Te talán azt hiszed magadról, hogy teljes mértékben képben vagy azzal, hogy mit és hogyan kell csinálni amikor elmész “gyúrni”? Azt hiszed, hogy sportember lettél már attól, hogy van egy havibérleted egy konditerembe? Büszkén iszod a protein turmixot a haverok előtt? Akkor most mondanom kell neked valamit: Nem tudsz te semmit a testépítésről!

Biztos vagyok abban hogy már láttál, hallottál, olvastál a testépítés nevű sportról, amiről mindenkinek van valami véleménye, de csak keveseknek van valós képe. Biztos vagyok benne, hogy tudod mi az a fekve nyomás  de abban is biztos vagyok, hogy a lábizmaid kevesebb figyelmet kapnak, mint a mellizmaid vagy a bicepszed. Talán jól sejtem, hogy csak abban az 1-2 órában vagy aktív testépítő, amíg lent vagy az edzőterembe. Sok mindent lehet olvasni, hogy mit és hogyan kell csinálni ahhoz, hogy ne csak egy újabb pillérje legyél a testépítőket ért előítéleteknek. Sajnos azonban ezek az információk eléggé strukturálatlanok  mert akármit is olvasol a témáról, mindenről azt írják, hogy nagyon fontos, és a legkisebb kicsapongás is felér egy megadással az elméd ellen vívott harcban. Én itt most viszont összeírom nektek az alapot arról, hogy mi az ami tényleg fontos és elengedhetetlen ahhoz hogy eredményeket tudjál elérni, ne csak a súlyokat rángasd. Legyen ez egy útmutató, kezdőknek és haladóknak egyaránt arról, hogy mi teszi a testépítőt azzá, amit mindig is irigyeltek rajtuk.

FIGYELEM: A következő sorok nem szórakoztató jellegűek hanem motivációs és szakmai célokat szolgálnak, csak azoknak ajánljuk a további olvasást, akiket komolyan érdekel ez a sportág.

1.     Kezdetek: A leghosszabb út is egyetlen lépéssel kezdődik.

A legelső lépés az elhatározás, az hogy eldöntöd fejben, hogy teljes mértékben átadod magad a céljaid eléréséért. Előre tudasd magaddal, hogy sok mindentől meg kell válnod majd amit azelőtt természetesnek találtál. Azonnal abba kell hagynod a cigaretta, alkohol, vagy kábítószerek adta élvezeteket, mert ezek összeférhetetlenek egy sportember életvitelével. A hűtőd tartalmát is teljesen át kell majd szervezned, és hozzá kell szoknod ahhoz hogy vízen, tejen és teán kívül semmi mást nem fogyasztasz. Ezeken belül is inkább csak vizet  abból is szénsavmenteset. Át kell lépned azon, hogy mennyi lemondással és fájdalommal fog járni az elkövetkező időszak, de tudd hogy nincs annál felemelőbb érzés, mint amikor eléred azt a célt ami sokaknak csak vágyálom. Az elhatározással kezdődik ez a megmérettetés, amit csak úgy tudsz elérni ha a legnagyobb komolysággal és elszántsággal vágsz bele. Ez a szellemi alapja az egésznek, nézzük mit kell tennünk a gyakorlatban, hogy sikeresek legyünk.

Bodybuilder-700x464

Mindenki tudja, hogy mit vár el magától, de sokan elvesztik a fókuszt  céljakról. Ez azért van mert sokan nem tudják céljaikat megvalósítható formába önteni, csak a fantáziájukban tűnik megvalósíthatónak. Az alapvető kérdés megválaszolása mielőtt kiváltanád a kondibérletedet, az az, hogy mit vársz el magadtól, ami két makró fogalomba sűríthető. Az egyik a súlycsökkentés, aminek az a célja, hogyan tudod leadni a szervezetedből a leginkább fölösleges terheket, úgy hogy közben a legtöbb hasznos részét megtartsad, sőt fejlesszed. A másik az, hogy hogyan tudod növelni a izomzatodat, úgy hogy a legmagasabb hatásfokon használod ki a szervezeted terhelhetőségét és növekedő képességét. Azok akik súlyproblémákkal küszködnek először mindenképpen a súlycsökkentésbe kell belevágniuk, hogy eltüntessék a testükben felgyülemlett zsírt, ami lefedi az izomzatukat. Azok akik viszont nincsenek ilyen helyzetben egyből belevághatnak a súlynövelésbe. Azt, hogy ki melyiknek érzi magát inkább, sajnos nem egyéni elképzelés, ezért érdemes kikérni egy szakember tanácsát, mielőtt neki vágna.

Szóval az elhatározás az első lépés, ahol szembe állítod magadat a valósággal és eldöntöd mit szeretnél látni egy adott idő eltelte után. Fontos, hogy mindenképpen reális célokat tűzzél ki magad elé, szóval ne várd azt, hogy 100 kiló fölösleggel néhány hónap utána Schwarzenegger leszel. Érdemes az elején egy edzőt bevonni a testépítésbe, mert egy szakember sokkal jobban tisztában van azzal, hogy melyik az a legmagasabb hatásfok, ami mellett a leghamarabb elérheted a céljaidat, mindezt az életviteledre támaszkodva. Ha van rá pénzed béreljél személyi edzőt, ha ezt nem teheted meg, akkor egy tapasztaltabb ismerősöddel járj el, aki segíteni tud a kezdeti nehézségekben. Ha se ismerősöd, se pénzed, akkor azt javaslom tanulmányozd át például a Body.Builder.hu oldal tartalmát, vagy egyéb szakmai weboldalakat és blogokat. Fontos, hogy ne egy cég oldalát olvasd először, mert a cégvezetés és a hirdetők profitcéljai lehet hogy nem a te egyéni céljaidat fogják támogatni. Ha tájékozódsz olyan oldalakból és könyvekből tájékozódj, amiket tapasztalt személyi edzők készítenek, akik feltüntetik a szakirányú végzettségüket és elért eredményeiket. Ha egy ilyen tanácsadón feltűnően sokat szerepel egy márkajelzés, akkor a márka fog belőle beszélni, nem a tudás.

bodybuilder
Nos srácok egyenlőre elég is lesz ennyi. Miután túl vagyunk a kezdeti elhatározásokon és azt is tudjuk, hogy mit várunk el magunktól itt az ideje belevágni ebbe a hosszú kalandba, amit ha végig jársz biztosított a happy end. A következő fejezetben újabb szabályokat mutatok be nektek és tanácsokat adok arra, hogyan is kell végezni ezt a sportot úgy, hogy elérd az álmaidat. Legközelebb a folyamatosságról értekezem, ami azt jelenti, hogy hogyan tudjuk rendszer szerűen beépíteni az életünkbe a testépítést. Utána pedig arról, hogy miután lejutottál a terembe, hogyan is kell szabályosan végezni a gyakorlatokat és milyen praktikákat érdemes bevetned.