Ki ne hallott volna már a Rap és annak különböző műfajairól, szerte a világon. Még néhányunk nagyszülei is beleízleltek, de ők mind más zenék felé hajlottak inkább, vagy azért, mert nem tetszett nekik sem az ütem, sem a mondanivalója, vagy azért, mert nem értették. Ebben a cikkben igyekeztünk összeállítani azokat a Rap zenészeket, akik hatással voltak ránk, vagy a nagyvilágra. A lista szubjektív, de ennek ellenére reméljük, hogy megtaláljátok kedvenceiteket a felsoroltak között.

10. Nate Dogg

Top-10-Rap-eloado-7

A sort, a 1969-ben született Nate Doggal, eredeti nevén Nathaniel Dwayne Hale-vel kezdjük. Az úgynevezett West coast rap egyik kiemelkedő alakja, aki a az 1990-es évektől kezdett el komolyabban zenélni. Két barátjával, Warren G-vel és Snoop Doggal megalapították a 213 nevű raptriót. Egy házibulin fellépett a csapat, ahol Dr.Dre felfigyelt Nate Dogg remek hangjára. A sikerben reménykedő Nate hamar népszerűségre tett szert, amikor is Dr.Dre The Cronic lemezén közreműködött. Ezután következtek a saját albumok, elsőként az 1998-as G-Funk Classics, Vol. 1, 2, majd 2001-ben a Music and Me, végül 2003-ban a Nate Dogg. Ezután Nate néhány rapperrel közreműködött, de albumot nem készített, ő beérte ennyivel. Számai felcsengtek filmekben és videojátékokban is, amik szintén népszerűsítették őt. 2007-ben stroke-ot kapott, de hamar felgyógyult. 2007-ben lebénult, de ebből is hamar felépült. A hangjára ezek a betegségek nem hatottak. Mindenki azt hittek, hogy már semmi baj nem történhet, de 2008-ban újabb strokeot kapott. 2011. március 15-én hunyt el, 41 évesen stroke-ban.

9.Redman

Top-10-Rap-eloado-9

Reginald Noble, művésznevén Redman a 90-es évek elején vált ismerté a Def Jam kiadó művészeként, valamint Method Mannel való közös szerepléseik miatt is vált ismerté. Az 1970-ben született rapművész már ekkor egy rapcsapat, a Hit Squad oszlopos tagja volt, amelynek nevét 1993-ban Def Squadra változtattak. A tehetségét egy Eric Sermon nevű szintén rapper fedezte fel, amikor Redman egy New York-i bárban freestyleozott, ekkor került a Hit Squadba. Redman első 1992-es szóló albuma, a ”Whut? Thee Album” aranylemez lett az államokban. Ezután az egyik ottani vezető hiphop magazin, a The Source Redmant nevezte meg 1993 legjobb Rap előadójának. A híres rapper napjainkban is intenzíven tevékenykedik, hol egymaga, hol pedig Method Man társaságában. A rengeteg lemez és filmszerep mellett néhány videojátékhoz is adta a nevét. A Def Jam nevű, elhíresült verekedős konzoljáték mind a három szériájába belekerült a karaktere.

8. Method Man

Top-10-Rap-eloado-6

Clifford Smith, azaz Method Man, április 1-jén született New York Staten Island részén. A 80-as évek végétől kezdett el aktívan a rappeléssel foglalkozni és a 90-es évek közepére, már híressé vált Amerikában. Az évtizedek alatt számtalan sikert aratott és egy Grammy-díjjal is gazdagabb lett. A szólókarrierje mellett a Wu-Tang Clan elhíresült rapcsapat oszlopos tagja volt, de az utóbbi tíz évben leginkább Redmannel közösen léptek fel, valamint szerepeltek filmekben. A Redmannel közös munka nagyon hamar egy jó barátsággá vált, ami napjainkban is ugyanolyan, mint akkor. A művészneve, a “Method” szó a marihuána egy szleng kifejezése.

