Pillanatnyilag úgy tűnik, hogy a téli maratón kihisztizte magát és tovább állt, helyet adva a természet újjászületésének. Ezen a télen különösen új színt kaptak a meteorológusok  félve kimondott szavai: “jön a jó idő, de előtte még egy olyan hóvihart kapunk a nyakunkba, hogy az egész ország szó szerint befagy”, “nem kell félni a tél nem tarthat örökké, dehogy mikor múlik el arról fogalmunk sincs”.

Ahogy a természet feléled, úgy vele mi is. Levetjük magunkról a kilós ruhákat, bűntudat és a félelem érzete nélkül válthatunk nyári gumikra és szerelembe esünk, de ha nem az se baj. Nők ide vagy oda, a sör legalább örök. Annak ellenére, hogy a sör a tavasz-nyár kellemesebb időjárásaikkor esik a legjobban, a mostani bitang mód hideg télen se utasítottuk el az aranyló és jéghideg barátunkat. Ez így volt és így is lesz.

Viszont vajon mindent tudunk a sörről? Hogy az ősi inkák nyálból készítették? Hogy minden sör ivó valószínűleg cenosillicaphobiától szenved? Hogy a sör olyan, mint a vitamin? Hogy a sörtől okosabb leszel? De nem csak a sörtől leszel okosabb, hanem ettől a 24-es sör-tény gyűjteménytől is. Álljunk fel a géptől, cammogjunk oda a hűtőhöz, vegyünk ki egy sört, cammogjunk vissza és huppanjunk le, az alátéttel nem foglalkozunk, mert most olvasunk!

 

1. “A sör bizonyítéka annak, hogy isten szeret minket.” – Ben Franklin

ser

 

2. Zythology – A sör tanulmánya és készítése – különösen beleértve a főzési folyamatot.

sor

 

3. A legelső emberek által írt és megtalált sör készítési receptet egy kő táblára vésték, verses formában, több mint 5000 éve.

beer

 

4. A legöregebb sör reklám, Kr. e. 4000, egy agyag táblába vájt nagy dekoltázsú lányt ábrázolt, aki két sört szorongatott a kezeiben. A következő szöveg állt rajta: “Igyál Ebla Sört – az oroszlán szívű sört!” Ezeket figyelembe véve meg kell említenem, hogy a sör reklámok azóta se fejlődtek túl sokat… Ennek ellenére szerintem még mindig a “legértelmesebb reklámok” közé tartoznak.

erdekes sor

 

5. Az első hivatalos sörfőzők nők voltak.

nk

 

6. A sörben használt komló ugyanazon a növényi ágazaton van, mint a marihuána.

komlo

 

7. Az első feljegyzett részeges gázolás Kr. e. 2000-ben történt az ősi Egyiptomban.

egyiptom

 

8. A sör rosszul ment. A brit sörfőzők sajnos nem számoltak azzal a ténnyel, hogy amikor Indiába küldték az italaikat, a hosszú úton a sör ihatatlanná válik a hajó rángatózása miatt. Ezt ellensúlyozva több alkoholt és több komlót raktak a készítők a söreikbe, így létrehozva az erőteljes és a sztenderd sörtől eltérő ízű “India Pale Ales-t”, az IPA-t.

John_Sleeman_India_Pale_Ale-700x483

 

9. Több mint 400 típusú sör létezik. Belgium rendelkezik a legtöbb individuális sörmárkával.

sorike

 

10. Cenosillicaphobia – félelem a kiürülő sörös üvegtől. Ez talán az egyetlen olyan fóbia, ami ténylegesen létezik és mindenki rendelkezik vele.

sorok

 

11. A legdrágább sör, a Vieille Bon Secours ezer dollárba kerül. Ez a nedű olyan drága, hogy a világon csak egyetlen egy bárban kapható, mégpedig a londoni Bierdrome-ban.

draga sor

 

12.  A mezőgazdasági forradalom fő kirobbantója is a sör volt – nemes egyszerűséggel az emberek még többet akartak. Ennek köszönhető az eke, a kerék és az öntözőrendszer feltalálása is.

kep

 

13. Létezett anno nyálból készült sör. Az inka lányok 8-10 évesen kukoricát rágcsáltak, amíg pép állagú nem lett és kiköpték egy nagy meleg vízzel teli kádba, ahol ezt hetekig állni hagyták. Ha nem fogyasztanák el ezt, akkor később – ez a nyúlós és darabos egyveleg – megszilárdult volna.

inka

 

14. A legöregebb sörfőző márka a Bayrische Staatsbrauerie Weihenstephan, igen németek és München közelében alapultak, több mint 1040 éve már.

oreg sor

 

15. A sör majdnem minden ásványi anyagot tartalmazza, amire a szervezetünknek szüksége van a túléléshez. A Középkori Európában használt diétákban nagyon sokszor szerepelt a sör. Sört ittál a túlélésért. Még érdekesebb, hogy nem csak felnőtteken használták. A gyerekeket is szintén ezzel itatták, mint tápanyag pótló és ez egy fajt energia forrás is volt nekik.

beer-700x525

 

16. Angol tanulmányok szerint azon nők, akik ésszel isznak, jobb kognitív funkciókkal rendelkeznek, mint a nem ivók. Kutatók továbbá arra is rámutattak, hogy a sör emeli a HDL koleszterin szinten (az a jó koleszterin) és csökkenti a szívbetegség hajlamait is.

beer sor

 

17. Amerikai tanulmányok szerint meg a sörrel a vesekő felbukkanása is megelőzhető. Szerintük napi egy sör 40%-al csökkenti a kialakulás esélyét.

csaj sorozik

 

18. Egy másik jenki tanulmány szerint a sör nem csak véd hanem erőssé is tesz, méghozzá a csontjaidat. Szélesebb a mosoly, mikor a “lehet inni kéne” átváltozik az “inni kell” öntudatos kijelentéssé.

Strong-700x930

 

19. Történelmileg a sörkészítés egy nemes időtöltésnek számított a nőknél. Az ősi Peruban például a sörfőzőket a nők elit rétegei vezették. Elvárás volt, hogy nem csak nemes származásúak legyenek, hanem rendkívül szépek is. Az angol “Brewster” szó például ezt a réteget tömöríti egy szóba.

brewster

 

20. Az ősi Egyiptomban írásos törvény is volt az ellen, hogy a férfiak készíthessenek és árusíthassanak sört.

regen

 

21. A 19. században a német nők napi 7 pint (kb. 3.3 liter) sört ittak, abban a hitben élve, hogy ez szükséges a gyermekek szoptatásához.

pint sor

 

22. Hammurapi törvényei szerint is inni kell. Kijelentette, hogy a társadalmi elhelyezkedésétől függetlenül minden embernek napi egy sörhöz hozzá kell jutnia. Ugyanitt, Babilonban, a nőket belefojtották a sörükbe, ha rossz minőségűt készítettek.

torveny

 

23. A Cseh-köztársaság több sört iszik (per főként számolva), mint bármelyik ország. Csakhogy a kínaiak az utóbbi két évben ebben is átvették a vezetést, összesen 350 millió hektolitert fogyasztva. Kína ugyancsak a leggyorsabban növő sör üzlet a világon. Az Egyesült Államok összesen a második helyen van, míg per főként számolva csak a tizenegyedikek.

cseh sor

 

24. Az első dobozos söröket 1935-ben csinálták, így az ívó nemzedékeknek nem kellet bárokba járniuk, hogy sörhöz jussanak. A hatos csomagolást ugyancsak könnyebb volt hazavinni.

new