A citrom az egyik legegészségesebb gyümölcs, nagyon sok C-vitamint tartalmaz, ezért ajánlott napi szinten fogyasztani. A legjobb az lenne, ha minden nap megennénk egy citromot, hiszen így fedezni tudnánk hosszútávon a szervezet számára szükséges C-vitamin mennyiséget.

 

citrom-fa

 

A citrom ára néha annyira az egekbe szökik, hogy már a kedvünk is elmegy tőle. Hogy ne kelljen megvonnunk magunktól az értékes, vitaminokban gazdag gyümölcsöt, ültessünk otthon citromfát.

Hozzávalók: 1 bio citrom vagyis a benne található csíraképes magok, virágföld, egy ültetőedény, légmentesen záródó zacskó, papírtörlő.

Mit kell tennünk? Vágjuk ketté a citromot, óvatosan, hogy közben ne sérüljenek meg a magok. Szedjünk ki egy pár magot a citromból. Egy papírtörlő segítségével tisztítsuk meg a magokat, és itassuk szárazra, úgy, hogy ne maradjanak rajta rost darabok. Majd a mag végeit kissé bontsuk meg, hogy könnyebben tudjon csírázni.

Csomagoljuk a papírszalvétába, enyhén vizezzük be, majd tegyük egy légmentesen záródó zacskóba. 8 nap múlva bontsuk ki a zacskót, és látni fogjuk már a kis csírákat. Miután jól kicsírázott a citrommag, ássuk óvatosan egy virágfölddel megtöltött cserébe, takarjuk be, és öntözgessük.

Tartsuk nedvesen a talajt, és biztosítsuk a napi 8 órás napsütést számára. Két hét múlva már meg fognak jelenni az első kis zöld hajtások. A fácska viszonylag hamar kinövi a kisebb cserepet, ezért ültessük új edénybe majd.