyed fölött leereszkedni az aszfaltra, a leszállópálya másig végén pedig a Victoria kikötő előtt idejében megállni. A repteret 1998-ban bezárták, azóta a város mellett elhelyezkedő új, modernebb légi kikötő fogadja az utasokat.

Gibraltár

A kifutó elején-végén már tenger van, de hossza elegendő egy nagyobb gép lerakásához. Ezt inkább érdekessége miatt raktam be a listába, ugyanis ez az egyetlen reptér, amit egy autóút keresztez. Leszállásnál természetesen a repülőgépé az elsőbbség.

Paro – Bhután

Ez esetben a magas hegyekkel körbevett kifutó jelent nehézséget. Leszállásnál a pálya elején lévő domb és az éles szögben való megközelítés is komplikációt okozhat. A világon 8 pilóta rendelkezik a biztonságos leszálláshoz megfelelő előképzettséggel és csak a DrukAir gépeit fogadják.

Lukla – Nepál

Az 5000 méteres magasságban elhelyezkedő leszállópálya magashegységek oldalában terül el. Egyik végén szakadék, másik végén a magasba nyúló hegycsúcsok jelenthetnek kellemetlenséget. Aki Everest expedícióra készül, annak már érkezéskor egekben lesz az adrenalin szintje

St. Maarten – Holland Antillák

Talán az egyik leghíresebb és leglátványosabb repülőtér. A kifutót csupán egy strand és egy út választja el a tengertől. Utasként félelmetes, fürdőzőként pedig páratlan élmény lehet a fejük felett 10-20 méterrel elsuhanó utasszállító látványa.

Vélemény, hozzászólás?