A lista első felében 7 autós és 3 snowboardos legjobb OST száma képviseltette magát. Természetesen most is lesz autós programból pár szám köszönhetően az Electronic Arstnak és a Sonynak, de nem csak a versenyzős stuffok rendelkeznek jó OST-vel.

10. Andy Hunter – Come On (Burnout Revenge, PS2/Xbox/X360, Electronic Arts)
Andy Hunter két 2003-as Electronic Arts játékban is szerepelt (Need for Speed Underground, SSX 3), de úgy gondolom, hogy a Burnout Revenge kapta meg a DJ legjobb számát. Tökéletes választás egy kis lökdösődéshez, forgalmi káoszokozáshoz, vagy ha esetleg minket ütöttek ki, akkor egy kis bosszúhoz. Igazi adrenalin bomba, megérdemli a tízedik pozíciót.

9. Deathstars – Blitzkrieg (Brütal Legend, PS3/ X360/ PC, Electronic Arts)
Itt a bizonyíték, hogy nem csak sportjátékoknak lehet jó OST-je. Bár a Brütal Legend több ponton is csalódás, zeneileg Eddie Riggs kalandjának van az egyik legjobb felhozatala. Van itt Motorhead, Motley Crue, Black Sabbath és még megannyi klasszikus, nekem mégis a svéd gothic/industrial metál banda slágere a kedvencem, azért mert jó érzés rá hentelni, barangolni és tökéletesen passzol a Brütal Legend világához.

8. Wretch 32 Feat Example – Unorthodox (FIFA Street (2012), PS3/X360/PS Vita, Electronic Arts)
A lassan egy éves FIFA Street minden téren visszaállította az árkád focis sorozat renoméját és sikerült feledtetnie az óriási csalódást keltő harmadik részt. Zeneileg is ugyanez a helyzet. Divatos számok, melyekre jó érzés cselezni, dekázgatni, gólt rúgni, de a remek felhozatalból egyértelműen kiemelkedik a Stone Roses – Fools Gold feldolgozása.

7. Artificial Intelligence – The Big Picture (FIFA Street 2 PSP/PS2/Xbox/GC/NDS, Electronic Arts)
Bár az új FIFA Street-nek is jó az OST-je, a második részé jobb, főleg a rengeteg DnB miatt. Ezek közül is egyik trailerben hallható Artificial Intelligence The Big Picture című száma a nyerő. Ha a nyolcadik helyezett Unorthodoxra azt mondtam, hogy jó érzés rá cselezni, dekázgatni, gólt rúgni, akkor ennél a számnál ezt emeljük négyzetre.

6. 30 Seconds to Mars – Edge of the Earth (Need for Speed Hot Pursuit, PS3/X360/Wii/PC, Electronic Arts)
8 év különbség van a 30 Seconds to Mars Edge of the Earth című száma és a rebootolt Hot Pursuit féle Need for Speed között, mégis Jared Leto bandájától jobb számot nem is választhatott a korábbi Burnout játékokat fejlesztő Criterion Games srácai. Már a kezdőképernyőn felcsendül az Edge of The Earth, már ott úgy érzi az ember, hogy tök mindegy milyen autóval csak mehessek versenyezni vagy rendőrként had állíthassam meg az őrült száguldozókat, ha pedig tényleg verseny közben is megszólal listám hatodik helyezettje, onnantól kezdve garantált az aranyérem, annyira jó hatással van a szám a játékosra.

5. Guns N’ Roses – Paradise City (Burnout Paradise, PS3/X360/PC, Electronic Arts)
Emlékszem mikor olvastam, hogy az új 2008-ban megjelenő Burnoutnak Paradise lesz az alcíme. Akkor még nem tudtam, hogy milyen OST-je lesz a játéknak, de a név alapján úgy gondoltam, hogy Axl Rose-ék slágerének muszáj benne lennie. Bele is tették, minden játékindításnál a Paradise City szólal meg először, egyértelműen a játék legjobb nótája.

4. Bullet for My Valentine – Disappear (Motorstorm: Arctid Edge, PS2/PSP, Sony)
Bár a Need for Speed Most Wantedben szereplő Hand of Blood-ot jobban szeretem a walesi metál együttestől, ott más diadalmaskodott, itt viszont hiába volt ellenfélként Prodigy és The Hives, a Disappear-t nem tudták legyűrni. Ahogy a Pendulum illett az első Motorstormhoz úgy passzol az Arctid Edge-hez a BFMV. Zúzás, adrenalin, kell még valami?

3. Black Tide – Honest Eyes (Street Fighter X Tekken, PS3/X360/PS Vita/PC, Capcom)
A dobogó alsó fokára nem egy sport vagy autós játék és nem a Sony-tól vagy az Electronic Arts-tól került fel egy szám, hanem a Capcom crossover verekedős programjából az intró alatt hallható Black Tide – Honest Eyes című szám. Remekül illik a Street Fighter féle Hadouken-hez és Shoryuken-hez vagy a Tekken féle EWGF-hez és ha lehet más bunyós stuffban is hallgatom a bronzérmest.

2. Disturbed – Decadence (Need for Speed Most Wanted (2005), PS2/PSP/PS3/Xbox/X360/GC/NDS/GBA, Electronic Arts
Véleményem szerint a legjobb Need for Speed és egyben a legjobb OST-vel rendelkező játék a Most Wanted, jobbnál jobb electro, rock, rap számok, de mindközül talán az egyik legzúzósabb, leginkább adrenalinnal teli szám, a Decadence nyert. Keressetek egy autós játékot, rakjátok be az ezüstérmest és meglátjátok, miről beszélek.

1. Working for a Nuclear Free City – Silent Melody (inFAMOUS, PS3, Sony)
Eddig főként rock, DnB és egy-két egyéb stílusú szám volt a 20-as listámon, amik ugye főként az Electronic Arts sport és autós játékaiból kerültek ki, mégis úgy gondolom, hogy ez a szám a legjobb videojáték OST. A Silent Melody nekem kicsit Mobyt juttatja eszembe és bár nem kifejezetten szeretem ezt a műfajt, mégis tényleg ez a best. Hogy miért? Nem csak a szám remek, hanem, ahogy lezárja Cole McGrath és az inFAMOUS sztoriját, egy olyan játékét, ami egy egyszerű szuperhősös sandbox, mégis a sztori, Amon Tobin muzsikái és az egyéb apróságok kiemelik a Sucker Punch játékát a mainstream műfajból, a Silent Melody pedig felteszi az i-re a pontot, azért mert tökéletes szimbiózisban él a programmal. Nem szolgaként és nem adrenalin nővelőként funkciónál, hanem a játék végi megdöbbenésükre dob rá még egy lapáttal.

Vélemény, hozzászólás?