Ellenáll a gravitációnak a Zenith legújabb technikai remekműve, a Zero-G nevű modell. Az elképesztően drága karórába a svájci manufaktúra a tourbillon egy új változatát szerelte be, aminek köszönhetően az automata óramű minden helyzetben pontosan jár.

Gravity resistant escapement, vagyis “gravitációálló” gátszerkezet – olvasható a Zero-G tourbillonjához írt köriratban, méghozzá a szokásos “Water resistant”, azaz vízálló kifejezés mellett. A meghökkentő felirat persze nem teljesen szó szerint értendő, vagyis nem a fizikatankönyvet írták át a svájci mesterek, hanem a nehézségi erő káros hatásait küszöbölték ki egyedülálló módon. A gravitációs “mellékhatásokat” csak a gátszerkezet esetében tehetjük zárójelbe, azonban ez az óra talán legfontosabb és legfinomabb része.

A nehézségi erő problémája már évszázadok óta foglalkoztatja a minél pontosabb óraműveket előállító mestereket. A billegő spirálrugójára gyakorolt gravitációs erő negatív hatásait azonban már sikerült – többé-kevésbé – kiküszöbölni az úgynevezett tourbillon gátszerkezettel, amely egy perc alatt síkban körbeforgatja a billegőt.
A gravitációálló vázszerkezet
Tegyük hozzá, nemcsak 60 másodperces tourbillonok léteznek, azonban ezek a legelterjedtebbek, mivel másodpercmutatóként is funkcionálnak. Mindenesetre a “hagyományos” tourbillonok akár 60, akár több másodperc alatt tesznek meg egy kört, ezt a rotáló mozgást kizárólag síkban teszik meg, ami a Zenith szakemberei szerint elég ok a tökéletlenségre.

Zenith-Zero-G-2

A Zero-G tourbillonjának éppen ez az újdonsága: a tourbillon nemcsak egy kötött pályán mozog, hanem a giroszkópos segédszerkezetnek köszönhetően síkot is vált. Más szavakkal: ha az órát az asztallapra helyezzük, a billegő vízszintes helyzetben működik, de ha szíjánál fogva felemeljük, és így a tokot függőleges helyzetbe hozzuk, a tourbillon akkor is az optimális vízszintes pozícióban végzi rotáló mozgását, mert a finomszerkezet már a giroszkópos segédszerkezettel síkot váltott.
Svájci mesterek készíteték

Mindeközben rendkívüli erőáttételek zajlanak le a 18,6 milliméter átmérőjű tourbillonketrecben, amit 166 mikroszkopikus alkatrész – többek között tíz darab kúp alakú fogaskerék – tesz lehetővé. Maga a komplett óramű, amely egyébként az El Primero kaliber módosított változata 294 alkatrészből áll.

A “zérógravitációs” tourbillon nem teljesen forradalmi, ugyanis a szintén svájci Jaeger-LeCoultre már csinált giroszkópos tourbillont, de az is igaz, hogy a Zenith változata más felépítésű, és szintén szabadalmaztatták. A Zero-G 45 köves, 5 Hz-es automata szerkezetét egy, de centrális rotor húzza fel mindkét irányban, a maximális járástartalék 50 óra a kiadott prospektus szerint.

Zenith-Zero-G-1

A titán óraház 1000 méterig vízálló, a számlapot és a tourbillont hesalit üveg és tükröződésmentes zafírkristály védi. A számlaphoz karbonszálakat is felhasználtak, a szíj titánból és kevlárból készült.

Ezek után kissé kiábrándítóan hathat a remekmű funkcionalitása, ugyanis a 350 ezer eurós, vagyis bő 90 millió forintos óracsoda csak az órákat, perceket mutatja, valamint a másodperceket a “gravitációmentes” tourbillonketrecen. Az igazi G lassulást így valószínűleg az ára okozza majd.