Minden idők talán legismertebb szuperhőse immáron 51 éve kápráztat el minket. 1962. augusztusa óta követhetjük nyomon Peter Parker életét a Marvel jóvoltából. Különösen fontos karaktere a képregénykiadónak, ugyanis az egyik szülőatyja maga Stan Lee, az egész Marvel cég vezére. Bár a Marvel mindig is Amerika Kapitányt akarta vezérkarakternek, valahogy Pókember volt szimpatikusabb a közönségnek. Így történhetett meg, hogy ma már Superman szintűre növekedett az ismertsége, kicsik és nagyon egyaránt ismerik és szeretik.

pokember-2
Peter Benjamin Parker egy még az átlagosabbnál is átlagosabb egyetemista. Bár a tanulmányai kiválóak, társadalmilag még sem képviseli a keménymagot. A szülei egy repülőgép szerencsétlenség áldozatául estek, ezért nagybátyja, Ben Parker és felesége, May Parker nevelik őt kiskora óta. Egy tanulmányi kirándulás során egy mesterségesen létrehozott, radioaktív pók marja meg Petert, aki ezáltal természetfeletti képességekre tesz szert: falmászás, emberfeletti erő, kiváló reflex, hatalmas ugrás, valamint az a bizonyos „pók ösztön”, ami abban merül ki, hogy voltaképp „hátul is van szeme”, nem lehet meglepni. Nos a figyelmesebbek észrevehették, hogy kihagytam a pókháló szövést, ugyanis az a Sam Raimi-féle filmtrilógiában figyelhető meg, eredetileg mesterségesen hozza létre a „patronokat”. Ez van, akinek tetszik, van, akinek nem, el kell fogadni, ugyanis ez a valódi Pókemberrel jár.

„A nagy erő, nagy felelősséggel jár…”

Ez az idézet jól összefoglalja hősünk filozófiaiságát. Tudni kell lemondani személyes vágyainkról a közjó érdekében. Emiatt Peter istenadta (vagy pókadta, ha úgy tetszik) képessége legalább annyira átok is, mint amennyire áldás. Hiba lenne nem kihasználni, tekintve, hogy mennyire különös dolgok tudnak történni New Yorkban. Ráadásul profitál is az ügyből, ugyanis a Daily Bugle-nél, a helyi újságszerkesztőségnél fotós és milyen fotó kerülhetne a címlapra, ha nem olyan, amin Pókember éppen akció közben van lekapva? Ez természetesen problémával is jár, ugyanis rendszerint rossz fényben tünteti fel a sajtó, illetve az egész média, ezáltal a rendőrök is befolyásolva vannak. Egyedül a nép szimpatizál a falmászóval és ezért még annak fejében is érdemes szolgálnia és védenie, hogy még a rendőrökkel is rendszerint meg kell birkóznia. Akik még mellé állnak, azok a barátai és pontosan ezért sem fedheti fel kilétét előttük, valamint a világ előtt. De azért ne szaladjunk ennyire előre…

pokember-4
Ben bácsi tragikus elvesztése az eredeti képregényben

Ami Petert szuperhős pályára állította az egyértelműen Ben bácsi halála volt. Örök bűntudatot érez, ugyanis részben az ő hibájából hunyt el a nagybácsi: egy bosszúból kifolyólag nem állította meg a menekülő gyilkost, aki később végzett Ben Parkerrel. Bár nem volt az édesapja, Peter végig úgy tekintett rá, mint apjára, valamint legjobb barátjára egy személyben. Ennek az esetnek a következménye, hogy megszületett a vörös-kék ruha, valamint innentől kezdve beszélhetünk a klasszikus Pókemberről, New York védőangyaláról. Folyamatosan üldözi a bűnt, ezáltal kevesebb időt fordít megmaradt családjára, azaz May nénire, barátaira, valamint szerelmére. Apropó szerelem…

Nagyon kevesen tudják, hogy nem Mary-Jane Watson volt Peter első szerelme. Mint ahogy azt A csodálatos Pókember is bemutatja, hősünk első kapcsolata egy Gwen Stacy nevű lány, akinek az apja történetesen a rendőrfőkapitány. Részben ezért is hatalmas problémákkal küzd Peter magánélete terén, állandóan kifogásokat keres, amiért szépen lassan elfordul tőle mindenki. Valahogy mindenki csak az akrobatikus mozdulatok meg a falmászást látja Pókember karakterében, hol ott Peter Parkerként is legalább annyira izgalmas és kidolgozott. Na de milyen szuperhős az, akinek nincsenek ”szuperellenfelei”?

pokember-1

Messze Pókember rendelkezik a legtöbb ellenféllel a szuperhősök történelmében. Majdhogynem mindegyikre igaz, hogy Peter magánéletére is hatással vannak. Legyen az Norman Osborn (Green Goblin), Dr Otto Octavius (Dr. Octopus), Flint Marko (Sandman) vagy Eddie Brock (Venom) stb. Így Peter élete is mozgalmas és változatos marad, csak úgy, mint titkos alteregójáé. A már felsorolt nevek mind-mind szerepeltek Sam Raimi trilógiájában, azonban a 2012-es Marc Webb féle verzióban Dr. Curt Connors (Lizard) töltötte be a gonosztevő szerepét, de erre majd a második részben még visszatérek. Meglehetősen ötletes karakterek egytől egyig, majdnem annyira lehet értük rajongani, mint Pókemberért. Egyedi képességekkel és gyengepontokkal vannak megáldva, panasz nem lehet a felhozatalra. A legnépszerűbb ellenfele egyértelműen a már említett Venom, aki ugye bár Eddie Brock és a szimbióta borzalmas elegye. A szimbióta előhozza az emberek legrosszabb oldalát és mivel Eddie és Peter kapcsolata korántsem fényes, ezért Venom egyetlen célja, hogy végérvényűen kiiktassa Petert. Talán ez a személyes utálat teszi őt az abszolút nemezissé, illetve a két karakter közti külső hasonlóság.

Bár kortól és nemtől függetlenül imádják „a barátságos és közkedvelt Pókember” történetét, azért a komolytalansága miatt inkább a fiatalabb generációnak ajánlott. Mára már önálló márkanévvé nőtte ki magát „Spiderman”, minden második kis srác rendelkezik minimum 5 olyan ruhadarabbal, ahol hősünk maszkja vagy teljes valója köszön vissza ránk, de joghurtos dobozokon, illetve a videojátékboltok polcain is gyakran virít az ismert figura.

pokember-3

Hamarosan érkezik a második rész!

Vélemény, hozzászólás?