A rajongói franchise mozikkal csak egy probléma van: iszonyatosan nehéz mindig tartani, sőt túlszárnyalni a rajongók elvárásait úgy, hogy azok ne pillantgassanak mindig visszafelé a kezdetekhez. Az új Star Trek film szerintük megnyerően vette az akadályokat. Biztonsági öveket bekötni, teret ugrunk, a Star Trek – Sötétségben bajuszos film-kritikája következik.

Őszintén, nem szeretek úgy sajtóvetítésre menni, hogy kikapcsoltatják velem a mobilomat. Film közben ugyanis pár gondolatos jegyzetekkel szoktam megszakítani a legizgalmasabb filmek flow-élményét is. A Sötétségben alatt a nézőtér is sötétségben volt, mert mobilt nem használhatott senki… így marad az emberi memóriából visszanyert élmény.

A film kezdőjelenetében a USS Enterprise (gyakorlatilag Spock) egy frissen felfedezett civilizáció megmentésén fáradozik és megpróbál megfékezni egy épp kitörni készülő vulkánt. A film ettől a jelenettől kezdődően egyébként folyamatosan elvi kérdéseket feszeget: mi a helyes és mi nem? Mi az ami szabályba ütközik, de morálisan megkérdőjelezhető? Mikor írja felül az emberség a flotta szigorú szabályait? Meddig kell egy parancsnak engedelmeskedni? Sci-fi rajongóként be kell vallanunk, hogy épp ezek miatt a személyiség-ütközések miatt lesz nagyszerű és egyben zseniális ez a film, melynek látványa hibátlan (de most még időzzünk el egy kicsit a mélyebb mondanivalón).

Korunk sikeres sci-fi történeteinek már-már lételeme, hogy szembeállítja az egyént az általa szolgált rendszerrel. A rendszer mindvégig jót akar, míg egyszer bizonyos csillagállás vagy szerencse folytán fény derül az amúgy makulátlan szervezet sötét oldalára. Épp ettől lesz minden izgalmas. A filmben (és most nem akarok szpojlerezni) megjelennek ugyan a klingonok, de nem ők jelentik az elsődleges ellenséget, mi több eltörpülnek a fő csapás cselekményének története mellett. Épp ettől lesz minden izgalmas. A Star Trek fanoknak igencsak nehéz manapság újat mutatni, de egy-egy küldetés, némi belső viszállyal megspékelve képes több mint két órára is a mozi székeibe ragasztania a nézőt.

star-trek-into-darkness-benedict-cumberbatch-chris-pine

A Enterprise szebb és kidolgozottabb mint valaha. A részletek nagy szerephez jutnak, hiszen az IMAX nézői méltán nagy minőségre vágynak. A Sötétségben egyébként jól kidolgozott 3D effektusokkal van teli, de ezek nem jelenti azt, hogy a film teljes mértékben 3D-s lenne. Ezzel viszont semmi probléma nincs. A látványról annyit, hogy némely közeli felvételen a szereplők arcának apró pórusait is tökéletesen lehet látni, az viszont továbbra is nyitott kérdés, hogy hogyan tudnak ekkora zoom mellett ennyire láthatatlanul sminkelni…

2009-től J.J. Abrams nem kisebb dologgal gurigázott, mint egy a rajongók által féltve őrzött kultusz sci-fi a Star Trek felélesztésével. A fogadtatás nyilván vegyes volt, de az idei epizód komoly lendületet adott az amúgy rajongók által furcsállott régi-új karaktereknek. A Hősökből ismert Zachary Quinto új-Spock szerepével nem volt mindenki kibékülve, ám ez mostanra már normalizálódott a fejekben. Leonard Nimoy eredeti-Spock karakterétől nehéz is elválnunk, ezért a készítők egy kis jelenettel is kedveskednek nekünk. A további ismerősök sorát a filmben a Sherlock című sorozatból ismert Benedict Cumberbatch színesíti majd. Ő lesz a rosszfiú és karakteréből adódóan zseniálisan “adja” a karizmatikus terrorista gyilkológépet.

A film erőteljes akció sorozatok összessége. Az idő előrehaladtával talán épp emiatt egy másodpercre sem érezhetjük, hogy leült volna a hangulat. A film mellesleg nem nélkülözi a drámai részeket sem, aminek hatására még a könnyező férfiak látványa sem lesz ciki, sőt erőteljes hatást gyakorol. Sikerült eltalálni a mértéket mindenben, ettől függetlenül egyes oldalsó szálakat jobb lett volna még fényesebbre csiszolni. A torpedók titka egyenesen megért volna egy kicsit bővebb magyarázatot… látványban is! Az Enterpriseal történő dolgok maguktól szülik a drámát. Kiderül, hogy van erősebb (tisztább, szárazabb, jobb) űrhajó is az univerzumban, amelyet csak kreativitással és nagy adag bátorsággal lehet legyőzni… de hát épp ettől szeretjük a Star Trek szériát.

A dialógusok jól kidolgozottak, és humoros hasonlatokkal fűszerezettek (“Nem rabolsz bankot, ha defektes a menekülő járműved.”), Kirk pedig Spockot erőteljes szarkazmussal bünteti. A visszakacsinások az eredeti Star Trek felé, komoly nosztalgiával hat a Star Trek – geekekre, akik bizonyára azért fogcsikorgatások mellett is, de befogadják ezt az epizódot is a hőn szeretett kultuszereklyéik közé.

A film megtekintését erőteljesen IMAX 3D-ben ajánljuk!

Értékelés: 9/10

Vélemény, hozzászólás?