Szeretnél egy kis izmot magadra szedni vagy pár kilót ledobni?  Messze van a legközelebbi konditerem vagy csak nincs rá napi 2-3 órád? Ha a saját testsúllyal végzendő edzésmódszerek szerint edzel, még ezek sem jelenthetnek problémát és még a kondibérletet is megspórolhatod!

A különböző saját testsúlyos módszerek (fegyencedzés, calisthenic, street workout vagy hívják akárhogy) egyre jobban kezdenek elterjedni  kis hazánkban is. Az egésznek az alfája a Paul „Coach” Wade által kiadott Fegyencedzés című könyv, ami már Magyarországon is bárhol beszerezhető, akár nyomtatott, akár PDF változatban. Mivel a szerző kiseb-nagyobb közökkel összesen 19 évig élvezte valamelyik amerikai büntetés végrehajtási intézet vendégszeretetét, („meglepő” módon innen a könyv címe is) ezért aki kezébe veszi, az különösebb előismeretek nélkül is egy letisztult, átlátható rendszert fog látni, hiszem Wade úrnak volt ideje bőven gondolkodni rajta…

edzes

 

Na de lássuk, hogy néz ki ez a gyakorlatban! Az egésznek a lényege abban áll, hogy tuúlyolajdonképpen egy komplex edzésprogramot tudsz összeállítani magadnak csupa olyan gyakorlatból, amihez nincs szükséged súlyzókra, vagy bármi egyéb speciális felszerelésre! Ezek nagyrészt a fekvőtámasz, guggolás és a húzódzkodás különböző egyre nehezebb variációiból állnak, szóval nincs másra szükséged, csak saját magadra, egy rúdra, elhatározásra és egy jó adag kitartásra!

Minden izomcsoportra 10 gyakorlat van, nehézségi sorrendben és ezeken belül is egy kezdő, középhaladó és egy haladó szint található, ami azért jó, mert ha például a fekvőtámaszoknál az 5. gyakorlat haladó szintje már jól megy, akkor szinte biztos, hogy a 6. gyakorlat kezdő szintjét is meg fogod tudni csinálni és így tovább, szóval gyakorlatilag egyik gyakorlattal „beleerősödsz” a következőbe.

A kezdetek:

Ha már csak egy jó átlagos fizikummal rendelkezel, akkor elég röhejesnek találhatod az első 2-3 gyakorlatot és joggal érzed úgy, hogy simán indulhatnál a 4-5 ről is. (Például elég bagatelnek tűnik a húzdzkodások első lépése, ahol az ajtófélfától kell eltolni a felsőtested) Hiába tűnik azonban nagyon könnyűnek, jó az alapoktól indulni, mivel egyik gyakorlat „ránevel” a másikra. Meg persze senki se fog gátolni benne, hogy gyorsabban haladj, a nehézségi szinteket meg simán át lehet ugrálni. Ebből kifolyólag nyilván nem lehet hamar látványos eredményeket elérni, viszont ha türelmes vagy, az később, amikor már a nehezebb dolgokat is meg bírod csinálni, az már igencsak meglátszik majd. Meg egy idő után, amikor már ráérzel a saját ritmusodra, kiválasztottad a Neked legmegfelelőbb edzéstervet (mert hogy ebből is van többféle) akár saját gyakorlatokat is találhatsz ki vagy mellérakhatsz új dolgokat is, nehezítésképpen, az erőd meglesz hozzá, az tuti.

Jó, jó de….

Ettől nem lesz 50es bicepszed, nem fogsz elkezdeni pár hónap után durván nőni stb. Így kezdi minden ismerősöm, aki a súlyzós, konditermes módszerre esküszik. És igazuk is van, mert tényleg nem! Ezzel szemben: Igaz, hogy nem leszel tőle egy szekrényállat, viszont egy arányos, kidolgozott és szálkás testalkatot lehet elérni. Nem hogy merev nem leszel tőle, hanem még hajlékonyabb is! Van olyan ismerősöm, aki pár év gyúrás után nem bírja a kezét normálisan hátrahajlítani, arról nem beszélve, hogy a mai kondigépek már annyira „ki vannak találva” hogy tényleg szinte csak az adott izmot dolgoztatják és semmi mást, de hol maradnak a csontok és az izületek?! Itt viszont mivel csak a saját tested használod, ezért mindened arányosan, egyformán fog erősödni. Valószínűleg nem fogsz horror súlyokkal fekve nyomni, viszont  könnyűnek és erősnek fogod érezni magad, meg például kevesen tudnak mondjuk kézenállásból  fekvőtámaszt csinálni… Ráadásul mindössze maximum napi 1 órát vesz el az életedből, ráadásul ez is olyan, mint a szex: csinálhatod, otthon, munkahelyen, a szabadban, vagy ahol tetszik,  úgy hogy hajrá, megéri!