Ha emlékszel arra, hogyan turkálta Neo az elé rakott ízetlen proteinmasszát a Mátrixban, akkor valószínűleg elgondolkodtál azon, mi lenne, ha a jövőben tényleg mesterséges kajákon élnénk. Egy srácnak nem csak eszébe jutott, de meg is főzte a cuccot otthon.

A 24 éves Rob Rhinehart szimplán megunta az ételek hosszas előkészítésével járó pepecselést, ezért úgy döntött, készít egy turmixot, melyet percek alatt ledönthet.

soylent-2

A „Soylent”-nek elnevezett mixtúrában megtalálhatóak az emberi testnek szükséges tápanyagok: vas, vitamin, zsír, kálcium és a többi fontos nutriens. Ez aztán a kajálás minimalizmusa: a tejszerű turmixban semmi olyat nem lehet felfedezni, ami ételből származna. Se gyümölcs, zöldség, vagy magok, leszámítva a zsírbevitel miatt fontos kevéske olívaolajat, és kanálnyi sót.

Rob, ha már kitalálta, volt olyan bevállalós, hogy letesztelte a receptet, pár hétig Soylent-diétára fogta magát. 30 napig nem evett szilárd ételt, és elmondása szerint ez megváltoztatta életét. Ő maga is meglepődött a hatásokon: fittnek és energikusnak érezte magát, emellett jótékony hatással volt a pénztárcájára (napi 2 dollárból megfőzte adagját) és időt is jócskán megtakarított.

A blogon közzétett gondolatai szerint az ételre csupán a test energiájaként tekint. Szerinte ezt a terjedelmes piacot pazarlás, szélsőséges megoszlások, és komoly politikai ráhatás jellemzi – mi pedig erősen függünk tőle. Egyes országokban belehalnak a túlsúlyba, míg máshol éheznek. Az étkezés modern procedúráját, mely az alapanyagok megvételét, vásárlást, előkészítést (mely persze hiperszuper, többfunkciós konyhagépekkel történik), a fogyasztói társadalom hozományának tekinti. A testnek nem az étel kell, hanem a tápanyagok.soylent-3
Alaposan tanulmányozta a táplálkozástant, és nyers kémiai formájukban szerezte be a szükséges hozzávalókat, konyháját pedig kisebb kémiai laborrá alakította. A kotyvasztás eredményeként született krémszínű löttyről még csak találgatni tudta, hogy megöli-e vagy szupererőt kölcsönöz neki. Első alkalommal reggelire tesztelte le, szörnyű ízt várt, de meglepően finom volt, és eltelítette hasát. Aznap energiái az eget verdesték, újra elkezdte futóedzéseit.Az első két hétben az arányok belövésével kísérletezgetett. Mikor kevesebb vasat tett a turmixba mint amennyit szervezete igényelt volna, erős sóvárgást érzett a húsok iránt. Amint aktívabb edzésekbe kezdett, pedig a szénhidrátokat kezdte hiányolni. Ebből is látszik, mennyire a test sajátos igényeihez és aktivitási szintünkhöz kell megterveznünk diétáinkat. Szerinte, ha a gyomorban van valami, és a tápanyagok is rendben vannak, nem lesz éhes az ember. Eddig nem tudott nemet mondani, míg elhaladt kedvenc mexikói kajáldája előtt, most azonban meg sem rendítették a mennyei illatok. A második verzióban 2629 kalóriát tartalmaz a turmix, pontosan kiszámolt szénhidrát, fehérje és zsír aránnyal.

Rob rendszeresen készített vérképet, és figyelte teste változásait. Ezek mellett a szocializálódás kérdése is foglalkoztatta. A hagyományos női szerep magával hozza, hogy a nő helye a konyhában van, étellel várja haza a családot, mosogat, bevásárol. Hogyan hatna erre, ha mindenki soylenten élne? Szerinte pozitív lenne az, hogy kevesebbet szemetelnénk, a legtöbb felesleges szemét amúgyis élelmiszerek csomagolásából származik – ez magyarázza azt, miért is főként a konyhában vannak a szemeteskukák.

A 30 napos teszt után sem fejezte be a soylent fogyasztását. Napi étkezéseinek 92%-át ebből fedezi, de már „becsúsznak” rendes ételek is. Alkalomadtán megajándékozza magát egy ízletesebb reggelivel, vagy a haverokkal beugrik valamire. Ő ezt úgy fogja fel, hogy szerinte csak megszabadult a rossz kajáktól, és sokkal jobb így élni, mint mikor ramenekkel és burritokkal tömte magát. Tervei szerint projektet is fog indítani a Kickstarteren, hogy szélesebb körben teszteljék a turmixot.

Mi van benne?
Carbohydrates (200g): Protein (50g): Fat (65g): Sodium (2.4g): Potassium (3.5g): Chloride (3.4g): Fibre (5g): Calcium (1g): Iron (18mg): Iodine (150ug): Magnesium (400mg): Zinc (15mg): Selenium (70ug): Copper (2mg): Manganese (2mg): Chromium (120ug): Molybdenum (75ug):  Vitamin A (5000IU):  Vitamin B6 (2mg): Vitamin B12 (6ug):  Vitamin C (60mg): Vitamin D (400IU): Vitamin E (30IU): Vitamin K (80ug): Thiamin (1.5mg): Riboflavin (1.7mg): Niacin (20mg): Folate (400ug): Biotin (300ug): Panthothenic Acid (10mg): Plus extras not considered essential:  Lycopene (500ug): Omega-3 Fatty Acids(750mg): Ginseng (50ug): Gingko Biloba (100ug): Lutein (500ug): Alpha Carotene (140ug): Vanadium (100ug)

Forrás, blog: http://robrhinehart.com