A lista első felében szerepelt pár jó játék, amik számomra mégis csalódást jelentettek valamilyen oknál fogva, a top 10-be pedig főként olyan programok kerültek, ahol nemcsak a vártakat nem sikerült hozni, de alapjáraton még a produktum is gyatra.

10. Tekken 4
Kiadó: Namco
Fejlesztő: Namco
Platformok: PS2
Megjelenés éve: 2002

videojatek-csalodas-2

A Tekken 4 még nagyobb csalódás volt, mint a 6. rész. Mint verekedős játék az elitbe tartozik, de mint Tekken egyrészt nagyon megosztó volt, másrészt talán a leggyengébb Vasököl Viadal jelent meg 2002-ben. A játékmenetet ért újítások, mint pl. a zárt pályák, az irányítás apróbb változtatásai nekem nem feltétlenül jöttek be, de elfogadtam, a Force mód felújítása és a sztorin való nagyobb hangsúly is tetszett, viszont szinte minden másban alul maradt a 4 évvel korábbi PS1-es Tekken 3-hoz képest. Bár ugyanannyi karakter van benne, mint az előző számozott epizódban, ennyi ikerkaraktert (ugyanaz a mozgása a két szereplőnek csak máshogy néznek ki) belerakni olcsó és pofátlan húzás volt, az olyan fontos mellékszereplők, mint Anna Williams és Jack kimaradtak, nem tudom miért. A CG megnyerési videók is alig szebbek, mint a játék grafikája, ami amúgy nagyon szép, de elvártam volna, hogy opening minőségű legyen a kb. 20 ending, amik amúgy rendkívül hosszúak és unalmasak. A hangok is jóval gyengébbre sikeredtek, de szerencsére a Namco srácai az 5-tel minden hibát kijavítottak.

9. Crash Twinsanity
Kiadó: Vivendi Universal Games
Fejlesztő: Traveller’s Tales
Platformok: PS2, Xbox
Megjelenés éve: 2004

videojatek-csalodas-3

Mindenki várta Crash új eljövetelét és aztán mindenkinek csalódnia kellett. A fejlesztők próbálták a nyitott világgal kihozni kedvencünket a 2.5D-s környezetéből, nem kellett volna. Maga a Cortexxel való közös játékmenet nem lett volna rossz, de ehhez sokkal több és kidolgozottabb pálya kellett volna bugok nélkül, kihívással, jó bossokkal megtöltve. A Traveller’s Tales fiúi megmutatták, hogy a Naughty Dog által elindított Bandicootot, így kell elindítani a süllyesztő felé, köszi srácok.

8. SoulCalibur V
Kiadó: Namco Bandai Games
Fejlesztő: Project Soul
Platformok: PS3, X360
Megjelenés éve: 2012

videojatek-csalodas-4

Egy éves játék a SoulCalibur V, de a seb, amit ejtett főleg a fanokon az szinte gyógyíthatatlan. Nem vagyok rajongó, de én is csak pupilláztam, amikor megláttam, hogy hogyan gyaláztak meg karaktereket. Mit értek ez alatt? Két közkedvelt karakterekből utánzós majmokat csináltak nulla stílussal (rajtuk kívül volt egy harmadik, aki mindenki harcmodorát mimikrizte, három ilyen karakter belerakása egy ilyen játékba nagyon olcsó húzás), rengeteg szereplő ok nélkül kimaradt vagy tanítványa váltotta fel. Sehol egy magyarázat, annyit legalább elvártam volna, hogy minimális infóval szolgálnak arról, hogy ki miért nincs a rosterben, de ami tényleg felháborító az a két karakter tönkretétele, kiherélése.
A másik undorító tett a Project Soul csapatától az a minimális single rész. Az első három rengeteg tartalommal bírt, itt kaptunk egy másfél órás sztori módnak is nagy nehezen nevezhető valamit, azt csókolóm. Hol van a második rész Weapon Master lehetősége, mellyel rengeteg időt el lehetett tölteni? Sehol. Lehet öltöztetni, neten játszani meg itt ez a másfél órás izé és ennyi. Hiába mély a játék harcrendszere, ha nulla tartalmat építettek köré, három utánzós olcsó karakterrel és sok régi kedvenc elhagyásával.

