Az utóbbi években egyre nagyobb lendületet vett a két nagy képregény, majd filmgyártó cég, a DC és a Marvel. A Sötét Lovag trilógiát leszámítva egyelőre márveléknál a zászló. A hatalmas sikernek örvendő Bosszúállók film után megkaptuk a talán legnépszerűbb Marvel hős harmadik filmjét is. A Vasember 3 nagy port kavart, az év egyik legjobban várt filmje volt.  Én a Vasembert éreztem, szagoltam, tapintottam. Vasember 3 – 4DX élménybeszámoló.

ironman3-700x563

 

Mint filmkedvelőnek, az én fantáziámat is mozgatta a film. Hetekkel a premier előtt már felbukkant ez a bizonyos 4DX mozi, mely állítása szerint a nézőt beleülteti a film kellős közepébe. Mozgó székek, intelligens fényjáték, illatok, víz, és amit csak akarsz. Úgy voltam vele, hogy príma parasztvakítás, meg hogy tök jó, hogy egy-két alkalommal megmoccan a szék, sőt, néha a búcsúban használt műfüst illatát is érezhetem majd. Aztán megjött a hír, és a dátum, hogy Tony Stark harmadjára is magára húzza az álarcot, és ezt április 25-től meg is tekintheti a nagyérdemű. Ez már jobban érdekelt, mint a 4 dimenzió. Úgy voltam vele, ezt látnom kell, még hozzá tripla dimenzióban. Sodródtam az időben, a premier napból másnap, abból pedig következő lett, s kezdtem kétségbeesni, hogy lemaradok egy ilyen – várhatóan kimagasló – mozi élményről. Majd isteni csodaként lehetőségem adódott, s neki is estem az időpontfoglalásnak. Aztán megláttam… Stark 4 dimenzióban szórakoztatja a nézőket. Felkaptam a fejem, és azt mondtam: Ezt látnom kell, át kell élnem! Ma meg is történt. Átéltem!

ironman32-700x394

 

Dél előtt fél órával kezdődött a vetítés, s bár a belépő ára igencsak magasabb a normál társáénál, azt mondom, egy forintot sem sajnálok. Ahogyan beléptünk a Westend mozi 3-as számú termébe, már láttam, hogy ez más… Vaskos, nem épp szokványos ülések, hihetetlen fénytechnika, korlátok, füstszóró… Éreztem, hogy ez nem lesz piskóta. Leültünk a székbe, mely kényelmes és legalább annyira érdekes is volt. Kezdjük az elején… A füleim mögött két szelep szerű dolog tátongott, később kiderült, inkább kompresszor szerepét tölti be. Az előttem lévő sor hátán pedig furcsa kis alkatrészek voltak beleépítve a bársonytapintású székbe. Gyanús… Mondtam is a páromnak, hogy erre figyelj, mert ez vizet köp! Igazam is lett! A terem tetején, a plafon két oldalán sorakoztak a fényszórók, hihetetlen komolyan kivitelezve. A táskámat letettem magam elé, majd egy hölgy – aki az ülésrendet felügyelte – odajött és megkért, tegyem arrébb, mert beszorulhat. Beszorulhat?! Mi lesz itt?? Majd végre elsötétültek a fények, elrohantak a reklámok, és egy szöveg várt minket a vásznon. A magyar szinkron figyelmeztetett minket, hogy veszélyes, csak saját felelőségre, epilepszia, meg minden ami kell. Kezdtem izgulni, és kezdett érdekelni! Még azt is elárulta, hogyha valamilyen holmink a földre hull, ne hajoljunk le érte, mert sérülésveszélyes. Nos kérem, állok elébe! Gondoltam magamban! Kezdődik!

ironman33-700x393

 

A film szerintem fergeteges, az eddigi legjobb Vasember epizód, de még a Marvel filmek között is pályázhatna a legjobb címre. De ez az én véleményem, és ha kritikát akartok olvasni, megtaláljátok az oldalon. Én inkább a 4DX élményről beszélnék. Szkeptikusan álltam hozzá, gondolván spórolnak majd, szemfényvesztés az egész. Néha majd megmozdul, megrezzen a szék, felvillan a fény, és ennyi. Hatalmas naivitásom a tévedések viharába sodort. A szék egy-egy akció jelentnél, mint egy megvadult bika ugrált, sokszor kapaszkodnom kellett, mintha a vidámparkban ültem volna! Elől a vászon előtt füst terjeng, robbanáskor villannak a fények, olyan realisztikusan, hogy az hihetetlen. És ha ez sem volna elég, mikor hősünk vízbe esik, vagy az egyik szereplő köp egyet, azt az előttünk lévő széknek köszönhetően mi is megkapjuk. A folytonos székmozgástól negyed óra után elhiszed, hogy a film része vagy, nem pedig nézőként vagy jelen, a vizes jeleneteknél a vízpára annyira hangulatfokozó, hogy az ember így el sem hinné. És akkor még nem beszéltem a füleim mellett elhelyezkedő két, korábban már említett kompresszorról. Mindkét fül mellett csücsül egy, a párnába illesztve. Először azt hittem, a hanghatás célja, de nagy fenét. Tony fut, rálőnek egy gépfegyverrel, és ez a bigyó 6 BAR-os nyomással másodpercenként 5-ször köp levegőt a füleid mellett. A hajadat ráküldi a vászonra, és mindegy, hányadik sorban ülsz. Nem szoktam eltérni a szépirodalmi írásstílustól, de ez ÜBERKIRÁLY! 

ironman34-700x466

 

Azt mondom tehát, ezt mindenkinek át kell élnie. Hihetetlen élmény, főleg akkor, ha egy ilyen akció dús és jó filmmel párosul, mint a Vasember harmadik felvonása. Tony Stark hátba rúgott minket, vizesek lettünk és tengeribetegek. De ezerszer végigülném, újra és újra. Vidámpark? Búcsú? Kalandpark? Ugyan már… Egy zseniális ötlet zseniális kivitelezését éltem ma át, és fenti cikkemmel igyekeztem kedvet kreálni nektek, mert garantálom, hogy élvezni fogjátok! Repüljetek együtt Vasemberrel, érezzétek Pepper parfümének illatát, vagy az óceán hűvös vizét.