A rock ikonok témában igyekszünk felsorakoztatni minden neves együttest és előadót. Egyik legfontosabb ilyen előadó Chuck Berry, aki nem csak egy egyszerű Rock’n’Roll énekes, hanem ennek a zenei műfajnak az ősapja. Olyan együttesekre és előadókra hatott a zenéje, mint Elvis Presley, a The Beatles, a Rolling Stones, vagy a Head Cat. Berry ugyan a Rock’n’Roll műfajban zenélt leginkább, de fontos volt számára a Blues zene is, amiben szintúgy tökéletesen ki tudta fejezni magát.

chuck-berry-2

Az 1926-os születésű Chuck Berry, már kiskorában megismerkedett a zenével, és középiskolásként fellépett néhány barátjával egy-két klubban. Nem is lenne igazi rocker, ha nem keveredett volna bajba. 1944-ben őrizetbe vették fegyveres rablásért, de jó magaviseletéért 3 év múlva szabadon engedték. Chuck, még mielőtt hivatásos zenész lett volna, különböző munkákkal tartotta el magát, például fotózással és fodrászattal is foglalkozott, majd az 1955-ben megvolt az úgynevezett áttörés, amikor megismerkedett Muddy Waters, legendás Blues zenésszel, aki bemutatta több producernek és kiadónak, az “Ida Mae” című számát, amit az utókor “Maybelenne” címen ismer. Ezzel kezdődött a karrier és Berry volt az első fekete előadó, aki be tudott törni a popiparba. Ezt követően két éven át írta a dalait, de a siker csak 1957-ben történt meg, amikor a “School Days” című száma az emberek fülébe került. Ez a dal lett a lázadó tinédzserek egyik alapköve. Előadásai látványban és hangzásban nem szenvedtek hiányt, ugyanis Chuck volt az első, aki az úgynevezett kacsatáncot behozta, és amit az utána következő zenészek sorai próbáltak leutánozni, emellett különleges játékstílusa is hamar közkedvelté vált (rövid, gyors riffek változatos stílusban).

chuck-berry-3

Dalaiban a tinédzserekhez szólt, az ő életüket leginkább érintő problémákat feszegette egyszerű és kifejező stílusban. Ő volt emellett az első dalszerző, akinek dalai viccesek voltak, ugyanis a rengeteg szójáték, új kifejezés a lázadás mellett szórakoztatóbbá is tette fellépéseit. 1957-től rengeteg koncertet adott és olyanokkal turnézott, mint Buddy Holly, aki szintén a Rock’n’Roll egyik ősapjának számít, de a botrányos életű Jerry Lee Lewisszal is voltak közös fellépéseik/turnéjaki. 1958-ban egy kiskorú megrontásáért 3 év börtönbüntetést kapott, majd miután szabadult, ki ábrándult a
zeneiparból. A 60-as évek közepétől kiábrándult a zeneiparból és onnantól kezdve egészen napjainkig magányos zenészként lép fel. Néha ad egy-egy koncertet, ahol a régi, örökzöld slágereit játssza.

chuck-berry-4

A 86 éves zenész a mai napig aktívan tevékenykedik, igaz keveset koncertezik, de ahol fellép, ott kő kövön nem marad, ugyanis a közönség még a mai napig megőrült érte. Chuck Berry számai
kivételesek, hiszen legyen az bármilyen régi, az emberek egyszerűen nem tudják megunni. Ő egy olyan figura, aki régen született ugyan, de nagysikerű dalait, mi mai emberek is megértjük.

Vélemény, hozzászólás?