7. Ice Cube

Top-10-Rap-eloado-5

A Los angelesi O’Shea Jackson szintén mára egy klasszikusnak számít, hiszen ő is a 80-as évek közepén kezdte el építeni karrierjét. Az egyik akkori leghíresebb rapcsapat a C.I.A. tagja volt, de később mégis az N.W.A.-hoz csatlakozott, amit ezután Ice Cube, Eazy-E, Dr.Dre, Yella, valamint MC Ren feljuttattak a csúcsra. Cubeot ekkor az egyik legjobb gengszter rappernek neveztek az egész államokban. Az MTV 10-es rap listáján Ice, Snoop Dogg mellett kapott helyet, ami nagy szó volt, hiszen ekkor Snoop már javában ismert volt. 1996-ban megalapította a Westside Connection nevű csapatot, amit olyanok alkottak, mint Mack 10, WC és Ice Cube. A csapat dalai hatalmas botrányokat okoztak és folytatódott a West
(Nyugat) és az East (Kelet) raprivalizálás és versengés. Cube filmes karrierje 2001-től kezdődött, amikor szerepet kapott a Birkanyírás című leginkább feketékhez szóló filmben, ami akkora siker lett, hogy elkészítették a második részt is. Ezek után a Vas című filmben, valamint a Tor Túra 1 és 2-ben is láthattuk, amelyeknek forgatókönyvét saját maga írta. Napjainkban is aktívan fellép és filmszerepeket vállal, emellett saját filmeken dolgozik.

6 Notorious B.I.G.

Top-10-Rap-eloado-8

Notorious B.I.G. a brooklyni fenegyerek az első albumával a Ready to Diejal beírta magát a raptörténelembe, ugyanis ezzel az albummal a keleti-parti hip-hop egyik meghatározó alakjává vált. Második albumának felvétele közben belebonyolódott a keleti- és nyugati-part között kialakult konfliktusba. Ez a konfliktus kihatott a közte és 2Pac közti mondhatni barátságra, ugyanis elkezdődtek az úgynevezett köpködések. 1996 márciusában, az akkor már gazdag és híres rappert letartóztatták, mert gyilkossággal megfenyegette néhány rajongóját, akik drogot akartak tőle, az egyiket egy taxiból rángatta ki és megütötte. Ez év szeptemberében 2Pacot többszörösen meglőtték egy autóból Las Vegasban, aki hat nap elteltével belehalt sérüléseibe. A többszörös üzengetések és balhék miatt mindenki B.I.G.-re gyanakodott, aki tagadta, hogy köze lett volna az egykori barát meggyilkolásához. A ’96-os év végén Notorious autóbalesetet szenvedett és eltört a bal lába, így kerekesszékbe kényszerült, ezután már csak bottal tudott járni. 1997 márciusában egy Vibe magazin által szervezett rendezvényre meghívták B.I.G.-et, aki korán távozott kíséretével, hogy visszamehessen a Hotelbe. Az utcán ekkor nagy volt a tömeg, mert mindenki Notoroioust akarta. A tűzoltóság igyekezett feloszlatni a tömeget, de nem nagyon sikerült. A rapper és kísérete közel a rendezvényhez megálltak egy piros lámpánál, ekkor egy fekete autó melléjük állt és tüzet nyitott. Notorioust négy golyó érte a mellkasán. Az orvosok már nem tudtak rajta segíteni és másnak hajnalban belehalt sérülésébe. Sokan azt mondják, hogy B.I.G.-et nem ok nélkül lőtték le, ugyanis az évek során számos bizonyíték látott napvilágot, miszerint 2Pac halálához igenis köze volt és
az ő ellene elkövetett merénylet volt a bosszú, amit 2Pac emberei követtek el, és azért csak néhány hónap elteltével, hogy ne legyen feltűnő. A források szerint már másnap el akarták intézni Notorioust, de így kevésbé volt feltűnőbb a revans.

