Mennyit nyomhat a Mjölnir, egy megsemmisült csillagból kovácsolt kalapács? Mi az amit Hulk se képes megemelni? Ezekre a kérdésekre ad Neil deGrasse válaszokat. A Thor kalapács misztérium kiherélve.

Ez a zseniális ember anno rámutatott, hogy egy amerikai show bevezetőjében a föld helytelenül kering. Persze azok az amerikaiak, amelyek mérhetetlenül hasznosnak találják, hogy minden este végigülhetik és hallgathatják a televízió képmutató szófosóit, nem kifejezetten rajongottak/rajonganak az úr munkásságaiért. Pedig Neil nem akar rosszat. Ő csak korrigálni szeretné azokat a káros hiedelmeket, amelyek témáit a médiában csak olyan emberek boncolgatják, akiknek lövésük sincs az egészről. Számomra is elfogadhatatlan, hogy a tudományos tényeket pontatlanul közvetítse a média, bár a mostani kalkulációban találtam pár gikszert. Legalábbis ezt hittem.

Neil deGrasse vette a fáradtságot, hogy kiszámolja a Mjölnir gyakorlati súlyát méghozzá földi mértékegységben, azaz elefántok számaival megadva, ezzel teljes kiherélésre ítélve a “milyen nehéz lehet Thor kalapácsa?” kérdést.

Kiderült, hogy a nem kevesebb mint háromszáz milliárd elefánt súlyú kalapács, jogosan foghatott ki a borzalmas film adaptációk miatt dühöngő, de annál vagányabban bosszút álló Hulkon.

Az úriember számítása azon alapult, hogy a Mjölnir-t a legenda szerint egy neutron összetételű csillag anyagából építették. Thor volt olyan kedves és kölcsön adta a kalapácsát a pontosabb számítások érdekében, tehát a Marvel Studios támogatta az okfejtést.

De minek? A Marvelnek most már nem csak a borzalmas képregény adaptációkért kell szégyenkezni?

Mert bájosnak bájos az állítás, hogy egy haldokló csillag kozmikus fegyvere 300 milliárd földi elefánttal ér fel és nyilván Hulknak is van egy erőbéli határa, de vajon hihető-e? Ha esetleg tényleg ilyen piszkosul nehéz, akkor vajon a föld gravitációja miért nem húzta magához a Heli szállítón keresztül, vagy mikor elejtette a földön?

A válasz: Igen érdekesnek találom, hogy az emberek folyton alá becsülik a föld erejét. Gyors matek. Földünk 5,970,000,000,000,000,000,000,000 kilogramm. Egy átlagos elefánt átlagosan 6363 kilogramm, ezt megszorozva az említett 300 milliárddal, 190,890,000,000,000 kilogrammot kapunk. Gondolom már érezhető a különbség, de hogy még tisztábban lássunk osszuk el a föld súlyát az elefántokéval és megkapjuk, hogy a föld 31974874371859.3-szor nehezebb mint Thor kalapácsa. A válasz tehát nem, nem ütné keresztül a földet a Mjölnir.

Viszont itt sem ér véget a bizonytalanság. A Mjölnir lényegében képes bármilyen felszíni objektumot átütni egy megfelelő sebességen. Akkor a földet miért ne tudná?

A kalapács 30%-ban olyan masszív mint a dinoszauruszokat elpusztító 600 trilliós aszteroida. Lehet érdekes eredményt kapnánk, ha valaki kiszámítaná hogyha egy ilyen tárgy végeredményben kedvező, számunkra viszont nyilván kedvezőtlen sebességgel haladna, vajon képes lenne-e keresztül menni a Föld kérgein, a magmán, majd ugyanígy kijönni a túloldalt.

És az miért lehetséges, hogy Hulk gyakorlatilag nem tudja megemelni a Mjölnir-t, ellenben  akkor ha Thor a kezében tartja? Thor ereje megszünteti a tárgy fizikai attribútumait, súlytalanná válik és nem hat rá a gravitáció? Lehetetlennek hangzik, az előbbi számításokkal figyelembe véve legalábbis. Viszont abban az esetben ha a Mjölnir és Thor közt valamilyen mentális és számunkra megmagyarázhatatlan kapcsolat van – ahogy a képregényben is  magyarázták, akkor az amcsi show-k kedvencének Neil deGrass-nak a számításai is hibásak.

Szerintetek?

Vélemény, hozzászólás?