A narancs az egyik legközkedveltebb téli gyümölcs, a hidegebb idők beálltával egyre többet fogyasztunk a vitamindús citrusból. Elég már csak rágondolnunk jellegzetes illatára, és máris összefut a nyál a szánkban. A narancs héja legalább annyira fontos tápanyagokat tartalmaz, mint maga a gyümölcs, ne dobjuk ki soha.

 

kandirozott-narancs

 

Ahhoz, hogy fel tudjuk használni a narancs héját is, a legfontosabb szabály, hogy csak bio gyümölcsöt vásárolhatunk. Legyünk egészen biztosak abban, hogy semmilyen vegyszer nem érte a narancsot.

A kandírozott narancshéj, a világ egyik legfinomabb édessége. Ha idejében nekifogunk, akkor elegendő mennyiséget készíthetünk belőle, hogy ajándékba adhassuk szeretteinknek karácsonyra. Azt nem árt, ha tudjuk, hogy soha nincs olyan, hogy elég: a kandírozott narancshéjnak nehéz nemet mondani.

Hozzávalók: 4 bio narancs héja, 2,5 csésze cukor, 2 csésze víz, fahéj.

Elkészítés:

Mossuk meg alaposan a narancshéjat, majd minél jobban szedjük ki belőle a felső fehér részt. Ha ez benne marad, kesernyés íze lehet majd a kandírozott finomságnak.

Vágjuk darabokra a héjakat, majd áztassuk két órára hideg vízbe.

Tegyünk egy kisebb serpenyőbe két csésze cukrot, majd oldjuk fel két csésze vízbe, és lassú tűzön kezdjük el kevergetni. Ezután fedjük le egy nem tökéletesen záródó fedővel, és hagyjuk párolódni legalább fél órán keresztül.

Béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral, vegyük ki a szirupból a narancshéjat, csöpögtessük jó le, és tegyük be a sütőbe.

Alacsony hőfokon szárítsuk, addig hagyjuk bent, míg eléri a kívánt szárazzságot. Közben kavargassunk rajta néha, nehogy odaégjen.

Mikor jól kiszáradtak, tegyük a narancshéjakat egy csavaros üvegbe.