A bulimia nem válogat: ez a rendkívül súlyos étkezési zavar bárkit a hatalmába keríthet. Hiába a szépség, a mesés vagyon és a világraszóló ismertség, a szeretet, az elfogadás utáni vágy, az önértékelési zavarok és a karcsúságba vetett hit rendellenes étkezési szokásokat okozhat még a legnagyobb sztárokban is.

Mi a bulimia?

A bulimia nervosát 1979-ben fogadták el, mint önálló pszichoszomatikus betegséget. Ez a falási rohamokkal járó kényszerbetegség általában fiatal lányoknál és nőknél fordul elő, de elvétve férfiaknál is jelentkezhet.

A bulimiás rövid idő alatt hatalmas mennyiségű ételt fogyaszt el, amelytől a karcsúsága megőrzése vagy épp a miatta folytatott küzdelme és a lelkiismeret-furdalás miatt hánytatás, hashajtózás formájában szabadul meg. Hosszabb távon súlyos önértékelési zavarokhoz, a hányás következtében a fogak, a nyelőcső és a gyomor károsodásához, illetve szívinfarktushoz, halálhoz vezethet.

Megeszem, kihányom, megeszem, kihányom

Jo egy 21 éves angol lány, aki bulimiával küzd. Mivel úgy érzi, hogy ételfüggősége undorító, falási rohamait és az ezt követő hánytatásait sokáig titkolta szülei és barátja elől. Nem azért csinálja, mert fogyni szeretne, hanem azért, mert nem bírja kontrollálni a falási kényszerét és attól fél, hogy az általa elfogyasztott ételmennyiségtől hamar elhízna. A fiatal lány történetét ide kattintva olvashatod el!

Demi Lovato

A színésznő-énekesnő tinédzserkorában lett világhírű a Rocktábor és a Sonny, a sztárjelölt című filmjeivel. A hirtelen és korán jött ismertség pszichésen is nagyon megviselte Demit, aki 2010-ben félbeszakította koncertturnéját, hogy részt vehessen egy rehabilitációs kezelésen. Ekkor még csak találgatni lehetett, pontosan mi miatt is kényszerült szünetet tartani, majd egy 2011. áprilisában adott interjújában beszélt először őszintén bulimiájáról és depressziójáról.

Demi Lovato meztelen, retusálatlan fotókon mutatta meg, hogy kigyógyult a betegségből és elégedett testével

Fáradt voltam, távol voltam az otthonomtól és a családomtól, nem voltam egészséges – mondta akkor a fiatal lány, aki ma már fiatal lányok milliói előtt igyekszik példát mutatni gyógyulásával.

Diana hercegnő

A világ legkedveltebb és legcsodásabb nőjének kikiáltott néhai hercegnő éveken át titkolta bulimiájával folytatott küzdelmét, amely a források szerint valamikor az esküvője után kezdődött. A szívek királynője a kilencvenes években vállalta fel többek között a házassági problémáját, szülés utáni depresszióját és bulimiáját nyilvánosság előtt Martin Bashirral készült interjújában.

Diana hercegnő bulimiája önbizalomhiányából eredt

Ő akkor az önbizalomhiányát nevezte meg a betegsége okaként.

Elton John

A többszörös Grammy-díjas zenész könyvében nyílt meg őszintén komoly étkezési és önértékelési zavaráról: Elton Johnnak közel 16 évnyi drogfüggőség után sikerült csak kimondania azt, hogy segítségre van szüksége. „Teljesen átvette felettem az uralmat a függőségem; kicsúszott a kezem közül az irányítás. Úgy néztem ki, mint egy zongorázó Elvis Presley. Elcseszettebben, mint valaha.

Elton John fiatalon már-már kórosan sovány volt, felnőttkorára azonban sikerült leküzdenie betegségét

Nem volt kérdés: vagy változtatok, vagy meghalok – fogalmazott kötetében a zenész, akinek a bulimiával folytatott küzdelme felhívta a figyelmet a tényre, miszerint nem csupán fiatal nőket érinthet ez a rendkívül súlyos betegség.

Jane Fonda

Ki gondolná, hogy a ma is ragyogó szépségű színésznő évtizedeken át szenvedett bulimiában? Jane Fonda mindössze 12 éves volt, amikor édesanyja öngyilkos lett. A most 78 filmcsillag egészen 35 éves koráig küzdött a súlyos étkezési zavarral: saját bevallása szerint volt olyan nap, hogy 20-szor is meghánytatta magát.

Jane Fonda bulimiája édesapja miatt alakult ki

Jane Fonda 35 éves volt, amikor segítségért fordult. A színésznő később adott interjújában többek között édesapját okolta betegségéért: Azt tanultam az édesapámtól, hogy csak az számít, hogy hogyan nézek ki.Ő jó ember volt, én pedig imádtam őt, de olyan üzeneteket közvetített nekem, amelyeket egy apának nem szabadott volna: addig nem fognak szeretni, amíg nem vagy tökéletes” – emlékezett vissza a színésznő.

Lady Gaga

A polgárpukkasztó előadásairól és megjelenéseiről elhíresült énekesnő korábban többször is nyíltan vállalta depressziójával és étkezési zavarával folytatott küzdelmét. Amikor például a bulvárlapok 2012-ben egy koncertjén készült fotója kapcsán megpendítették, hogy jócskán felszedett magára az utóbbi időben, Gaga saját közösségi oldalán vágott vissza a vádakra egy fehérneműs fotójával és a következő kijelentéssel: Anorexia és bulimia 15 éves korom óta.

Lady Gaga énekesnői karrierje csúcsán nagyon lefogyott, később kritizálni kezdték alakját, ekkor osztotta meg bikinis képét

Az énekesnő 2013-ban indította el Body Revolution nevű honlapját, amellyel arra ösztönzi rajongóit, osszanak meg fotókat magukról, és szeressék magukat a hibáikkal együtt.

Geri Halliwell

Minden idők egyik legsikeresebb lánybandája, a Spice Girls extagja egy 2010-ben adott interjújában azt mondta: Robbie Williamsnek köszönheti, hogy legyőzte a bulimiáját, és ezáltal életben maradhatott. Az énekesnő szemét ugyanis a kollégája nyitotta fel, hogy komoly segítségre van szüksége. „A bulimia része az én történetemnek. Nem csuktam rá az ajtót, de nem is központi dolog már nálam. Ez egy olyasvalami, amit megtapasztaltam.

Geri Halliwell sikeresen legyőzte a bulimiát

Már kevésbé tartom irányításom alatt azt, hogy hogyan nézek ki, és megtanultam, hogyan legyek békében önmagammal, és engedjem el – olvasható Geri önéletrajzi könyvében.

Nicole Scherzinger

Lewis Hamilton csodaszép exbarátnője egy 2012-ben adott interjújában vallotta be, hogy korábban 8 éven át sanyargatta és bántotta magát, mialatt a Pussycat Dollsban énekelt. Szomorú volt látni, ahogy összedől az egész életem.

A Pussycat Dolls énekesnője sokáig sanyargatta magát, később azonban elfogadta az amúgy hibátlan testét

Kívülről nézve nagyszerű életem volt, a Pussycat Dolls a csúcson járt, miközben legbelül egy nyomorult voltam. Soha többé nem hagyom, hogy mindez újra megtörténjen” – mondta el Nicole egy magazinnak adott korábbi interjújában.

 

forrás: www.life.hu