49% anyaszomorító, 51% kurafi”
Úgy döntöttem, hogy a Motörhead cikket nem hagyom csak úgy egyedül álldogálni, ráadásul olyan röviden, ahogyan az látható. Mivel  Lemmy a Motörhead szinonimája  így meglepetésként következzék csak és kizárólag a legenda, a speed-fogyasztó, whiskykóla mániás, folyton dohányzó, Lemmy Kilmister.

Lemmy-Kilmister-2

Az 1945 december 24-én született ördög, (merthogy így is nevezik) Ian Fraser Kilmister néven jött a világra Stoke On Trent városában, Angliában. Apja katona volt, aki még kiskorában elhagyta őt és édesanyját, valamint anyai nagyanyját. Amikor iskolás lett, akkor ismerkedett meg a zenével. Olyan előadókat hallgatott, mint Buddy Holly, Eddie Cochren, Little Richard, vagy Jerry Lee Lewis, de nagy kedvence volt még a néhány “Rock Ikonok” cikkel ezelőtt említett Chuck Berry is. A zene felé való löketet, azonban a legendás liverpooli együttes, a The Beatles adta meg Lemmynek. Kilmister Liverpoolba ment néhány vele egykorú nővel és beültek egy bárba, ahol a The Beatles fellépet és Kilmistert ez annyira elkápráztatta, hogy ott helyben kimondta, hogy a gombafejű srácok a kedvenc együttese. A The Beatles mellett a The Rolling Stones is hatalmas sikereket ért el, de Lemmyt ők nem hozták lázba. Úgy látta és látja a mai napig is, hogy a Stonesosok a puhányak, nem pedig a Beatlesesek. “A Stones london külvárosából jött, ők zeneiskolába jártak és tudtam, hogy ez nem az én utam.” – Emlékezett vissza a róla készült dokumentumfilmben, ami 2010-ben jelent meg (A forgatás három évig tartott, de erről majd később). Lemmyt eltanácsolták az iskolában, ugyanis az épület alaksorában gitározott. Ezután három hétre beállt festeni, majd gyárban is dolgozott, de kirúgták, mert hosszú volt a haja.

Lemmy-Kilmister-3

Lemmy megálmodott egy Beatleshez hasonló együttest és ez az álom hamar meg is valósult, ugyanis egy Rockin’ Vickers nevű banda éppen ott lépett fel, ahol Lemmy tartózkodott. Akaratosan, de csak elérte, hogy a banda befogadja. Innentől indult be Lemmy pályája. A Rockin’ Vickers csak és kizárólag Angliában turnézott és eszük ágában sem volt az Egyesült Államok felé evezni. Lemmy ezt megunta és kilépett az együttesből. Ezekben az években Lemmy rákapott a speedre, ami azóta is kedvelt drogja, habár hatni nem hat rá, de ő mégis előszeretettel használja. Megalakult a Hawkwind nevű Sci-fi, de inkább elvont rock együttes, amelyben Kilmister basszusgitározott és énekelt, igaz ő később csatlakozott. Eleinte itt is jól mentek a dolgai, de Lemmy drogozása és kicsapongó élete veszélyt jelentett az együttes karrierjére. Az is igen nagy különbség volt, hogy Lemmy speedet fogyasztott, a többi tag, pedig hasist és gombát, így nem volt meg a teljes összhang. Kilmister keményebben akart játszani, de visszafogták. Folyton késett, mindig elaludt. Az egyik turné előtt Lemmy, a szintetizátoros  a dobos, valamint a gitáros anyjával is szexuális viszonyt folytatott, igaz csak rövid ideig. Ezen turné közben letartóztatták drogbirtoklásért, ami a karrierjébe került, azt hitték, ugyanis a Hawkwind megvált tőle és egy másik basszusgitárost vettek be helyette. 1975-ben megalakította a Motörheadet, ami azóta is a legsikeresebb működő rockbanda a világon. Rengeteg örökzöld, koncertélmény, balhé és halláskárosodás, amit az évtizedek alatt adni tudtak a rajongóknak/nekünk.

Lemmy mára legenda lett és nincs olyan mai rockzenész, aki ezt megkérdőjelezné, igaz, egyik kedvence Chuck Berry még él, de még ő is fejethajt a metál keresztapa előtt, ugyanúgy Lemmy is előtte. Sokan Lemmyt egy igazi parasztnak és szexmasinának tartják, de ez a vélemény csak addig tart, amíg meg nem ismerik az igazi Lemmyt, aki csak a TV kedvéért balhézott a 70-es évektől egészen a ’89 végéig,
aki előszeretettel speedezik és whisky-kólázik, még sincs tőle semmi baja, aki imádja és tiszteli a nőket, aki valójában egy szeretetteljes ember. Lemmy ugyan Angliában született, mégis a nagy Los Angeles befogadta és szinte királyként fogadták. “Hagyj üresen neki egy játékgépet és adj neki whisky-kólát, akkor maradni fog.” – Ezt mondja a híres L.A. pub, a Rainbow – Grill&Bar (Szivárvány – Grill&Bár) mindhárom tulajdonosa, ugyanis Lemmy, amióta L.A.-ben van, sehova más kocsmába, bárba nem jár, csak a Rainbowba. A Rainbow egyébként egy rock kocsma, ahol az évtizedek alatt csak a híres, vagy simán rockerek, valamint rock zenét kedvelő hírességek fordultak meg. (Érdekességképpen elmondanám, hogy a Guns ‘N’ Roses – November Rain című klipjében szerepel a Rainbow bár tábla, valamint a beltér, ahol Slash, Axl és a tagok isznak a csajaikkal.)

