Valamikor a 70-es évek közepe tájékán az akkor öt éves Christian von Koenigsegg élete legfontosabb filmélményével lett gazdagabb. Nem kell óriási produkcióra gondolni, egy végtelenül bóvli 70-es évekbeli norvég családi/animációs filmről beszélünk amiben egy bicikliszerelő megépíti nagy álmát, egy saját versenyautót. Több se kellet a kis Christiannak, elhatározta hogy ő bizony megépíti a tökéletes szupersport autót!

Valljuk be, ebben eddig nem sok különlegesség van, nagyjából minden 5 éves fiúban megfogalmazódik valami hasonló ha lát egy szép Matchboxot, azonban Christian története legtöbbünkkel ellentétben nem itt ér véget.

19 évesen már jól menő üzlete volt, élelmiszerekkel kereskedett de az álma változatlan maradt: saját sportautót építeni. Őrültségnek tűnt kiszállni és minden megtakarítását az autó projektbe fordítani az idő mégis őt igazolta. 1994-ben megalakult egy – akkor még csak papíron – szupersport autók gyártására specializálódott svéd cég, a Koenigsegg.

Christian és minimális pénzért dolgozó kis csapata a semmiből mindössze 2 év alatt megalkották első prototípusukat, a CC-t. Az autó teljesen egyedi, egytől egyig kézzel készített alkatrészekből épült. Közel 16 évvel a megszületése után ez az első darab még most is üzemképes és tökéletesen működik – állítja Christian.

CC-prototype

Az első prototípus CC-1996

Hiába a működő koncepció, egy miniatűr újkeletű svéd autógyártónak legnehezebb feladata a hírnév és az emberek megnyerése, különösen igaz ez a szupersport kategóriára ahol a presztízs és a neves múlt mindennél fontosabb. Christian marketing fogás gyanánt, elvitte szeme fényét a ’97-es Cannes-i filmfesztiválra ahol gyakorlatilag először járhatott csodájára a világ. A siker nem maradt el, 3 évvel az alapítás után a Koenigsegg végre sínre került.

A CC végső verziója 2000-ben debütált a párizsi autószalonon. A szériagyártás 2002-ben indult meg kizárólag megrendelésre. Szó sincs gyártósorról, továbbra is szigorúan kézzel készült minden. Több mint 300 egyedileg megmunkált szénszálas alkatrész gyártása bizony hosszadalmas és költséges folyamat, de megvolt az a prémium vásárlói kör aki ezt honorálta. Az első CC8-s még ez évben gazdára talált, 2003-ig összesen 4 további darabot sikerült értékesíteni. 2005-ben sikerült megdönteni a leggyorsabb sorozatgyártott autó rekordját nem kisebb nevet legyőzve mint a legendás McLaren F1. Bár ez a rekord nem sokkal később a Bugatti Veyron révén megdőlt mégis óriási eredmény volt a kis ängelholmi brigádnak.


koenigsegg_ccxr-trevita-2009_r2.jpg-700x525

CCXR – 1.3kg/LE aránnyal abszolút csúcstartó a szériagyártású autók közözött

A kezdeti nehézségek (és komoly mínuszos évek) után a Koenigsegg beindult. 2004-ben debütált a CCR, melynek nevéhez fűződik az USA legelvetemültebb gyorshajtása: 389 km/h 120 helyett! Mindössze 20 darab készült el belőle. A CCX 2006-ban látta meg a napvilágot, az első modell mely a világ bármely pontján legálisan hódíthatja az utcákat. A későbbi CCXR változat a zöldeknek való kedveskedés fejében már tisztán etanollal is képes üzemelni, ily módon 1064 lóerőt nyerhet ki büszke tulajdonosa az ikerturbós v8-asból. Az igazi tüzes pokol azonban 2011-ben érkezett, az Agera, azon belül is a R emblémával fémjelzett változat. A számok elképesztőek. 1144 lóerő ami 0-ról 300-ra egészen elképesztő 14,56 másodperc alatt katapultálja az embert ezzel kiütve a nagy rivális Bugattit a Guinness rekordok könyvéből. Speciális abroncsokon a svéd mérnökök állítása szerint képes elérni a 440km/h-s sebességet. A szerencsés (gazdag) kiválasztottakat kanyarban 1.6G-vel préseli az összesen mindössze 80 kg-os szénszálas kasztniba. Nem kis dolgok ezek egy kevesebb mint 20 éve fennálló márkától! A VW konszernek sokáig úgy tűnt beletörik a foga a Veyronba, Koenigseggék pedig egy hideg svéd kisváros egykori Grippen hangárában megépítettek a méltó ellenfelet sőt minden bizonnyal korunk egyik legjobb szupersport autóját.

Koenigsegg-Agera-R-12-700x466 Agera R – 1,71 millió amerikai dollárt kérnek érte, ami megközelítőleg 90 darab VII-es golf ára

A technikai dicsőségek mellet üzletileg is sikeres Mr. Koenigsegg vállalkozása. Túl vannak a 100 eladott példányon és egy időben még a becsődölt Saab megvétele és felfuttatása is tervben volt. De mi vesz rá valakit, hogy elsétáljon egy Ferrari vagy Lamborghini mellett és megálljon egy Koenigseggnél? A jól ismert Üvegtigrises-Traubiszódás példával élve az a férfi aki Koeniggsegget vezet ugyanolyan fékezhetetlen bestiát birtokol aminek 10%-át sem tudja kihasználni mégis valami más. A legtöbb ember szíve továbbra is hevesebben ver ha azt hallja Ferrari, mégis az az alig több mint 100 Koenigsegg tulaj tudja csak igazán mitől döglik a légy… egy öt éves kisfú élete álmától!