5. Eminem

Top-10-Rap-eloado-4

Az 1972.ben született Marshall Bruce Matthers, művésznevén Eminem a legkelendőbb előadó a világon. Ő volt az úgynevezett első “fehér csoki”, akit Dr.Dre karolt fel és egyengette pályáját. Előtte már kapott segítséget, így bejutott néhány stúdióba, de a Dre féle segítség hatalmasat dobott karrierjén. Első lemeze, a ’96-os Infinite hatalmas siker volt, akárcsak az ezt követő többi album. A 2000-es évtől elkezdett a filmek felé is menni, az első legkomolyabb filmje, a 2001-es Balhé a mosodában című film, melynek stáblistáján nem jegyezték a nevét. A sikert és a még több rajongót a 2004-es 8 mérföld című film hozta meg Eminemnek, melynek betétdalát Oscar és Golden Globe-díjjal is jutalmazták. A rapper amellett, hogy sikereket halmozott, családi problémái is akadtak. Feleségét, Kimberly Anne Scott-ot kétszer vette feleségül, de a második házasság után, még abban az évben, 2006-ban újra elváltak, immáron végleg. Eminem a lányát, Hailie Jade Matherst több dalában is megemlítette, ilyen volt például, a Mockingbird, vagy a When I’m Gone, amiben a rapper saját magát is hibáztatja, hogy nem törődik annyit lányával és, hogy volt feleségével nem élnek már együtt. Eminem a szólókarrierje előtt és közben is a D12 oszlopos tagja volt, emellett néhány éve összehozta a Bad Meets Evilt Royce Da 5’9-el, ami szintén hatalmas siker lett szerte a világon.

4. 50 Cent

Top-10-Rap-eloado-2

50 Cent, eredeti nevén Curtis James Jackson talán még a mai napig is az egyik leghíresebb rapper, aki oly annyira szereti a közönségét, hogy mindent megoszt, megmutat magával kapcsolatban, ami az embert érdekelheti. A nehéz gyerekkor ma már meg sem látszik a művészen, de néhány számában, illetve 2005-ös filmjében, a Get Rich or Die Tryin'(Pénzed vagy életed)-ban bepillantást nyerhetünk oda is. Ezt a filmet megelőzte a 2003-as albuma, ami szintén ezt a nevet viseli, és ami ugyanolyan sikert aratott, mint a két évvel későbbi film. Ez, és a 2005-ös Massacre album platinalemez lettek. 50 Cent ezután sem állt le és dalok, valamint klipek sokaságát készítette el. 2009-ben adta ki az eddig utolsó albumát, a Before I Self Destructot. 2011-ben Jeff O’Connel közreműködésével elkészítette saját könyvét, a Formula 50-t, amiben az egészséges életmódról beszél.

3. Dr.Dre

Top-10-Rap-eloado-3

Dr.Dre a rapipar egy kiemelkedő alakja. A 80-as években ő is hatalmas álmokat dédelgetett, ami valóra is vált, hiszen sikeres és híres szerte a világon. A G-funk stílus népszerűsítésének egyik kulcsfigurája. Ez a stílus amerikai nyugati-partjain született és hamar megtetszett az embereknek. A 9 album mellett két cég vezérigazgatója lett. Egyik az Aftermath Entertainment, amit ő alapított és ahol olyan hírességek vették fel dalaikat, mint 50 Cent, Eminem, vagy Snoop Dogg. Másik ilyen cége a Beats Electronics, ahol a feltörekvő raptehetségek sorsáról gondoskodik. Az amerikai Forbes magazin szerint, Dre a harmadik leggazdagabb a rap iparban. A rapper először az N.W.A. nevű rap csapatban mutatkozott be, amit az 1995-ben elhunyt Eazy-E, a rap műfaj egyik kiemelkedő ikonja hozott össze. 1992-ben Dre összehozta a The Cronics albumot, ami máig a legjobb albumaként tartanak számon. A “Let Me Ride” című dallal, ami a The Cronics albumon szerepel, Grammy-díjat nyert.

