Előző olvasmányomban a Hollywood-i férfi színészlistám 20. helyezettjéről írtam. Michael Fassbender-ről, az ír-német színészről, napjaink egyik legnépszerűbb férfisztárjáról. A 36 éves csillag fiatalkoráról, majd betöréséről a televízióba. Ebben az írásban olvashattok arról, amikor, és ahogyan a csúcsra ért, illetve Michael emberi oldalát is megpróbálom elébetek tárni, illetve összegyűjtöttem néhány érdekességet is, melyek a színész jövőbeni terveit illetik – mert hát azokból is van bőven -. Kortársai úgy tartják, Michael olyan, mint a jó bor. Ahogyan öregszik, egyre kiválóbb. Csapjunk is bele!

Michael-Fassbender-3

Hogyha elhangzik a Michael Fassbender név, először talán mindenkinek a Prometheus, vagy talán az X-Men ugrik be. Előbbiben ő játszotta ugyebár az Android szerepét, teszem hozzá párját ritkító alakításon keresztül. Sokan azt mondták, Michael tekintete már-már Anthony Hopkins féle, Hannibal-i magaslatokat, és ridegséget karcolt. Igen, őszintén szólva tényleg félelmetes hasonlóság van a két tekintet között (gondolom Dr. Hannibal Lecter híres nézését nem kell ecsetelnem). Utóbbiban, azaz a Marvel X filmjében is remekre szabott alakítást nyújt a vásznon, ugyanis az X-Men előzményfilmben, amely az Elsők alcímre hallgat, ő formálja meg a fiatalkori Magneto-t. Az is frenetikus, mondhatni semmivel sem marad el Ian McKellen fantasztikus alakításától. Tehát úgy hiszem, e két film jut először eszébe az embereknek, Fassbender neve hallatán. Azonban a debütálása szintén egy ennyire, ha nem népszerűbb filmben volt esedékes. A Zack Snyder féle szuperprodukcióban, a 300-ban mutatkozott be először, 2007-ben. Stelios megformálója volt, s bár a film során életét veszti, illetve szerepe nem is olyan fontos, mégiscsak kihúzhatja magát. Ahol azonban először csillogtathatta meg kvalitásait, az, az 1 évvel később prezentált életrajzi alkotás, az Éhség (Hunger) volt. Remek alakítást nyújtott, s annak érdekében hatalmas áldozatokat is hozott Fassbender. A film utolsó felvonásának forgatása előtt a munkálatok leálltak, és 10 hét alatt Fassbender közel 20 kilót dobott le, majd 57 kilógrammosan kamera elé állva eljátszotta szerepét, melyért később megkapta a Brit Független Filmdíjat. Innentől garantált volt a színész pályájának ívelése. Ugyanebben az évben belekóstolt a horror műfajába is, és megkapta a főszerepet minden idők – szerintem – egyik legjobb 18 karikás filmjében, az Eden Lake-ben. Ez a film annyira reális, és annyira megrázó – s ez köszönhető részben Michael fantasztikus alakításának is -, hogy hihetetlen idegrendszer kell a végigüléséhez. Ezután jött egy igazi klasszikus, minden idők egyik legjobb rendezőjének oldalán. Quentin Tarantino (Kutyaszorítóban, Ponyvaregény) beválogatta brigantykjának csapatába, így a színész főszerepet kapott a hatalmas sikernek örvendő, Becstelen Brigantyk című kasszasikerben is. Ezután pedig szinte kizárólag csak nagy filmekben játszott. Jött a Kilencedik légió, az X-Men, a Veszélyes vágy, vagy épp a nagyon szókimondó Szégyentelen, majd később a Prometheus. Az elmúlt, durván 6 évben tehát Michael a siker minden dimenzióját megélte, s mindegyikben remekül teljesített, nem szállt el önmaga vélt zsenijétől, s megmaradt annak a tehetséges színésznek, akinek megismertük.

