A Nazca vidéke nem véletlenül írta be magát kitörölhetetlenül a köztudatba: a fennsíkon elhelyezkedő óriási alakzatokon kívül más érdekességet is rejteget ez a környék. A perui városkától nem messze egyedülálló temetőt tár elénk a sivatag, melyet közel 100 évvel ezelőtt fedeztek fel.

A Chauchilla sírkert – mint ahogy az már gyanítható volt- nem egyszerű csontok, vagy elporladt ruhák gyűjteménye, az ott található holttestek ugyanis épségben fennmaradtak, figyelemmel kísérve az elmúlt évszázadokat, sőt évezredet. A 100 és 800 között élő nazca kultúra a jelek szerint igen jól ismerte a konzerválás mesterségét, így nem csak a csontok, de a ruhák is szinte tökéletes állapotban vannak. Ez utóbbi annak köszönhető, hogy olyan szerekkel kezelték temetés előtt a halottak öltözékét, melyek távol tartották az élősködőket, baktériumokat.

peru_vigyorgo_holtak_temeto2-700x933

 

A sírhelyek lakói hol magányosan, hol pedig párban vagy családban lettek eltemetve, leginkább ülő pozícióban. Arcuk és testük kelet felé néz, szimbolizálva az örökkévalóságot. Kissé hátborzongató, hogy a legtöbb koponyának kifejezetten kacagó ábrázata van, de hogy minek örülhettek, az jó kérdés.

Bár mindez önmagában is érdekes lenne, mégsem lenne teljes a kép, ha nem történnének a temető környékén paranormális jelenségek. A helyiek szerint a különös eseményeket az idézte elő, hogy a halottak völgyét sírrablók lepték el, a testek mellé ugyanis pénzt és ékszereket is temettek annak idején. Az idegenek minden bizonnyal megzavarták a holtak nyugalmát, akik azóta is arrafelé kísértenek.

A szokásos beszámolókkal ellentétben azonban nem csak hangok és jelenések formájában fejezik ki nemtetszésüket, hanem furcsa fényekkel is, de sokak szerint repülő tárgyakat is látni időnként a temető felett. Nem csoda hát, hogy vannak, akik úgy vélik, hogy mindennek a földönkívüliekhez van köze, mint ahogy a Nazca- vonalak keletkezésének is.

peru_vigyorgo_holtak_temeto3

 

Bár a halottak nyugalomba vonulása időszerű lenne, mivel a perui kormány 1997-ben védetté nyilvánította a területet, így a sírrablók sem igen zavarognak arra,a turisták legnagyobb örömére nem szűntek meg a furcsaságok. Aki saját szemmel is megnézné a temetőt, benne a nyitott kriptákkal és lakóikkal, nagyjából hét dollárért részt vehet egy két órás túrán. Aki idáig eljut, semmiképp se hagyja ki azonban a Nazca- vonalakat sem!