A boldogság egy házasságban nem csak úgy megtörténik, hanem meg kell azt teremteni. Azt mondják, Paul Newmannt annyira megihlették ezek a szavak, hogy fogadalomként használta fel őket a saját esküvőjén! A házasságában pedig be is tartotta, hiszen a Joanne Woodwarddal kötött frigye 50 évig tartott, ami felér egy emberi élettel és egy igazi szerelmi történettel!

 

Joanne-Woodward-Paul-Newman

 

Megkísérelve azt, hogy az ő mintáját kövessük, kölcsönöztünk néhány útravaló jótanácsot Wilfert Arlan Petersontól, amelyet nemcsak az íjfú pároknak, hanem valamennyi olvasónknak szeretettel ajánlunk! A cikk főgondolatai a Házasság művészete című lírai alkotásból származnak.

„A boldogság egy házasságban nem az a valami, ami egyszerűen csak megtörténik. Neked kell megteremtened a jó házasságot. A házasság művészetében az apró dolgok a nagy dolgok. Egy jó házasság azt jelenti, ne légy túl öreg ahhoz, hogy a társad kezét megfogd. Azt jelenti, hogy jusson eszedbe kimondani ’szeretlek’ legalább egyszer egy nap. Azt jelenti, hogy ne dühösen térj nyugovóra.

Azt jelenti, sose vedd a társadat adottnak; azt jelenti, hogy az udvarlásodnak nem szabad véget érnie a mézeshetekkel, hanem az évek folyamán is folytatódnia kell. Egy jó házasság azt jelenti, hogy közös az értékrendetek, és egy cél felé törekedtek. Azt jelenti, hogy együtt maradtok, és együtt birkóztok meg a világgal. Azt jelenti, hogy egy szerelmi kört alkottok, ami egybegyűjti a családot. Azt jelenti, hogy segíttek egymásnak, megtesztek dolgokat a másikért, és mindezt nem a kötelesség vagy az áldozat jegyében teszitek, hanem a boldogságéban.

Azt jelenti, hogy elismerő szavakban szólsz, vagy hogy kifejezed a hálád a társad iránt. Nem azt jelenti, hogy arra vársz, hogy a társad feje fölött megjelenjen a glória és kinőjenek a szárnyai. Nem azt jelenti, hogy a tökéletességet kell keresned a másikban.

Egy jó házasság feltétele a rugalmasság, türelem, megértés és a tréfa. Azt jelenti, hogy képes vagy megbocsájtani és feledni. Azt jelenti, hogy olyan hangulatot, környezetet teremtetek magatoknak, amelyben fejlődni tudtok. Azt jelenti, hogy találtok egy helyet a lelki dolgoknak. A házasság az egészséges keresése a jónak és a szépnek.

Azt jelenti, hogy olyan kapcsolatot hoztok létre, amelyben a függetlenség egyenértékű, a függőség kölcsönös, és az elkötelezettségek is mindkét félre egyformán vonatkoznak. Ez nem csak annyit jelent, hogy hozzámész a megfelelő partnerhez, hanem inkább azt, hogy te légy a megfelelő partner.” – írta ezt a gyönyörűséget Wilferd Arlan Peterson.