2. Snoop Dogg

Top-10-Rap-eloado-10

Az előkelő második helyen nem is állhatna talán más, mint a (rap zenén belül) sokszínű Snoop Dogg. Mostanában Snoop Lion néven zenél, de nekünk mindig is Dogg marad. Az eredetileg Cordozar Calvin Broadus, Jr. néven született Snoop a nyugati-part legismertebb előadója, akinek debütáló albuma az 1993-as Doggystyle berobbantotta őt a rap történelembe. Sokak szerint azért adta Snoop magának a Dogg, (szlengesen a kutya szó) nevet, mert hasonlít az afgán agár kutyafajtára. 1996-ban megjelent a Tha Doggfather című albuma, ami az első helyen debütált. 2009-ben megjelent a Malice N Wonderland albuma, ami nem lett hatalmas siker, akárcsak a folytatás, a 2010-es More Malice. 2011-ben elkészült a Doggumentary album, ami hatalmas siker lett. Ezt az albumot várták 2011-ben a legtöbben. Legnagyobb filmes sikerét a 2001-es Balhé a Mosodában, valamint a Gengszter Horror című film hozta. Utóbbiban Dr.Drevel játszott.

1. 2Pac

Top-10-Rap-eloado-1

Íme! Végül az első helyezett, aki nem is lehetne más, mint a Rap műfaj legkiemelkedőbb és legnagyobb ikonja, Tupac Amaru Shakur, 2Pac. A ’71-es születésű 2Pac, Kelet-Harlemben született. Nevének jelentése fénylő kígyó. Szülei, a szélsőbaloldali Fekete Párducok aktív tagjai volt New Yorkban. Még a zenei pálya előtt Tupac művésziskolába járt és költészetet, művészetet tanult. Szerepelt néhány Shakespeare darabban, és a Diótörő című darabban, az egér királyt játszotta. A zenei pályája 1990-ben kezdődött, amikor elhatározta, hogy megmutatja, mit tud. Digital Underground “Same Song” című számában énekelt, ami felkerült a csapat első EP- lemezére. Ezek után elkészítette a 2Pacalypse Now című debütáló albumot, amiről ugyan nem került ki slágerlistás dal, de a kritikusok elismerték 2Pac tehetségét. 1992-ben fellépett egy fesztiválon, de az katasztrófába torkollott, mert eredetileg egy őrült rajongó le akarta lőni 2Pac-ot, de a golyó egy kisfiút talált el. Ezután más történetek hangzottak el, köztük olyan is, hogy 2Pac, vagy annak egy embere egy rivális banda ellen folytatott tűzharcban lőtt véletlenül a kisfiúra. Végül a helyzet tisztázódott és a rapper ártatlan maradt. 