7. Need for Speed: Pro Street
Kiadó: Electronic Arts
Fejlesztő: EA Black Box
Platformok: PS3, X360, PS2, Wii, NDS, PSP, PC
Megjelenés éve: 2007

videojatek-csalodas-5

Elérkeztünk a leggyatrább Need for Speedhez. Már a bejelentésnél éreztem, hogy a NFS széria félárkád része nem lesz túl jó és bár reménykedtem, sajnos csalódnom kellett. Pedig azt hittem, hogy talán a fejlesztők a Carbon után összeszedik magukat, de mint láthatjátok ez nem így lett. A zenék jók voltak, a grafika PS2-n is jó volt, gondolom a nagy gépeken sem volt gáz ezzel a résszel, minden más viszont kudarc. Nem éreztem azt, amit a korábbi részeknél, mégpedig azt, hogy én most eszeveszett módon versenyzek, nem volt benne NFS feeling és az nagy gond, ha egy sikeres széria alappillérét ölik meg, márpedig a Pro Street esetébe ez történt. NFS-ként nem jó, autós játékként meg van nála sokkal jobb program.

6. Star Wars Episode III: Revenge of the Sith
Kiadó: LucasArts
Fejlesztő: The Collective Inc.
Platformok: PS2, Xbox, GBA, NDS
Megjelenés éve: 2005

videojatek-csalodas-6

Bár nem játszottam a Star Wars: Battlefronttal, csupa jót hallottam róla, gondoltam a Sithek Bosszúja adaptációja sem lesz rossz… óriásit tévedtem. Előző korszaknál picivel szebb grafika, gyatra irányítás, rajongóknak sem ajánlom. Windu megöléséig elvittem, de nem bírtam tovább, én 12 évesen nem voltam felkészülve arra, hogy valami ennyire borzasztó lehet, most, ha ütnének, akkor sem játszanék vele. Pedig annyira jó játékot lehetett volna csinálni a Sithek bosszújából.

5. Death by Degrees
Kiadó: Namco
Fejlesztő: Namco
Platformok: PS2
Megjelenés éve: 2005

videojatek-csalodas-7

A Tekken sorozat talán legismertebb női karakterét, Nina Williams-et irányíthatjuk ebben a játékban, feltéve, ha megszokjuk az analóg karos verekedést, ami egy lehetetlen küldetés, a kombózást pedig el lehet felejteni. Örültem, ha az egyes harcokat élve megúsztam, annyira tönkreteszi a játékot az analóg karos verekedés. Bár nem premieres vétel volt, mégis nagyon vártam, pláne, hogy egy Tekken karaktert irányíthatok majd más környezetben, de az egész csak egy szenvedés volt.

4. Spider-Man: Friend or Foe
Kiadó: Activison
Fejlesztő: Next Level Games/A2M
Platformok: PS2, PSP, X360, NDS, PC
Megjelenés éve: 2007

videojatek-csalodas-8

Emlékszem mikor ismerősöm kölcsönadta a Spider-Man: Friend or Foe című játékot. Semmilyen információval nem rendelkeztem hálószövőnk legújabb kalandjáról, de mégis a korábbi Pókemberes programok (Spider-Man 3, Ultimate Spider-Man és részben a Marvel Ultimate Alliance) miatt úgy gondoltam, hogy ez sem lehet rossz és a Barát vagy Ellenség alcím is felcsigázott. A játék első képkockáitól totál ledermedtem. Ezt komolyan gondolták 2007-ben? Sithek bosszújára hajazó grafika, mini karakterek (ami a MUA-nak jól állt, itt gagyi hatást keltett), balról jobbra haladás, idióta ellenfelek. Nem hittem a szememnek. Ha a SoulCalibur V meggyalázza a karaktereit, ez tönkreteszi Pókember nimbuszát. Ami vicces, hogy ennek a játéknak tényleg zöld lámpát adtak, egy ilyen koncepcióra. Szegény Pókember.

