A legtöbben már valószínűleg tudjátok, hogy miért fontos kiemelni azt, hogy jelenlegi írásomban a Marvel által birtokolt brand Thor-járól beszélek, nem pedig a norvég mitológiából ismerhető Viharistenről. Bár Thor közel sem egy lapon említhető a Marvel többi szuperhősével, mégis a 2011-ben megjelent film meghozta számára a sikert. De hogyan került bele Thor a képregények világába és mennyire férhet meg a többi karakter mellett illetve milyen ismert kalandjai voltak eddig ott? Ezekre a kérdésekre igyekszem válaszolni a szuperhős-tanodámban!

thor-marvel-comics-2

Mielőtt azonban belevágnék a sűrűjébe és elkezdeném a Thor történetének bemutatását, muszáj vagyok kifejteni a saját véleményemet a karakterrel kapcsolatban. Őszintén szólva én nem igazán voltam nagy képregény fan, de ha az lettem volna, se hiszem, hogy pont a Viharisten történetét vettem volna kézbe. Ez azért érdekes részemről, mert nagyon szeretem a görög és az egyiptomi mondavilágot, amikhez jó 4-5 évvel ezelőtt kapcsolódott a norvég is. A probléma az, hogy elképesztően sokrétű és változatos ez a “vallás” is, mint az előbb említettek, de közel sem annyira megjegyezhető és ennek az egyetlen oka az, hogy a nevek első hallásra megjegyezhetetlenek és furcsán is hangzanak. Le a kalappal azok előtt, akiknek volt türelmük elmerülni a témában, én maradok a lelkes, naiv rajongás részénél.

thor-marvel-comics-3

Véleményem szerint Superman megalkotásánál a DC nagyon össze akart zsúfolni mindenféle szuperképességet és akkor még nem is sejthették, hogy nagyon nehéz hozzányúlni egy olyan tökéletes karakterhez, mint ő. Én speciel mindig is túlzottnak tartottam Superman karakterét (épp csak savat nem hány és csettintéssel nem csinál világbékét), sokkal jobban szerettem (és mint az manapság a statisztikák mutatják, a nagyközönség egyetért velem) az esendő hősök ábrázolását. A Thor megalkotása valamiféle válaszreakció volt, amivel Stan Lee (a Marvel atyja) két legyet ütött egy csapásra, ugyanis el akart indulni egy kicsit a mitológia irányába és legalább nekik is lett egy hasonló kaliberű karakterük Superman. De most komolyan: Isten? Hogy lehetne egy Istennel versenyre kelni? Nos, mint azt a filmben és (jóval előtte a képregényekben) láthattuk, eleinte halandóvá teszik…

thor-marvel-comics-4

Oké, tehát a valamikor 1960 elején a DC Wonder Woman megalkotásával gyakorlatilag kihívta a Marvel reakcióját maga ellen, ugyanis a hölgyemény a római, illetve a görög mondavilág alapján került be a szuperhősök közé. Thor karaktere elméletileg 1962 augusztusa környékén készült el és először a Journey Into Mystery 83. számában láthatták a fanatikusok. A karakter megálmodói Stan Lee és Jack Kirby (többek között az X-menek nagy részének, Hulknak és a Fantastic Fournak kitalálója, de a DC-hez is rajzolt több karaktert), valamint Larry Lieber. Később persze saját képregény-sorozatot kapott The Mighty Thor címen. És ha már ez így volt, akkor kellett neki egy kis történet is, hiszen mégse lehet csak a gonosz elleni harccal kitölteni annyi lapszámot, így hát lássuk a Thor Story-t!

