A következő listám a számomra legnagyobb videojáték csalódásokról fog szólni. A listán szereplő programok nem rossz játékok, akad nagyon jó is közöttük, tehát nem kell rossz filmadaptációkra számítani, de mégis egy korábbi rész vagy a túl jó marketing miatt nem tudtak eleget tenni elvárásaimnak. A lista teljes mértékben szubjektív, tehát csak az én negatív élményeimet tükrözi és csak olyan videojáték kerülhetett fel mellyel játszottam.

20. Burnout Dominator
Kiadó: Electronic Arts
Fejlesztő: EA UK
Platformok: PS2, PSP
Megjelenés éve: 2007

videojatek-csalodas-2

A Burnout Dominator félreértés ne essék, egy nagyon jó játék, de harmadik Takedown alcímű rész és a Revenge mellett egyszerűen eltörpül, az egész olyan, mint egy lájtosabb Burnout. Van benne pár challenge mód meg Takedown és jól el lehet vele lenni, de tényleg gyengébb, ami abból is fakadhat, hogy a korábbi két részt fejlesztő Criterion Games már a Burnout Paradise-t fejlesztette PS3-ra és X360-ra. A Dominatornak tényleg csak az volt a fő célja, hogy enyhítse a Paradise iránti várakozásunkat.

19. SSX on Tour
Kiadó: Electronic Arts
Fejlesztő: EA Sports
Platformok: PS2, Xbox, GC, PSP
Megjelenés éve: 2005

videojatek-csalodas-11

Az SSX on Tour sem rossz játék, a snowboard stílusúak között a legjobbak között van, de a harmadik rész közelébe sem érhet. A pályák szerintem gyengébbre sikeredtek, a síelést totál kerültem, nekem egy hódeszkás játék maradjon a hódeszkánál, a zenei részleggel is volt egy kis gondom és a saját karakter alakítása sem nyerte el a tetszésemet, jobban örültem volna, ha a korábbi karakterekkel trükközhetek a teljes karrier alatt, az irányításról nem is beszélve, az analógkaros trükközés megtanulása is időbe telt, míg a harmadik rész rendszere egyből kézre állt. Ezektől függetlenül az SSX on Tour jó játék, de a korábbi rész által feltett lécet nem tudta megugrani.

18. Need for Speed: Carbon
Kiadó: Electronic Arts
Fejlesztő: EA Blackbox
Platformok: PS2, Xbox, PS3, X360, Wii, PSP, GC, GBA, NDS, PC
Megjelenés éve: 2006

videojatek-csalodas-3

A Need for Speed: Carbont nagyon vártam, de itt is csalódnom kellett, mégis az autós széria részei közül lesz olyan, amelyiknél jobban pofára estem. Az előző epizód, a Most Wanted engem sokáig lekötött, míg a Carbon nem. Itt sokkal kevesebb verseny volt, ráadásul a négyfős futamoknál csak kettő ellen kellett versenyezni, ugyanis harmadik a csapattársunk volt, ami azt jelentette, hogy ha gépi barátunk nyert, akkor is tovább léphettünk. Szerintem ez túl nagy könnyítés volt. Bár PS2-n játszottam vele és ekkor már egyértelműen az X360, PS3 kettős volt a fejlesztés fő célja, de a Carbon csak picivel szebben nézett ki, mint a két évvel korábban megjelent Underground 2, ami azért gáz. A zenei részleg is igen felejtősre sikerült, de legalább jól működött az innovatív Autosculpt tuning rendszer.

17. Crash Tag Team Racing
Kiadó: Sierra Entertainment, Vivendi Uiversal Games
Fejlesztő: Radical Entertainment
Platformok: PS2, Xbox, GC, PSP
Megjelenés éve: 2005

videojatek-csalodas-4

A Twinsanity alcímű rész jelentősen megtépázta az egykori Sony zászlóshajónak, Crash Bandicootnak a hírnevét, a Tag Team Racing pedig sodorta a mélybe Crash-t és kompániáját. Nem volt rossz játék, de akkor miért szerepel a listámon? Hát azért mert ügyességi-gokartos hibrid sehol sem nyújt kiemelkedőt. A mászkálós részek könnyűek, a gokartos, kicsit csapatalapú versenyzések pedig csak álmodhatnak egy Crash Team Racing féle minőségről. Az új mellékszereplők is totál jellegtelenek, hol vannak ezek az ötlettelen karakterek Neo Cortexhez, Crashez vagy egy újabbhoz, Crunc-hoz képest? Megmondom én, a béka segge alatt. Egyébként nem ez a rész vitte be Crash-nek a kegyelemdöfést, a kétmutánsos ócskaságot okolhatjuk Crash kinyiffantásért, de ezek a részek annyira gagyik, hogy még én is csak 10 percet adtam az első epizódnak.

16. Assassin’s Creed: Revelations
Kiadó: Ubisoft
Fejlesztő: Ubisoft Montreal
Platformok: PS3, X360, PC
Megjelenés éve: 2011

videojatek-csalodas-5

A Revelations-ben is csalódtam picit, pedig ez is egy jó játék, de alig mutat többet Ezio történetének lezárása a Brotherhoodnál vagy a második résznél. A főhelyszín sem nyerte el a tetszésemet és valahogy hiányzott belőle az az epikusság, ami a korábbi két epizódban benne volt. Szép iparos munka, néhol újított, tartalmazza az első AC-t de élményben sokkal kevesebb, mint Ezio firenzei vagy római kalandja.

