A Daily Mail érdekes összeállítása szerint egyáltalán nem mindegy, hogy hason, háton vagy magzatpózban alszol, de még az sem mindegy, hogy a jobb, vagy a bal oldaladon fekve töltöd az éjszakát. Összegyűjtötték az egyes pózok mellett és az ellene szóló érveket is.

Magzatpóz

620x0 (27)

Mellette: A legtöbb szakember szerint ez a legelőnyösebb alvási pozitúra, nem véletlenül töltünk így nagyjából kilenc hónapot az anyaméhben. A gömbölyded testtartás segít ellazítani az izmokat, serkenti a vérkeringést, és tehermentesíti a belső szerveket.

Ellene: Persze az ágyban alvásnál, normál gravitáció mellett ügyelni kell arra, hogy a gerinc egyenes maradjon, így nem árt a fejet párnával alátámasztani. Ellenkező esetben csúnyán elfeküdhetjük a nyakunkat, ami aztán napokig tartó szenvedéssel és mozgáskorlátozottsággal jár.

Hason fekve

620x0 (28)

Mellette: A hongkongi egyetem kutatói szerint a hason alváskor a belső szervek elhelyezkedése megkönnyíti az emésztést, és felgyorsítja az anyagcserét, ami jó dolog. Ugyanakkor – feltehetően az alhasban keletkező vérbőség miatt – gyakrabban számíthatunk erotikus álmokra is.

Ellene: Ugyanakkor brit tudósok szerint a hason fekvés kifejezetten káros a gerinc és nyak környéki izmokra nézve, hiszen ahhoz, hogy levegőt kapjunk,­ kilencven fokban el kell fordítanunk a fejünket, és úgy kell tartani órákon át. A hason alvás gerinc- és nyakcsigolya-bántalmakat, merev nyaki és vállizmokat, ízületeket okozhat.

A bal oldaladon

620x0 (29)

Mellette: Amerikai szakemberek megfigyelése szerint a bal oldalon alvás kifejezetten hasznos a refluxban szenvedőknek, ebben a pózban a belső szervek úgy helyezkednek el, hogy megakadályozzák a gyomorsav visszafolyását a nyelőcsőbe.

Ellene: A török Yuzuncu Yil Egyetem kutatása szerint a zömében bal oldalukon alvók gyakrabban szenvednek rémálmoktól, de hogy ennek mi lehet az oka, azt egyelőre nem tudni.

A jobb oldaladon

620x0 (30)

MelletteMagas vérnyomás ellen kifejezetten jót tesz a jobb oldalon alvás, a szívnek így nagyobb helye van a bal mellkasüregben, és ez segít levinni a vérnyomást, és lassítani a szívverést. Ugyanakkor az agyvíz lefolyását is segíti, ami egyes kutatók szerint fontos lehet az Alzheimer-kór megelőzésében.

Ellene: Terhes nőknél a jobb oldalon alvás megnövelheti a koraszülés vagy a halva szülés esélyét, bár hogy mitől, azt egyelőre a kutatók sem értik.

Háton fekve

620x0 (31)

Mellette: A háton alvás kifejezetten hasznos azoknak, akik eleve hátpanaszokkal küzdenek, ebben a pózban tudnak a hátizmok legjobban ellazulni. Ugyanakkor a kozmetológusok és plasztikai sebészek szerint is ez a legjobb póz a bőr fiatalon tartásához, a ráncok és foltosodások elkerüléséhez.

Ellene: Háton fekve nehezebb alvás közben a szabad légút biztosítása, az elernyedő szájpad, a hátracsúszó nyelv horkolást, alvási apnoét – légzéskimaradást – eredményez.

(forrás: ripost)