Folytatván listámat – mely a legjobb 20 hollywood-i férfiszínésszel foglalkozik – a következő áldozat nem más, mint az ezerarcú Jim Carrey. Napjaink talán legalulértékeltebb színésze több olyan arcát is bemutatta már, amiért véleményem szerint hely van a 20-as listámon. Két részes cikkemben, erről titeket is megpróbállak meggyőzni!

 

James Eugene „Jim” Carrey 51 évvel ezelőtt, egészen pontosan 1962. január 17-én látta meg a napvilágot, a kanadai Ontario államban. A színészet mellett ugyanolyan humoristának tartja magát, mint filmes karrierje előtt volt. Utóbbit 1982-ben kezdte el, az Agylegény című komédiával, majd 12 évig kisebb-nagyobb szerepekben ficánkolt, míg nem 1994-ben megjött számára az igazi nagy áttörés, s egyből három filmtekercsen is. Maszkot húzott az arcára, bedilizett, majd állati nyomozásba kezdett.

Jim-Carrey-2

Tehát Carrey idén már 51. életévét töltötte be januárban, miután fél évszázada világra jött Newmarket városában. Szülei Percy, és Kathleen negyedik, s így utolsó gyermekeként (3 idősebb testvére mellett – John; Patricia; Rita) nevelkedett, katolikus mindennapokban. A család eredeti vezetékneve nem Carrey, ez csupán angolosított változat, hanem Carré, mivel a klán távoli, francia-kanadai gyökerekkel rendelkezik. Jim nagyon fiatalon tanúbizonyságát adta remek humorérzékének, ugyanis 10 évesen már komplett életrajzott küldött a Carol Burnett Show számára, s poénjai olyannyira ültek, hogy minden tanítási nap végén a tanárok adtak neki 5-10 percet, hogy társait – és tanárait – saját stand up-jával szórakoztassa.

Sok más, ma sikeres és népszerű sztárhoz hasonlóan (Robert Downey Jr., Johnny Depp) neki sem volt egyszerű fiatalkora. 13. évét taposta, mikor a család – az apja munkahely vesztéséből adódóan – költözésre kényszerült. Új lakhelyükként Toronto egyik negyede, egészen pontosan Scarborough szolgált. Apjának itt be kellett érnie biztonsági őrködéssel, illetve levélhordással, a The Wheels nevű cég alkalmazottjaként. A család olyan szegényes körülmények között élt, hogy saját Volkswagen kisbuszukban, vagy sátrakban kellett aludniuk. Eme „traumák” olyannyira visszaköszönnek Carrey tehetségének tükrében, amely egészen megdöbbenti az embert.

Jim-Carrey-3

Jim Carrey, a humor nagykövete

Bár nem volt sosem rossz tanuló, családja rossz anyagi helyzete miatt mégis ott kellett hagynia az iskolát. Takarítóként, nagyon gyér fizetéséből támogatta családját. 1979-ben aztán fogta magát, és elment az angyalok városába, ahol is állást kapott a The Comedy Store-ban, Rodney Dangerfield ajánlásának köszönhetően. Rodney annyira kedvelte Jim-et, hogy gyakran saját műsoraiba is invitálta a kanadai sztárt. Carrey-t ekkor már nagyon izgatta a filmes szereplés is, s kacsingatott is a felé. Jelentkezett az NBC egyik meghallgatására, a Saturday Night Live-ba, mely egy késő esti szórakoztató műsor volt az időben. A sors fintora, hogy Eugene-t sosem választották be szereplőként, de ’96-ban ő lett a műsor házigazdája. Első TV-s szereplése 1984 áprilisában történt, a rövid életet élő, The Duck Factory című, NBC által futtatott sorozatban.

Carrey későbbi, említésre méltó karrierje valószínűleg a jó kapcsolatoknak is köszönhető, ugyanis ’84 után csak kisebb, de annál fontosabb szerepekben bukkant fel. Például a Once Bitten című film, melyen komoly kapcsolatai szövődtek, s így barátkozott össze Damon Wayans-szel. Később Jim alakított mazochista tűzoltóparancsnokot, és férfias testépítő lányt is. Eme színes paletta volt az, mely lázba hozta a filmgyártás középpontját, Hollywood-ot is. S így repült Carrey egyenesen a Holdra.

Jim-Carrey-4

A következő részben betekintést nyerhettek Jim filmes karrierjébe, ahogyan saját arcjátékát meglovagolva a csúcsig repül, majd ott felölti drámai Maszkját, és mindent lehengerel, eltarol. Láthatjuk milyen, amikor makulátlan elméje ragyog, vagy mikor a legkomolyabb helyzetbe zárják, mint legviccesebb humoristát. Jim Carrey, mindannyiunk maszkja, a humor mögé bújtatott valódi jelentéstartam ikonja. 

Vélemény, hozzászólás?