Lemmy-Kilmister-4

Cikkemet a következővel kezdtem: 49% anyaszomorító, 51% kurafi. Elmondanám, hogy ez mit is jelent. Anyaszomorítónak a következő okok miatt nevezik: Kirúgatta magát, a folytonos hosszú haj, a speedezés, a sok whisky. Kurafinak pedig azért nevezik, mert a 70-es évektől temérdek nővel feküdt le 40 évesektől a 20 évesekig. Elterjedt egy olyan kép is csak a móka kedvéért, amin Lemmy van fiatalabb korában, alatta pedig a következő felirat: “Lemmy valószínűleg, hogy a te anyáddal is szexelt.” Természetesen ez a kép csak néhány hónapja jutott el hozzánk Magyarországra, viszont az USA-ban és az Egyesült Királyságban nagyon is közkedvelt lett ez a poén kép. A kép a 2010-es albumuk, a The Wörld Is Yours megjelenése után pár nappal látott Amerikában.

Lemmy-Kilmister-5

Az évek alatt sok kis, vagy nagyobb terjedelmű film készült Lemmyvel, de inkább abban is a Motörheadről volt szó, viszont a legnagyobb sikert a 2010-ben készült Lemmy film hozta, ugyanis a többi kisebb-nagyobb filmet igyekeztek nem letölthetővé tenni, bár néhány nagy fan kicselezve az illetékeseket közzétette azokat a youtubeon, amikről még mindig nem sokan tudnak. A Lemmy film 2011 augusztusára került ki a boltok polcaira. Három éven keresztül zajlott a forgatás igazodva ezzel Lemmyhez és a többi hírességhez, akik szerepelnek a filmben (Dave Grohl, Ozzy Osbourne, James Hetfield, Kat Von D, Ice-T, Slash). Ebben a dokumentumfilmben igyekeztek a Motörheadre is több figyelmet szánni, ami sikerült is, de csak részben, ugyanis Phil Campbell gitáros és Mikkey Dee dobos nagyon keveset szerepelnek benne, maximum néhány mondat erejéig. Ezen mellesleg ők fel is háborodtak, ezért is késett a film nyilvánosság előtt való vetítése. Ebből a filmből nagyon sok minden kiderül, ami szerintem egy jó dolog, hiszen Lemmy már öregszik, lassan 68 éves lesz, habár nem látszik rajta, mégis úgy gondolta, hogy megmutatja az igazi énjét  hogy ne az a kép maradjon fenn róla, hogy csak ivott, drogozott, dugott és zenélt, hanem, hogy sokszor tudott jó is lenni. Lemmyt a forgatás végén megkérdezte egy riporter, hogy meddig akarja ezt csinálni, és ő azt válaszolta, hogy legalább 2048-ig, utána leáll (ezt a jelenetet még belevágták a filmbe).

Érdekességek:

– Lemmy Kilmister Jimi Hendrix roadja és drogfutárja volt hónapokon keresztül, ami nagy barátságot hozott mindkettejük számára.
– Lemmynek van egy fia, Paul Inder, aki szintén zenél. Paul közreműködött a “Killed By Death” című számban.
– Lemmyről az a pletyka terjed, hogy legalább harminc éve nem józanodott ki.
– Kat Von D, híres Los Angeles-i tetoválóművésszel többször hírbe hozták.
– Az Inferno albumon szereplő “Whorehouse Blues” című számot buszon ülve hozták össze. Először csak jammelésként játszották, majd felkerült az albumra és klipet is készítettek hozzá.
– 2008-ban Lemmy egy újságnak azt nyilatkozta, hogy ezer nővel feküdt le évente az elmúlt három évben. Az újság kétezerre kerekítette ezt a számot.
– Lemmy megszállottan gyűjti a háborús kardokat, díszeket, zászlókat.
– Akik nem nagyon tudnak róla, mind rasszistának tartják a kinézete és a zenéje miatt is (legalább harminc fekete barátnője volt).
– Lemmyt olyan játékok örökítik meg, mint a Guitar Hero Metallica, vagy a Brütal Legend.
– Két könyvet írtak róla, az egyik a “Fehércsíkláz”, a másik, ami a Motörheadről is szól, a “Motörhead”.
– Lemmyről sört is elneveztek, “Ian Kilmister” néven.

Végezetül annyit, hogy remélem a Motörhead fanok most teljes mértékben elégedettek, hogy pluszként meg lettek ajándékozva ezzel az írással. Aki még nem látta a dokumentumfilmet, az feltétlenül nézze meg és srácok, További jó Motörhead hallgatást. Rock&Roll.

Vélemény, hozzászólás?