 

thor-marvel-comics-5

thor-marvel-comics-6

Mióta világ a világ, az Istenek két részre osztották azt. Midgard volt a halandók, az emberek birodalma, míg Asgard a halhatatlanoké. Odin, az Istenek királya egy napon megelégeli fia beképzeltségét és elégedetlenségét, így száműzi őt Midgardba. Ám hogy megtanítsa neki az alázatot és ereje értékelését, ezért elveszi emlékeit és egy Donald Blake nevű, bicegő orvostanhallgató testébe zárja. Blake elvégzi az egyetemet és remek sebész válik belőle, majd rátalál a szerelem is egy nővérke, Jane Foster személyében. Már 10 éve van a Vihatisten a Földön, teljesen öntudatlanul, amikor egy norvégiai utazás során egy kisebb háborúba kerül: valamiféle idegen lények inváziója ez, ami egy barlangba menekülésre kényszeríti (ekkor még nem is sejti, hogy ebben a barlangban született valójában), ahol egy sétapálcát talál. Mikor azonban veszélybe kerül, hozzáveri pálcáját a földhöz és ekkor az visszaalakul régi kalapácsává, a Mjölnirré. Miután legyőzi az ufonautákat hazatér New Yorkba és innentől kezdve gyakorlatilag egy Superman story veszi kezdetét: Blake-ként éli civil életét, ám közben Thorrá alakulva védi az ártatlanokat a sorra rájuk törő veszélyektől. Bár nem olvastam a képregényeket, de állítólag sokkal kidolgozottabb ez a kettősség, mint Clark Kent/Superman esetében, mivel Blake sokkal esendőbb, ám a rajzolók mindig ügyeltek arra, hogy kis jelek emlékeztessék ekkor is az olvasót arra, hogy bizony: egy Istent látnak még így is.

thor-marvel-comics-7

Már említettem a Mjölnir-t, de szerintem megérdemel egy kicsit több figyelmet is. Mjölnir tehát Thor kalapácsa, amit csak ő tud felemelni, mert csak ő érdemes rá. A történet szerint eleinte ő se tudta volna, de miután kiérdemelte, onnantól ő lett a léc, amit meg kell, ugorjon mindenki, aki használni akarja azt. Mindez persze Odin ötlete volt, aki mindig is tisztelte az erőt és imádta szétszórni bölcsességét a galaxisban. Na de a kis kitérő után vissza a történetre, ami mint láthattátok, elég vérszegény hosszú távon. Ez az alteregósdi azonban annyira bevált, hogy nem akarták elhagyni. Így történt, hogy jött egy Beta Ray Bill nevű karakter, aki egy korbonita nevű fajhoz tartozik. Az ő szülőbolygóját épp feldúlta Surtur (Thor ősellensége egyébként), ezért találkozik össze a Villámistennel. Beta Ray Bill kétszer is legyőzi Thor-t, így meg tudja emelni a Mjölnir-t, mivel érdemessé válik rá. Odin pedig tisztelete jeléül egy saját pörölyt ajándékoz Beta Ray-nek, aki így az asgardiak szövetségesévé válik és gyakorlatilag egy ronda, kicsit lószörny fejű Thor lesz belőle. Csakhogy mivel Odin ugyanazt a varázslatot használta fel a pöröly elkészítéséhez, mint amikor fia kalapácsát csinálta, ezért a Thor-Blake éra megszűnt létezni, azaz egy idő után kettévált a két személyiség, külön életet folytattak.

thor-marvel-comics-8

Így hát a Viharisten Sigurd Jarlson néven építőmunkásként éli tovább hétköznapi életét, amikor is megismerkedik Eric Mastersonnal és jó barátok lesznek. Valamelyik történetben Eric feláldozza életét Thor-ért (Mongúz ellen), így az ráveszi apját, hogy egyesítse kettejük életét. Innentől kezdve a két férfi harcolt a test irányításáért, aminek a végét az jelentette, amikor Thor megölte testvérét, Lokit. Apja ekkor ugyanis ismét száműzte csak ezúttal éppen a saját tudatalattijába, Eric kezébe adván az irányítást, ám később az atya megbékélt és szabadon engedte gyermekét. Mivel azonban idő közben Eric bizonyította rátermettségét, ezért kapott egy buzogányt az Istenek királyától és Villámcsapás néven folytatta életét. Ami igazából érdekes Thor-t illetően az az, hogy az ereje mindig más és más volt. Sosem volt kijelentve, hogy ő legyőzhetetlen, mert néha pusztítóan-bitangul erős volt, máskor pedig kikapott olyanoktól, akikre nem is számítottak. Erre az volt az orvoslás, hogy Odin meghalt és így Thor lett az Istenek királya, amivel ereje mérhetetlenül megnőtt. Innentől kezdve egy igazi Istent láthatunk, és ezt érzékeltetik is például akkor, amikor ripityára veri a Vasembert.

