A világszerte hírhedt Cosa Nostra hazájában közel 14 hónappal ezelőtt kormányzónak választották a nyíltan homoszexuális Rosario Crocettat. A jelek szerint az olasz szigetet elérte a változás szele: a konzervatív katolicizmus, a maffia és az igazi, olasz macsóság hazájában pusztán politikai programjával tört élre Crocetta.

rosario_crocetta-1

Megválasztása óta pedig a kormányzó rendíthetetlenül folytatja maffiaellenes hadjáratát szigetszerte, szigorítja a maffiaellenes törvényeket és erős kézzel lép fel a korrupció ellen. Önmagában az a tény, hogy Olaszország ezen területén egy nyíltan homoszexuális politikus választást nyerhetett azt mutatja, hogy Szicília készen áll a maffia elleni kitartó harcra.

A kormányzó maga így fogalmazott: „A szabadság az a pillanat, amikor felállsz és fellázadsz. Szicília most talpra állt. Mi történik? Egy kulturális forradalom. Nem tudom, hogy sikerrel járunk-e, de eljött az ideje, hogy megpróbáljuk.”

Szicília kormányzója egy szegény kereskedő és egy varrónő gyermeke, aki bosszút esküdött a maffia ellen: gyermekkorában a maffia rajtaütött szülővárosán, a támadásban nyolc fiú életét vesztette. Nem sokkal később a város vezetőségét feloszlatták, mert kiderült, hogy menthetetlenül a maffia zsebében vannak. Ekkor tette fel életét a szervezett bűnözés elleni harcra.

Crocetta maga úgy nyilatkozott, hogy már megfizette a kitartó harc árát: amikor vérdíjat tűztek ki a fejére, édesanyja felhagyott az evéssel. 40 nappal később elhunyt.