1993-ban megjelent az új album trictly 4 My N.I.G.G.A.Z címen, ami a Billboard 200-on a 24.helyen végzett. Atlantában két szolgálaton kívüli rendőrrel került összetűzésbe, amikor is Tupac majdnem elgázolta őket. A veszekedés közben előkerült a rapper fegyvere, aki mindkét rendőrt meglőtte. Az egyik rendőrt megvádolták, hogy ő nyitott először tüzet, végül ejtették a vádat. Még ebben az évben Shakurt szexuális zaklatással vádolták meg, amit egy hotelszobában követett el. A nő azt állította, hogy a rapper akkor erőszakolta meg, amikor másodszor járt nála, Shakur viszont éppen az ellenkezőjét állította, ugyanis bevallása szerint ismerte a nőt már régebbről. A vizsgálat során Shakurt szexuális zaklatás vádpontban bűnösnek találták. 1993 végén megalapította a Thug Life nevű csapatot, amelyben barátaival és mostoha-bátyjával zenélt. Egyetlen album köthető ehhez a csapathoz, a Thug Life Vol.1. 1994. november 30-án, éjjel, Shakurt előbb ötször meglőtték, majd kirabolták ismeretlen tettesek a manhattani Quad Recording Studios halljában. Shakur később két ismerősét és Notorious B.I.G.-t vádolta ezzel kapcsolatban. Az orvosok szerint Shakurt ötször találták el. Kétszer a fejét, kétszer az ágyékát és egyszer, a kezén keresztül a combját. A kórházból a műtét után három órával jelentkezett ki. Az azt követő napon, Shakur tolószékkel jelent meg a bíróságon, ahol bűnösnek találták három rendbeli molesztálásért. 1995 februárjában kezdte meg a büntetését. Néhány nap múlva jelent meg a Me Against the World című albuma, ami a Billboard 200-on az első helyet kapta. Az album nagysikernek örvendett és sokan azt mondják, hogy ez az album a rap történelem egyik legjobb albuma. A lemez megnyerte a legjobb hip-hop album kategóriában az 1996-os Soul Train Music Awardsot. A negyedik lemez, az All Eyez On Me 1996. február 13-án látott napvilágot, amiről elmondható, hogy a 90-es évek megkoronázás volt. 1996. szeptember 7-én Las Vegasban többszörösen meglőtték 2Pac-et, aki hat nap elteltével belehalt sérüléseibe. A pletykák szerint Notorious B.I.G. szerepet játszott 2Pac halálában, ami B.I.G. halála után be is bizonyosodott. A két egykori rapper korábban jó barátok voltak, de a keleti és a nyugati-part között kialakult konfliktus megszakította azt. Notorious ugyan tagadta a vádat, de az ő halála után több bizonyíték került ki, ami igazolja, hogy B.I.G. ölette meg 2Pac-et. Shakur halála után a Mobb Deep koncertet szervezett, ahol mindenki a Makaveli nevet kiáltotta, ami Tupac másik művészneve volt. 2Pac a mai napig nagy tiszteletnek örvend és nincs olyan rapkedvelő, aki ne hallott volna tőle legalább egy számot. Olyan legendák között szerepel, mint John Lennon, Bob Marley, Jimi Hendrix vagy Jim Morrison.

