Nagyon úgy tűnik, hogy mégis valósággá válik az akciófilmes klisék egyik leglátványosabbja, a hordozható forgócsöves gépágyú. Egy texasi fegyverműves cég, az Empty Shell állt elő az M134-es Minigun átdolgozott változatával, az XM556-tal, ami valóban egészen kicsi, még egy M4-es gépkarabélynál is rövidebb, viszont annál jóval hatékonyabb, nézzék csak a videót:

 

A készítők a honlapjukon leírják, hogy a sikerhez az kellett, hogy az alapoktól tervezzék újra a fegyvert, az M134-es alkatrészeinek esztelen miniatürizálása zsákutca lett volna. A saját tervezés adott lehetőséget arra is, hogy az ütőszegen változtassanak, és ez az új megoldás már biztos működést hoz. A fegyver nem is nehéz, 7,2 kilogramm, és percenként 2-4 ezer lőszert tud ellőni.

És itt el is jutottunk oda, hogy miért nincs olyan sok értelme egy ilyen fegyvernek azon túl, hogy pokoli nagy királyság lehet elsütni, és (fegyver)mérnöki bravúr úgy általában az egész. Ahhoz, hogy egy percen át működtessük, kell mondjuk 3000 darab lőszer, az még az amúgy könnyűnek mondott 5,56 milliméteres lőszerből is több mint fél mázsa, plusz kell az áramforrás, ami a motort forgatja, azt már csak mellékesen megemlítve, hogy ezer dollár, vagyis 300 ezer forint lenne ennyi lőszer. Maga a fegyver tehát tényleg kézben hordozható, csak a kamion, ami a kellékeket viszi, az nem fér el senki tenyerében.