15. Tekken 6
Kiadó: Namco Bandai
Fejlesztő: Namco Bandai
Platformok: PS3, X360, PSP
Megjelenés éve: 2009

videojatek-csalodas-6

A Tekken 6 egy remek verekedős játék… ha csak a harcrendszert nézem. Végül is nem a balanszolt harcrendszer a legfontosabb egy bunyós stuffnál? De igen, de míg a Tekken 5 kijavította a negyedik rész hibáit, a harcrendszerrel sem volt probléma és a single rész is kiemelkedő volt, addig az egyjátékos tartalom a 6-ban igen soványka. A Scenario Campaign, a fő mászkálós mód elvérzett a súly alatt, a helyén kezelt Devil Within az 5-ben ilyen módon hasznosabb volt, ugyanis itt sztori módként funkcionált a Szkenárió Kampány, míg az igazi sztori mód 4 pályát jelentett remek párbeszédek nélkül. Offline kb. csak 10 szintet lehetett lépni, a karakterhez vehető cuccokban nem volt egyensúly, egyeseknek sok cuccot, másoknak keveset lehetett venni, az Online is az elején igen lagos volt, az endingek több mint fele semmitmondó volt, míg az 5-ben élvezetes CG videókat hozhattunk be. A játék bunyós részével tényleg nem volt gond, rengeteg órát töltöttem el Online viszont a körítéssel nagyon is problémák voltak.

14. Brütal Legend
Kiadó: Electronic Arts
Fejlesztő: Double Fine
Platformok: PS3, X360, PC
Megjelenés éve: 2009

videojatek-csalodas-7

A Brütal Legend egy akció-kaland/RTS hibrid, sajnos itt is a két műfaj gyengélkedik. Az akció részekkel még talán nincs is akkora gond, gondolom ezért is raktak ilyen részt a demóba, bár az ilyen játékoknál sokkal több kombináció áll rendelkezésre az ellenfelek eliminálására. Az RTS résszel viszont annál nagyobb a baj, soha nem szerettem a valós idejű stratégiát, de még nekem is leesett, hogy probléma van ezzel a résszel. Az egész stratégiai rész egy félkész verziót tükröz, számomra kínszenvedés volt minden ilyen pont a játékban, pedig a Brütal Legendben lett volna potenciál, az OST fantasztikus, a világa magával ragadó, még ha grafikailag lehetett volna szebb. Kár érte.

13. Need for Speed: Undercover
Kiadó: Electronic Arts
Fejlesztő: EA Black Box
Platformok: PS2, PS3, X360, PSP, Wii, NDS, PC
Megjelenés éve: 2008

videojatek-csalodas-8

Itt egy újabb Need for Speed, ezúttal is az EA Black Box-tól. A játék tulajdonképpen lehetne egy Most Wanted 2 is, de szerintem örüljünk annak, hogy a Most Wanted nevet nem szennyezték be ezzel. Semmi újdonság nincs a játékban, a kém sztori meg totál felesleges, nincs benne semmi olyan, ami kiemelné az átlag autós játékokból, bár hozzá kell tennem, hogy csak a PS2-es verziót próbáltam, azon hamar túlestem.

12. Gran Turismo 5
Kiadó: Sony Computer Entertainment
Fejlesztő: Polyphony Digital
Platformok: PS3
Megjelenés éve: 2010

videojatek-csalodas-9

Lehet, hogy most sokan hülyének fogtok nézni, de szerintem az utolsó jó Gran Turismo a második rész volt. Az ezt követő két résszel is akadtak problémáim, valahogy nem tetszettek, de az ötödik résszel mondtam le igazán a sorozatról. A szintlépéses megoldáson már az elején felhúztam a szemöldökömet, a korábbi részekben szerintem pont az volt a jó, hogy a sok verseny megnyerés által felhalmozott pénzből bármilyen autót megvehettem, itt meg szinthez van kötve. A gokart, és a NASCAR sem tetszett, a különféle futamok meg pláne. Valószínűleg időhiány mondtam le nagyon hamar a játékról és tudom, hogy nálam van a hiba, de nekem akkor is csalódás az ötödik Gran Turismo.

11. Marvel Ultimate Alliance 2
Kiadó: Activision
Fejlesztő: Vicarious Visons
Platformok: PS2, PS3, PSP, X360, NDS, Wii
Megjelenés éve: 2009

videojatek-csalodas-10

Az első rész nagyon tetszett, ötször is végigjátszottam, a második rész, bár nem rossz, egy kb. 7 pontos játék, de a nyomába sem érhet az elődnek. Hiába jó az alapötlet, hogy a Marvel legnagyobb történetét, a Polgárháborút videojátékba ültetik, de ezt annyival elintézték, hogy választhatsz, Vasember vagy Amerika Kapitány oldalán kívánod folytatni a játékot, pár karakter kivételével a sztori miatt és a titkos szereplőkön kívül szinte mindenki választható ezek után is. Pókember fontossága teljesen kimaradt, a küldetések is ugyanott játszódnak csak picit más szemszögből, de valahogy nem éreztem azt, hogy mennyire komoly a Polgárháború, a Titkos Háborút pedig más játékban kellett volna kibontani. Azon már meg se lepődtem, hogy ruhákból, támadásokból kevesebb volt, mint három évvel korábbi első részben. Ezt nagyon elbaltázta a Vicarious Vision, olyannyira, hogy szerintem nem lesz harmadik rész, pedig a filmvilágban nagyon megy Marveléknek, játékban is mehetne.

Vélemény, hozzászólás?