Kisfaludy Stróbl Zsigmond carrarai márványból készült alkotásával gazdagodott a zalaegerszegi Göcseji Múzeum és az intézmény tulajdonában került a város 20. századi történetének egyik különleges dokumentuma, egy emlékkönyv is.

A Zalaegerszeg határában 1922-ben létrehozott Magyar Királyi Internálótábor foglyának emlékkönyvét egy aukciós portál kínálta eladásra – mondta el Béres Katalin történész a szerdán, a műtárgyakat bemutató sajtótájékoztatón.

42184_20101229_211616

A Tanácsköztársaság bukása után a zalaegerszegi fogolytáborban őrizték azokat az embereket, akiket az új hatalom veszélyesnek tartott: volt vezetőket, azok rokonait, hozzátartozóit, a falusi és városi direktóriumok egykori tagjait, a Szovjetunió területéről visszatérő hadifoglyokat.

Az internálótáborban 1921-ben és 1922-ben több mint 2 ezer embert tartottak fogva, a rabok fele köztörvényes bűnöző volt. A Szovjetunóval történt hadifogolycsere-egyezményt követően a táborlakók száma folyamatosan csökkent – idézte fel Béres Katalin.

Hozzáfűzte: a múzeum tulajdonába került emlékkönyvet egy Fazekas Dezső nevű – valószínűleg baloldali érzelmű fogoly – vásárolta. A könyvecske borítóján a tábor őrtornyát és barakkjait ábrázoló képet rajzoltak, belső lapjain a színházat és a kenyérszállítást megjelenítő képek találhatók.

Az 1922 februárja és júliusa között vezetett emlékkönyvben a rabtársak is megosztották gondolataikat: a könyvecskében összesen 42 beírás, gépiparban dolgozó munkások, nyomdászok feljegyzése olvasható. A dokumentumot a múzeum szakemberei elemzik, közismert személytől származó írást mindeddig nem találtak.

Az internálótábor – melyet a foglyok Drótfalunak vagy Magyar Szibériának neveztek – 1924 júniusáig működött. Az egykori internáló tábor helyén 1925 nyarán tüdőszanatóriumot hoztak létre.

Az emlékkönyv a Zalaegerszeg Kultúrájáért Közalapítvány támogatásával került a múzeum tulajdonába és ugyancsak az alapítvány segítségével vásárolták meg a közelmúltban Kisfaludy Strobl Zsigmond alkotását is – mondta el Kiss Gábor, a kuratórium tagja.

A Göcseji Múzeum gyűjteményében Kisfaludy Strobl Zsigmond 260-270 alkotása található, jelentős részük portré, kisplasztika – mondta el Kostyál László művészettörténész. A most vásárolt, carrarai márványból készült portré Kallós Ernőnét, az ország egyik jelentős iparosának feleségét ábrázolja. Az alkotás – a modell húszas évekre jellemző, rövid hajviselete alapján – az 1920-as évek elején készült.

A Zala megyei születésű Kisfaludy Strobl Zsigmond (1884-1975) – kétszeres Kossuth díjas művész – a múlt század harmincas éveiben az angol királyi udvar és a feslő tízezer legtöbbet foglalkoztatott portrészobrászai közé tartozott. Hagyatéka olyan kulturális vonzerőt jelent Zalaegerszeg számára, amely kevés városnak adatott meg – fogalmazott a művészettörténész.

A műtárgyakat a Múzeumok éjszakáján láthatja elsőször a közönség.

MTI