Egy 18 éves saratogai lány elkészítette az álomkütyüt az Intel International Science and Engineering Fair 2013-as versenyére.

Eesha Khare, a California állambeli Saratogában élő, 18 esztendős zseni második helyezést ért el az Intel International Science and Engineering Fairen bemutatott találmányával. Az álomkütyü képes 100%-ra tölteni egy telefon akkumulátorát 20-30 másodpercen belül. Ráadásul a szupertöltőnek keresztelt miniatűr eszköz 10 ezer feltöltésre alkalmas, míg a manapság használatos telefontöltő jó ha az ezer feltöltést megérik.

Álomkütyü a jövő autóinak

A saratogai lány egy egyszerű LED-en mutatta be az eszköz működését, azonban az álomkütyü a jövőben nem csak telefonok akkumulátorainak villámgyors feltöltésére lehet alkalmas, de technológiája ideális megoldást jelenthet az elektromos autók akkumulátorainak töltésére is.

Khare találmány után több multi, köztük a Google is érdeklődik, a lány azonban egyelőre nem beszélt arról, hogy szeretné eladni díjnyertes ötletét. Annyit viszont elárult a 18 esztendős zseni, hogy az 50 ezer dolláros nyereményéből a jövőbeni kutatásait, illetve tanulmányait szeretné finanszírozni a Harvardon.

Fantasztikus teljesítményéért a fiatal lányt az amerikai tech-magazin, a SlashGear egyfajta ifjú Tony Starknak kiáltotta ki, azonban vegyük figyelembe, hogy az álomkütyü csak második helyen landolt az Intel 2013-as megmérettetésén – népszerűségét valószínűleg annak köszönheti, hogy a mindennapok emberének is új megoldásokat hozhat.

Álomautó a jövőnek

Az első helyezést, és vele a Gordon E. Moore díjat az 19 esztendős román állampolgár Ionut Alexandru Budisteanu nyerte el. Ionut alkotása egy alacsony költségű, mesterséges intelligenciával felszerelt önvezető autó. A fiatal román tehetség fejlesztése egy komoly globális problémát céloz: az autóbalesetek évente 1,24 millió halálos áldozatot követelnek világszerte, melyeknek 90%-a a sofőr hibájából történik.

Ionut önvezérelt járművét a 3D radarokkal és kamerákkal felszerelve megalkotta az első valóban önvezetésre alkalmas autót, mely képes érzékelni a forgalmi sávokat, a járdaszegélyeket, illetve az autó valósidejű helyzetkövetésére is alkalmas. Ráadásul a gépjármű ára összesen 4000 dollár. A román fiú fejlesztésével egy 75 ezer dolláros díjat vihetett haza.