3. Marvel Nemesis: Rise of the Imperfects
Kiadó: Electronic Arts
Fejlesztő: Nihilistic Software
Platformok: PS2, PSP, Xbox, GC, NDS
Megjelenés éve: 2005

videojatek-csalodas-9

A dobogó alsó fokára egy újabb Marvel játék került, mégpedig az Electronic Arts és a képregény kiadó egyetlen együttműködése. A játékban pár szuperhőst irányíthatunk (Pókember, Rozsomák, Vasember stb), akik egy űrlény inváziót próbálnak megakadályozni, de az Imperfektek nem engedik ezt. Mindegyik hőssel kb. 5-6 sablonküldetést csinálhatunk meg (juss el A pontból B pontba, védd meg az objektumot stb), aztán egyik Imperfekttel legyőzzük kedvencünket, helyét pedig egy másik hős veszi át. Hol van ebben a ráció? Pókemberrel megcsinálunk pár missziót aztán egy eddig maximum ellenfélként felbukkanó Imperfekttel kiírjuk a történetből a falmászót. Mire megszokjuk Pókember vagy bármelyik másik hős irányítását, addigra kinyiffantjuk egy Imperfekttel. Elhiszem, hogy a képregényben is hasonló módon zajlanak a történések, de az egész játékmenetet máshogy kellett volna felépíteni. A versus részek az irányítás és gyenge kamerakezelés miatt sem éppen nevezhetők jónak. Egyszer ki lehet próbálni, de annyival jobb szuperhős játékok vannak nála, a Marvel Nemesis előtt is volt jó pár remek Marveles játék, sajnos emiatt is óriási csalódás az Imperfektek felemelkedése.

2. FIFA Street 3
Kiadó: Electronic Arts
Fejlesztő: EA Canada
Platformok: PS3, X360, NDS
Megjelenés éve: 2008

videojatek-csalodas-10

Bár a korábbi FIFA Street játékok nem voltak kiemelkedőek, én mégis jól elvoltam velük végigjátszás után is. A harmadik rész viszont mindent tönkretett, gondolom emiatt is kellett rebootolni a Street szériát. A rajzolt grafikájú utcai fociban nem kreálhatunk csapatot és játékost, előre letárolt teamekkel csinálhatunk meg 40 feladatot. Ennyiben ki is merül az egyjátékos rész. Az irányítás meg totál le lett butítva, az előző részekben minden trükkre volt egy kombináció, itt meg az egész randomszerű. A Gamebreaker (99%-ban pontos lövés) is gagyi lett, az OST rész is gyenge, ráadásul a gép ott csal, ahol csak tud. Szerencsére a Street sorozat visszatalált a tavaly megjelent félárkádos résszel, de a harmadik epizódot, akkor sem lehet kitörölni a sorozat történelméből.

1. Mortal Kombat: Armageddon
Kiadó: Midway
Fejlesztő: Midway
Platformok: PS2, Xbox, Wii
Megjelenés éve: 2006

videojatek-csalodas-11

A Deadly Alliance és Deception alcímű Mortal Kombat sem volt éppen kiemelkedő, de az Armageddon szó szerint katasztrofálisra sikerült. Pedig Ed Boon és csapatának sikerült felcsigáznia azzal, hogy minden eddigi karaktert beleraknak az Armageddonba, a Konquest meg Shaolink Monks szerű lesz. Mi valósult meg ebből? Bár tény, hogy itt van az összes MK szereplő (62-en vannak), de van kb. 10 szinkronhang, ami el van osztva a teljes rosterre. A PS2/Xbox generáció végére szerintem elvárható, hogy minden egyes karakternek saját hangja legyen, nem kell mindegyiknek külön szinkronszínész, de legalább változtassák már meg, ha már más szereplőnek is kölcsönzik hangjukat. Nincsenek egyéni fatalityk, kéz és láb letépéseket lehet összekombinálni és ennyiben ki is merülnek a kivégzések. Nincsenek még csak rajzolt képű endingek sem, Ed Boonék úgy gondolták, hogy megnyerési videónak elég lesz az, ha karakterünk csinál valami harcművészeti gyakorlatot közben pedig a narrátor felolvassa, hogy mi történt vele az Armageddon után. A Motor Kombat is ritka gagyi, a Konquest mód pedig fényévekre van egy Shaolin Monks szerű akció-kalandjátéktól. A harcosok kinézete szinte semmiben nem változott, annyi különbség van, hogy csak egy harcstílusuk van kettő helyett. Ezzel is az a baj, hogy Sonya DA-s Kenpo beállása Sektornál ritka homárul néz ki, nem hiszem el, hogy a copy-paste megoldáson kívül nem ismertek mást a készítők. A grafika sem nagy szám, bár nem is vártam tőle sokat.
A Deadly Alliance és Deception után Ed Boonék megmutatták, hogy van lejjebb is, ritka nagy csalódás volt számomra az Armageddon, szerencsére a Mortal Kombat is a reboot sorsára jutott.

Vélemény, hozzászólás?