Michael-Fassbender-4

Michael tanult ember hírében áll, folyékony beszél angolul és németül, emellett nagyon szeret olvasni, szereti az erotikát, és a művészetet, illetve annak mindenféle egyvelegét. Londonban él, bár a forgatások miatt legalább annyit tartózkodik az Angyalok városában, mint Angliában. Nemrég ért véget egy párkapcsolata Zoë Kravitz színésznővel, akibe az X-Men forgatásán szeretett bele, azonban szakításuk után nem sokkal újabb párt talált magának, méghozzá Nicole Beharie személyében, akivel szintén egy forgatáson (A szégyentelen) melegedett össze, s azóta is egy párt alkotnak. Fassbender többször is játszott színházban, sőt, még egy rendkívül sikeres PC játéksorozatnak is kölcsönözte nevét, illetve hangját. A 2010-ben megjelent Fable III nevű játékban orgánumát kölcsönözte az egyik karakternek, név szerint Logan-nek. Szereti a filmeket, főleg a régi klasszikusokat, és ugyanígy van a kedvenc színészek kérdéssel is. Toleráns, csendes embernek vallja magát, és saját bevallása szerinte jóban van a türelemmel is.

Michael-Fassbender-5

Michael-nek esze ágában sincs szögre akasztani a szövegfüzetet, sőt, minél több nagyszabású produkcióban szeretne szerepelni a továbbiakban. Jelenleg 2 filmen dolgozik, és egynek a forgatására készül. A Twelve Years a Slave – amelyben rajta kívül még Brad Pitt is szerepel majd – című alkotás utómunkálatait végzik, tehát hamarosan bemutatásra kerül a film, valószínűleg még ebben az évben, illetve aktívan forgatja a The Counselor (Ridley Scott) című művet is. Érdekesség, hogy ebben a filmben is megjelenik Pitt, ráadásul még felbukkan majd Cameron Diaz, és Penélope Cruz is. Ennek a befejezéséről egyelőre nincs információnk. Azonban a nagyobb durranás, amit mindenki várni fog – nagy valószínűséggel -, az, az új X-Men film, az elsők folytatása. Az eredeti címen X-Men: Days of Future Past című gigamozi forgatásának előkészületei javában zajlanak, a forgatás pedig előreláthatólag 2014 januárjában kezdődik meg, a debütálást pedig az év július 18-ára tervezik majd. Eme film megszületése részben arra is szolgál, hogy tovább élezze a harcot a két óriás, a Marvel, és a Detective Comics között. Később – sok pc játékos örömére – főszerepet, és produceri munkát is vállal majd a híres számítógépes játékból készülő adaptációban, az Assassin’s Creed-ben. Sokan azt hiszik, hogy a csuklyás ugrabugrát fogja alakítani, de ez tévedés, ugyanis Michael egy Desmond Miles nevű csapos bőrébe fog bújni. Ez utánra tervezi még, hogy főszerepet játszik a The Mountain Between Us című filmben, mely Charles Martin regényér épül. Majd végül az Irish Myths című filmben egy ír mitológiai alak, Cúchulainn szerepét fogja játszani, aki az ulsteri ciklus nevű legendakör hőse. Michael jövőjéről tehát ennyit tudunk, bár ez is bőven elég.

Michael-Fassbender-6

Cikkem végére érve őszintén remélem, hogy sokaknak tudtam új információkkal szolgálni, Michael Fassbender-t illetően, s akár sokan meg is kedvelték – ha nem is általam, de cikkem által – az ír-német színészt. Egy biztos, Michael remek szereplője akármelyik filmnek, igazán sokrétű, szimpatikus, ráadásul esztétikus és stílusos látványt is nyújt a vásznon, legyen épp spártai harcos, megszállott szex mániás, vagy éppen egy programozott robot. Mindenesetre várjuk további filmjeit, a remélem, tartja a tőle megszokott színvonalat sőt, még egyel feljebb is tud majd lépni. Nálam minden idők 20. legjobb színésze, így megérdemelt egy önálló cikket. Hamarosan jelentkezem a 19. helyezettel, Ace Ventura-val, Maszkkal, azaz Jim Carrey-vel! Addig is kellemes olvasást kíván Streck Dániel, itt az igazi férfiak online magazinján.

Vélemény, hozzászólás?