thor-marvel-comics-9

Érdekességnek mondanám, amit talán nem tudtok, hogy a Marvelnek létezik egy polgárháborús világa, ahol még a szuperhősök is rosszban vannak egymással. Ugyanis azok, akik felvállalták személyazonosságukat (pl. Vasember) kényszeríteni akarják azokat, akik nem (Pókember stb.), hogy ők is tegyék ugyanezt. Nem boncolgatom, hogy ez miért jó vagy miért rossz, de legyen elég annyi, hogy Tony Stark az egyik részben készít Thor DNS-éből egy klónt, amivel begyűjteni kívánja a többi szuperhőst. Elképesztő, hogy mennyire össze tudják mixelni a Marvelnél a már meglévő alapanyagokat. Fontos megemlíteni, hogy eredetileg sosem kellett a Thor történetét reboot-olni, mert mindig volt hova továbbvinni a történetet, ezzel is bizonyítva, hogy sokkal átgondoltabb karakter lett, mint Superman.

thor-marvel-comics-10

Ugyebár már az előszóban beszéltem a 2011-es Thor filmről, amiben Chris Hemsworth főszereplésével láthattuk a Viharistent akcióban. Őszintén szólva nagyon középszerű lett, csodaszép látványvilággal (bár nekem Asgard elég giccses), de süt róla a bugyuta egyszerűség. Aztán jött ugyebár az Avengers, ahol már kicsit többet láthattuk “Thorként” és kevesebb volt a történet róla. Ha 12 éves lennék, imádnám. A film története azonban sokkal inkább merít az Amazing világ Thor történetéből. (Aki nem tudja miről van szó, annak remek példa a sima Pókember és a Csodálatos Pókember közötti különbség. Na, ez nagyjából az összes karakterrel megtörtént.) Itt ugyanis a neve Thorlief Golmen, akinek szilárd meggyőződése, hogy ő Odin fia, a híres Villámisten. Csakhogy itt az emberek nem hisznek neki, őrültnek nevezik (ismerős a filmből?) és diliházba is zárják. Különleges erejét az ekkor már nyíltan kezelt mutálódásokkal (lásd: Pókember, X-men) magyarázták. Ezen kívül mondani sem kell, hogy feltűnt a 2012-es Avengersben, amiben remekül találták el az egyensúlyt a karakterek között, így rá is koncentrál a történet, főleg mivel Loki a főkolompos.

thor-marvel-comics-11

Összességében a Thor, mint karakter, a Marvel fekete báránya. Alapító tagja volt az eredeti Avengers-nek és egyszer Superman-hez hasonlóan meg is ölték, majd feltámadt. Azonban a két karakter bármennyire is hasonlít, mégis szembetűnőek a különbségek és részemről ez a verseny Thor oldalára billen. Miért? Mert Asgard folyamatos ötletláda a készítőknek, hogy ellenfeleket szerezzenek, Superman pedig egy lepusztult világ sarja, akinek erejével aligha lehet vetekedni (na jó, Zod azért kemény volt). Emellett Thor valahol emberibb, közvetlenebb, ám mégis fenséges és ő balanszírozza az Amerika Kapitány-féle amerikai propagandát. Bár eredetileg nem szuperhősnek készült, de végül teljes értékűvé nőtte ki magát a Marvelnél.

Ki ő? Egy madár…? Egy repülő…? Nem! Ő az Istenek királya, aki Mjölnirrel az oldalán bármire képes!

thor-marvel-comics-12

Remélem, hogy kis beszámolóm végére érvén sokkal közelebbinek érzitek a karaktert magatokhoz. De most ti jöttök! Mi a véleményetek Thor-ról? Eltúlzott szuperhős vagy felesleges elem? Illetve ha bármiféle érdekességet vagy hasonlót tudtok, osszátok meg velünk is a komment részlegben! Köszönöm a figyelmet, további jó olvasást és ne feledjétek: ha szuperhős story, akkor Sztárcafe!

képforrás:
movies.yahoo.com, marvel.com

Vélemény, hozzászólás?