Ezzel a lista végére értünk. Bízunk benne, hogy mindenki megtalálta a kedvencét, és, hogy ezután meghallgatjátok a kedvenc rap dalaitokat, vagy belehallgattok azokba az
albumokba/számokba, amiket a cikkben leírtunk. Utolsó mondatként, hogy a Rap stílus egy elhíresült kifejezésével éljek: – RESPECT!

178 válasz

 1. Visszajelzés: Milky Way Hair Wholesale
 2. Visszajelzés: Hair Sisters Wholesale
 3. Visszajelzés: Hair Extensions Wholesale
 4. Visszajelzés: Milky Way Hair Wholesale
 5. Visszajelzés: Peruvian Hair Wholesale
 6. Visszajelzés: Malaysian Hair Wholesale
 7. Visszajelzés: Virgin Hair Wholesale
 8. Visszajelzés: Indian Hair Wholesale
 9. Visszajelzés: Ganadora viral
 10. Visszajelzés: hacking services
 11. Visszajelzés: prediksi bola
 12. Visszajelzés: Anal Beads Sex
 13. Visszajelzés: vibrator
 14. Visszajelzés: Vaginal Balls
 15. Visszajelzés: power bullet vibrator
 16. Visszajelzés: هایک ویژن
 17. Visszajelzés: suterh
 18. Visszajelzés: 100% kona coffee
 19. Visszajelzés: being in the army
 20. Visszajelzés: dome tent price
 21. Visszajelzés: Cloud Archiving
 22. Visszajelzés: Cardio kick boxing
 23. Visszajelzés: mobile apps
 24. Visszajelzés: best sex toys for women
 25. Visszajelzés: best kona coffee
 26. Visszajelzés: lion coffee
 27. Visszajelzés: beginner vibrator
 28. Visszajelzés: kegel kit
 29. Visszajelzés: best blowjob
 30. Visszajelzés: male penis extension
 31. Visszajelzés: vibrating didlos
 32. Visszajelzés: mini body massager
 33. Visszajelzés: mini rabbit vibrator
 34. Visszajelzés: idea
 35. Visszajelzés: adidas鞋
 36. Visszajelzés: new rabbit vibrator
 37. Visszajelzés: finger vibrator
 38. Visszajelzés: penis pump cylinder
 39. Visszajelzés: ساب زنی
 40. Visszajelzés: Buy Vigra
 41. Visszajelzés: wholesale web hosting
 42. Visszajelzés: com meu bebe
 43. Visszajelzés: glass prostate toys
 44. Visszajelzés: lace lingerie
 45. Visszajelzés: کمد دیواری
 46. Visszajelzés: sex toy
 47. Visszajelzés: کفسابی
 48. Visszajelzés: strap on sex toys
 49. Visszajelzés: suction didlo
 50. Visszajelzés: MSP AIRPORT CAR SERVICE
 51. Visszajelzés: realistic vibrating
 52. Visszajelzés: slim vibrator
 53. Visszajelzés: kona coffee
 54. Visszajelzés: cryptocurrency value
 55. Visszajelzés: دزدگیر اماکن
 56. Visszajelzés: Limo Minneapolis
 57. Visszajelzés: طراحی سایت
 58. Visszajelzés: best penis vibrator
 59. Visszajelzés: adam and eve
 60. Visszajelzés: digital marketing app
 61. Visszajelzés: swann morton handles
 62. Visszajelzés: خرید اپل ایدی
 63. Visszajelzés: palm beach resort
 64. Visszajelzés: real life sex dolls
 65. Visszajelzés: خرید اپل آیدی
 66. Visszajelzés: wild g vibrator
 67. Visszajelzés: thrust rabbit vibrator
 68. Visszajelzés: card for amazon payment
 69. Visszajelzés: oplata smieciowa warszawa
 70. Visszajelzés: adult toy websites
 71. Visszajelzés: adam & eve welcome kit
 72. Visszajelzés: adam n eve lingerie
 73. Visszajelzés: best sex toys
 74. Visszajelzés: best egg vibrator
 75. Visszajelzés: تولید محتوا
 76. Visszajelzés: best sex toys
 77. Visszajelzés: top ten sex toys
 78. Visszajelzés: Sripatum university
 79. Visszajelzés: lube oil for sex
 80. Visszajelzés: best g spot toy
 81. Visszajelzés: ترمیم مو
 82. Visszajelzés: where can i buy a dildo
 83. Visszajelzés: 4x4 winch
 84. Visszajelzés: طراحی سایت
 85. Visszajelzés: هایک ویژن
 86. Visszajelzés: nipple sex
 87. Visszajelzés: Google
 88. Visszajelzés: senego video tfm
 89. Visszajelzés: work from home jobs 2018
 90. Visszajelzés: Rip-Off
 91. Visszajelzés: SandiWeb
 92. Visszajelzés: 800411pain
 93. Visszajelzés: really big dildo
 94. Visszajelzés: apps for pc download
 95. Visszajelzés: full apps download
 96. Visszajelzés: apps download for pc
 97. Visszajelzés: pc apps for windows 8
 98. Visszajelzés: pc games for windows xp
 99. Visszajelzés: Pinganillo
 100. Visszajelzés: smart gadgets
 101. Visszajelzés: best vibrating panties
 102. Visszajelzés: My Homepage
 103. Visszajelzés: best anal starter kit
 104. Visszajelzés: numbers
 105. Visszajelzés: sex movie
 106. Visszajelzés: sex movie
 107. Visszajelzés: Sell Bitcoin for Paypal
 108. Visszajelzés: خرید اسکوتر
 109. Visszajelzés: کوادکوپتر
 110. Visszajelzés: دوچرخه برقی
 111. Visszajelzés: خرید vpn
 112. Visszajelzés: خرید وی پی ان
 113. Visszajelzés: خرید vpn

Vélemény, hozzászólás?