Emlékszel azokra az időkre, amikor a szoba közepén térdeltél, imbuszkulcsokat szorongatva a kezedben és fogalmad se volt róla, hogy mit csinálsz? Vagy, amikor végre-valahára összeszerelted azt a fránya Ikeás szekrényt, a nagyszüleidnek, és nem tudtad, hogy ez miért sikerülhetett, mikor az alapanyagok egy része még mindig ott hevertek a papád kezében – aki csak rosszallóan és hitetlenül szemlélgette az egyébként stabilan álló alkotást és óva intett, hogy ez pedig így nem lesz jó, nosza kezdjük újra! Amikor szégyent és megalázottságot verejtékezel…

okosfotel-2

De ez így nem mehet tovább! Mondta a mérnök és tervező Carl de Smet és kitalálta az intelligens habfotelt. Amelyek bizony igen ocsmány teremtmények lettek, bár ezt bőven ellensúlyozza az, hogy az elkészítése alatt egy izmunk se feszül meg, kivéve az ujjainkat, amikkel bepötyögjük a gépbe, hogy akkor most ezt kérném. Akik meg attól érzik magukat férfiaknak, hogy szerelhetnek (ami szerintem messze az egyik legjobb dolog, ami a férfival történhet egy háztartásban), ne essenek kétségbe, hogy többé nem lesz mit összerakni, egyrészt mert ezeket az önépítő bútorokat még nem publikálták  másrészt az elkészítésükhöz baromi drága berendezésekre van szükség, így nyilván túl olcsó sem lesz. Poliuretán habból készültek és nagyon könnyűek, de a legszebb az egészben, hogy a kész állapotukban mért nagyságuk 1/5-re képesek összemenni.

okosfotel-3

Amikor a darab készen áll a bevetésre olyan bizonyos hőfokot kell alkalmazni, amitől a bútor habjának a térfogata addig bővül, amíg el nem éri a teljes méretét és formát nem önt a rejtélyes formája. A gyártók sokszor emlegették előnyként, a találmány egyszerűségét és könnyedségét. Nos, ez felvet pár érdekes kérdést. Először is, kinek kéne olyan fotel, ami olyan könnyű, hogyha véletlenül belerúgnánk elgurulna? (Persze ebben az esetben legalább nem deformálódna el a lábunk vagy törne el valamelyik lábujjunk.) Úgy tekintsünk erre, mint a lakás egyik sarkából a másikba rugdosott fitnesz célokra használt gumilabdára vagy, mint egy hasznos és kényelmes fotel?

Természetesen, mint mindennek, ahogy hátránya úgy előnye is van. Például az alakmemória tulajdonságának köszönhetően a bútort pofonegyszerű összecsomagolni, szállítani és újra kicsomagolni. Biztos sokan vannak, akik már nem egy költözésen estek át és bámulattal figyelték, ahogy a többnyire középtermetű költöztetők, milyen nevetségesen könnyedén kapták vállukra azokat a tárgyakat, amit mi csak a haverjainkkal tudtunk egyáltalán mozgásra bírni. No, itt fordul a kocka: amikor a költöztető az értetlen tekintetével vizsgál – “Ez mégis mi a bú bánat és hol a fészkes fenébe kell ezt a valamit megfogni? De utálom ezeket a modern gyerekeket.” – akkor mi odalibbenünk és bevágjuk ezt a habfotelt a hozzátartozó, háztartásilag vállalhatatlanul nagy berendezésbe, ahol olyan kicsire összemegy, hogyha ezt a 15.-18. században látnák az emberek, élből elégetnének minket boszorkányság miatt. Viccet félretéve, a költözés jelentősen leegyszerűsödne, ha ezek a bútorok elterjednének, kivéve az őket készítő, javító és becsomagoló ipari nagyságú berendezéseket. Azokat még Hulk se mozdítaná meg.

okosfotel-4

Ha a bútor netalántán megsérül – ami az anyagából kiindulva, valljuk be, nem lesz túl ritka eset – akkor a gépezet, amelynek a fotel a létezését is köszönheti, egyszerűen befoltozza. De Smet úgy tervezte, hogyha a környezetben lévő hőmérséklet meghaladja a 70 fokot, akkor a fotel összemegy. Azonban (abban az esetben, ha az időjárás szokatlanul meleg lenne) elektromos bővítéssel is kísérletezik, hogy elkerüljük a nyári baleseteket.

Ez az alakmemória bútor azonban csak egy mellékterméke a de Smet legújabb kutatásának, amiben egy kompakt parabola antennát szeretne kiküldeni és használni a világűrben. A belga tervező azt mondta, hogy megvizsgálta annak az útnak a lehetőségeit, hogy miképpen lehetne egy a fotelhez hasonló eljárással készült antennát előállítani úgy, hogy azt könnyedén, akár egy űrhajóval is kilehessen bővíteni a későbbiekben – mindezt téve úgy, hogy a gépek a nap hőjét használnák ki. Viszont ehhez a megtervezéshez olyan drága fém ötvözetek szükségeltetnek, amelyek a valóéleti alkalmazások eladását lehetetlenné tennék.

okosfotel-5

Vissza akartam hozni a mindennapi életbe ezt a módszert, nem feltétlenül egy nagy szabású találmánnyal, meg hát a fémek amúgy is túl drágák voltak,” érvelt de Smet a Deezen-nek. “A polimerek, ha nagy mennyiségben gyártasz le belőlük, jól jövedelmezőek.”

Ha adunk a tervező szavaira, akkor a jövőben (ha igényünk van rá) igencsak kibővülhet a nappalinkban található futurisztikus berendezések armada. Mint ahogy említettem a cikk elején is, a termék(ek)et még nem publikálták és még jó sokáig várat magára a pehelykönnyű bútorokkal megtömött otthonunk látványa. Carl de Smet állítása szerint körülbelül 18 hónap lesz szükséges ahhoz, hogy a termékek kereskedelmi forgalomba kerülhessenek.

A cikk elején ugyancsak megemlítettem, hogy nagy valószínűséggel nem túl kicsi befektetésről lesz szó, ha egy ilyen hab fotel beszerzését tervezgetjük, de mivel ahogy de Smet is mondta (minél többet gyártasz valamiből, annál nagyobb az esélye annak, hogy megtérül) lehet, hogy mégse lesz olyan nagyon drága. Az idézett szöveget csak később találtam meg, amely talán meggyőzhetett volna arról, hogy kiszedjem azt a részt ahol a borsos árára utalok, de mivel a technológia nem egy szentimentális álmodozás, így megtartanám magamnak a hiszem, ha látom hozzáállást és kivárom ezt a 18 hónapot,  mert ki tudja mit hoz a jövő…

Mit gondolsz, ezek a megjelenő bútorok jelenthetnek-e veszélyt, a lakberendezéssel és az otthoni kiegészítőkkel foglalkozó szaküzletekre? Vajon milyen okos találmányt hozhat még a jövő? Melyik lenne az, amire a legjobban szükséged lenne? Írd meg a hozzászólásoknál.

Nézd meg az alábbi videót, amelyben tanúja lehetsz, hogyan rakja össze magát az “okos habfotel”, a videó alatt meg egy képsorozatot láthattok a felépülés szakaszairól.

 

okosfotel-6 okosfotel-7 okosfotel-8 okosfotel-9 okosfotel-10 okosfotel-11 okosfotel-12 okosfotel-13 okosfotel-14 okosfotel-15 okosfotel-16 okosfotel-17 okosfotel-18 okosfotel-19

Vélemény, hozzászólás?