Az amerikai forgatókönyvírók szövetsége 101 film forgatókönyvét rangsorolta, hogy eldöntse, melyek minden idők legviccesebb filmjei. Az első helyet egy Woody Allen-film, az Oscar-díjas Annie Hall szerezte meg. A második a Van, aki forrón szereti forgatókönyve lett, a harmadik helyre pedig az Idétlen időkig került. A negyedik – bizonyára sokak örömére – az Airplane! lett, (az ugyanettől a csapattól eredeztethető Csupasz Pisztoly pedig a 42.). Az ötödik hely a Sydney Pollack Aranyoskám című filmjének forgatókönyvéé.

Woodi Allen egyébként nem panaszkodhat a lista láttán: hat filmje is szerepel a 101 legviccesebb között. A régi nagy klasszikusok közül Chaplintől az Aranyláz és a Modern idők, valamint Buster Keatontól A Generális került be a listába. A szintén kultikus, bár jóval későbbi M.A.S.H. is fent van a listán: a 48. helyet szerezte meg.

Az utóbbi években készült forgatókönyvek közül a Koszorúslányok című vígjátékot értékelték legtöbbre a forgatókönyvírók: 16. a listán. A szintén népszerű Borat a 29. helyet csípte meg, a Másnaposok pedig a 30. lett.

Az abszurd humor nagyágyúi is felkerültek a listára: a Monty Pythontól a Gyalog galopp a 9., a Brian élete pedig a 26. helyen van. A lista 101. helyén a Szerelmes Shakespeare zárja a sort.

A lista első 20 helyezettje

1. Annie Hall

2. Van, aki forrón szereti

3. Idétlen időkig

4. Airplane!

5. Aranyoskám

6. Az ifjú Frankenstein

7. Dr. Strangelove, avagy rájöttem, hogy nem kell félni a bombától, meg is lehet szeretni

8. Fényes nyergek

9. Gyalog galopp

10. Party zóna

11. A turné

12. Katasztrofális siker

13. A nagy Lebowski

14. Szellemirtók

15. Harry és Sally

16. Koszorúslányok

17. Kacsaleves

18. Keresd a nőt!

19. A pacák

20. A hal neve: Wanda

(forrás: szeretlekmagyarorszag)