Azerbajdzsán, Egyiptom és Japán. Vajon mi a közös ebben a három országban? Talán nem is gondolnánk, de ezeken az olykor rémisztő, máskor könnyeket fakasztóan szép vidékeken valódi látványosságok rejtőzködnek, melyek az avatatlan szemlélő számára páratlan csodával, vagy éppen iszonyattal érnek fel.

NEFT Daslari a Kaszpi-tengeren „lebegő” város, ahol fúrótornyok sorakoznak. Az azerbajdzsáni Dallas világa fokozatosan épült, fejlődött, majd az évek során komplex rendszerré és úthálózattá vált. 300 km és 5000 lakos tanúskodik arról, hogy valóban van élet a vizek felett.

NEFT-Daşları NEFT-Daşları2 NEFT-Daşları3 NEFT-Daşları4 NEFT-Daşları5

A Szemétváros néven ismer Manshiyat Naser egy tulajdonképpeni nyomornegyed, melynek látványa korántsem bizalomgerjesztő. Itt összpontosul Kairó szemete, s a város lakói is ebből élnek. Hogyan? Újrahasznosítják. Válogatás, rendszerezés és így tovább. Víz és áram nélkül tengetik itt mindennapjaikat az emberek, néha meg-megbámulva az üzletek „kirakatait”, még ha oly szarkasztikusnak is hangzik a leírt gondolatsor. A kopt keresztények és muzulmánok lakta település látképe önmagáért beszél.

Manshiyat-Naser Manshiyat-Naser2 Manshiyat-Naser4 Manshiyat-Naser5 Manshiyat-Naser31

Az Izu-szigetcsoporthoz tartozó Miyake-jima egy „időzített bomba”, ugyanis egy működő vulkán található rajta. A levegő kéntartalma magas, ezért a lakosok gázálarcot hordanak, mely első körben talán humorosnak is tűnhet, azonban jobban belegondolva teljesen érthetetlen mi indítja arra az ott élőket, hogy időről időre visszaköltözzenek a veszélyes helyre. Talán az adrenalin? Lehet, de aki a tűzzel játszik, könnyen megégetheti magát.

Miyake-jima Miyake-jima2 Miyake-jima3 Miyake-jima41