2014-ben több amerikai üdítőital-gyártó (Coca-Cola Co., PepsiCo. Inc., Dr. Pepper Snapple Group Inc.) kalóriaszámláló automatákat hoz majd forgalomba Chicagóban és San Antonioban, és egyes hírek szerint a gépezet tanácsot is oszt majd, ha csökkenteni szeretnénk a bevitt energiaadagokat.

[cmamad id=”22203″ align=”center” tabid=”display-desktop” mobid=”display-desktop” stg=””]

Szép jövőképnek tűnik, azonban kérdés: a jelenben, 2013 hűvös őszi pillanataiban milyen alternatív lehetőségünk van, ha kalóriaszegény üdítőt szeretnénk fogyasztani? A diétás kóla, vágnák rá sokan.

Nos, egyre többen gondolják úgy, hogy a megoldást nem a cukorszegény “light”-ok jelentik, és erre élő példa a Texas-i Egyetem egészségügyi központjának tanulmánya.
A kutatók egy összehasonlítás alapján úgy gondolják, hogy a diétás üdítőt fogyasztók körében 70 százalékkal nagyobb az esély egy jelentősebb pocak növesztésére, mint azoknál, akik nem élnek a Light adta lehetőségekkel.
És ha picit kételkedünk is a tanulmány szavahihetőségében, elég csak végiglapozni a diétás üdítők összetevőinek listáját (valljuk be, nem sokszor tesszük meg): karamellszínezék, szénsavas víz, aszpartám, foszforsav, természetes aroma, kálium citrát és citromsav.

cola

 

Nézzünk meg néhány összetevőt, és meglátjuk, hogy nem a mennyei mannákról beszélünk, amikor ezek az adalékok szóba kerülnek.

A karamellszínezék például elsőre ártatlannak tűnik, azonban kutatók megállapították, hogy a – többek között 4-MEI vegyi anyagot tartalmazó – színezék rákkeltő. Tavaly például az amerikai Center for Science in the Public Interest (CSPI) nevezetű amerikai tudományos közhasznú szervezet a színezék betiltását kezdte szorgalmazni.

[cmamad id=”22203″ align=”center” tabid=”display-desktop” mobid=”display-desktop” stg=””]

A mesterséges barna színezést ugyanis a diétás üdítőkhöz hasonló termékekben úgy állítják elő, hogy nagy nyomás és hőmérséklet alatt reakcióba hozzák a cukrokat ammóniával és szulfitokkal. Nem túl bizalomgerjesztő, mint ahogy a kutatás következtetése sem, ami szerint az állatokon végzett vizsgálatok egyértelmű bizonyítékot adnak arra, hogy a 4-MEI rákot okozott a szervezetben.

Hasonlót derítettek ki az aszpartámról, ami több termékben – így például a rágókban is – megtalálható.
Az aszpartám az egyik legelterjedtebb édesítőszer, száma az E951, és szinte minden diétás vagy cukormentes élelmiszer része; sejthetjük, hogy az adalék egyáltalán nem egészséges. A nyolcvanas évek óta tart a nagy titkolózás, azonban a lepel szép lassan lehull az adalékról, és ma már tudjuk, hogy az aszpartám a testünkbe kerülve veszélyes, rákkeltő anyagokra bomlik.

A foszforsav száma az E338. A foszfor az élethez elengedhetetlen, az emberi szervezetben található foszfátok pedig fontos szerepet játszanak a csontok, fogak és az örökítő anyag felépítésében, illetve az energiatermelő anyagcserében. Viszont ne feledjük el, hogy a 2.8-as pH-értékkel rendelkező foszforsav egy szöget képes négy nap alatt feloldani, és ez még akkor is aggasztó lehet, ha tudjuk, hogy az E338 koncentrációja a kólában nagyon alacsony.

[cmamad id=”22203″ align=”center” tabid=”display-desktop” mobid=”display-desktop” stg=””]

Bár nem nyert bizonyságot, sokak szerint a foszfátok szerepet játszhatnak a gyerekkori figyelemzavar és a hiperaktivitás kialakulásában. Azt viszont tudjuk, hogy nagy mennyiségben szedve csökkenti a vér kálciumszintjét, és megemeli a parathyroid hormon szintjét, ez pedig a szervezet kálcium-foszfát-egyensúlyának megbomlásához vezethet.

fat-700x699

 

A diétás kóláról emellett azt is terjesztik, hogy megnövelheti az érrendszeri megbetegedések kockázatát és a cukorbetegség kialakulását. Nem egyszerű ilyenkor eldönteni, hogy azoknak van igaza, akik ezt kimondják, vagy azoknak, akik megnyugtatnak minket (példaként felhozhatóak a Harvard Egyetem kutatói, ők ugyanis azt mondják, hogy a mesterségesen édesített italok nem okoznak diabéteszt).

Mi lehet akkor az igazság? Talán az, amit a józan ész is diktál?
Vagyis, hogy a mértékkel fogyasztott diétás üdítők nem ártalmasak az egészségre, és ezt több kutatás is alátámasztja – a lényeg a mérték, mint ahogyan sok más termék esetében is. Napi egy pohár – maximum.
És ha betartjuk, akkor nagyobb baj talán nem lehet. De ha litereket iszunk naponta a diétás üdítőkből, akkor egészen biztosan nem fogunk sem fogyni, sem egészségesebben élni.

[cmamad id=”22203″ align=”center” tabid=”display-desktop” mobid=”display-desktop” stg=””]