Sokak örömére az időjárás elég tavasziasra fordult a napokban. Ez a hétvége így remek lehetőséget nyújt egy kiruccanásra, kirándulásra vagy egyéb közös programra. Olyan látványosságot ajánlok most neked, melyhez nem kell túl messzire utaznod, mégis érdekes. Az egyik legnagyobb uralkodóház kriptájába nyerhetsz betekintést Bécsben, ez nem más, mint a Habsburg ház császári kriptája.

A németek Kaisergruft néven emlegetik, de “beceneve” (“Kapucinus kripta”) miatt Kapuzinergruft-nak is hívják. Utóbbi név oly egyszerű módon ragadt rá, hogy a kripta a kapucinusok bécsi temploma alatt található. A kapucinusok egyébként a ferences rend egyik ága, melyet Matteo di Bassi alapított 1525-ben. A többi rendtől csak külsőleg különböztek, mivel csúcsos csuklyát és szakállt viseltek.

kaisergruft-2

A császári kripta Bécs belvárosában, a Neuer Markt téren található, és ez az egyik legnagyobb látványosság a városban. Nem is csoda, hiszen egy Habsburg uralkodó temetése rendkívül látványos és igazán bonyolult volt. Díszes gyászmenet vonult végig a városon és csak a kiválasztották láthatták magát a kriptába helyezést. 1633-tól kezdve temetkezett ide az uralkodóház.

A sírban 12 császárt és 18 császárnét temettek el,legutóbb 2011-ben, Habsburg Ottót. Olyan uralkodókat helyeztek itt végső nyugalomra, mint : I. Lipót, I. Ferenc József, V. Ferdinánd és hitveseket,mint : Savoyai Mária Anna magyar királyné vagy éppen Wittelsbach Erzsébet magyar királyné.  A sírokon kívül még  107 szarkofág és 5 szívurna található a kriptában, melyeknek egyébként ma néhány tucat szerzetes viseli gondját.

kaisergruft-3

A kripta nyitvatartási ideje 10.00-18.00 tart. A felnőtt jegy ára 5€, a családi 11€, időseknek és tanulóknak 4€, 14 alattiak számára pedig mindössze 2€. Vezetett túrát is lehet kérni, ehhez előzetes időpontot kell egyeztetni egy megadott telefonszámon.  Erről bővebb információt a hivatalos oldalon találhatsz.

A Kaisergruft remek délutáni program lehet, akár a kedveseddel, akár a családdal. Nem túl nagy épületről van szó, így jut idő utána bármilyen szabadprogramra, akár vásárlásra, vagy (kihasználva az időt) egy sétára a téren.

 

Vélemény, hozzászólás?