Harmadik alkalommal vesz részt a Békéscsabai Jókai Színház Ukrajna legnagyobb nemzetközi színházi fesztiválján. A teátrum Pozsgai Zsolt drámáját, A szűz és a szörnyet mutatja be pénteken Herszonban.

A XVIII. Melpomena Tavrij elnevezésű Nemzetközi Színházi Fesztiválon 15 ország 28 előadását mutatják be. Seregi Zoltán igazgató elmondta: a fesztiválrészvétel célja Magyarország képviselete mellett a másik tizennégy résztvevő ország színházi kultúrájának megismerése, ezért az Ukrajnában töltött idő alatt igyekeznek megtekinteni minél több produkciót.

img_6749_2

A rendezvényen mesterkurzusokat tartanak színészek számára, szakmai konferenciákat színházigazgatók és rendezők részére, valamint kiállítások nyílnak díszlet- és jelmeztervezők munkáiból. Lesznek utcai előadások is, esténként és éjszaka a színház előtti téren és a Dnyeper partján “színházi” koncerteket szerveznek – ismertette a programot az igazgató.

A teátrum harmadik alkalommal vesz részt a rangos seregszemlén, korábban a Monte Cristo grófját és a K und K (Karády katonái) című előadásokat mutatták be. Mindkét darabbal díjat nyertek, előbbi esetében a fesztivál leglátványosabb előadásának rendezéséért és a főszerep megformálásáért Szomor Györgyöt különdíjjal jutalmazták, a K und K pedig “A nemzeti kultúra megőrzéséért és népszerűsítéséért” díjat hozta haza a fesztiválról – mondta az MTI-nek Ragány Misa, a teátrum sajtóreferense.

Idén Pozsgai Zsolt A szűz és a szörny című drámájával lépnek pénteken a színpadra. A dráma írásához egy bűnügyi hír adta az ötletet: 1995-ben a rendőrség lecsapott egy alvilági figurára egy nyolcadik kerületi lakásban, akinek egy balatoni rablásnál megégett az arca.

A történet az alvilági Herceg és egy Erdélyből érkezett fiatal lány – aki nem a szörnyet látja a megégett arcú férfiban – szerelméről szól.

Pozsgai Zsolt író, rendező a szeptemberi bemutató előtt az MTI-nek úgy nyilatkozott: a mesemondásra helyezte a hangsúlyt, amit erősítenek a díszletek és a megégett arcú főszereplő fejét borító maszk.

“Én szeretem, ha az emberek mesét kapnak, mert ma, amikor ennyiféle bajunk van a világgal, talán nem baj, hogy a felnőtteknek is van egy menekülési útvonal. Mondjuk ez egy véres, felnőtteknek szóló mese” – fogalmazott. A darabban Bartus Gyula, Kovács Frigyes, Csomós Lajos, Kovács Ágnes és Kovács Edit játszanak.

MTI