A Sky Moon Tourbillon a Patek Philippe történetének legbonyolultabb, legtöbb komplikációt tartalmazó karórája. Ez az első olyan órájuk is, mely tokjának mindkét oldalán számlappal rendelkezik, és a teljes éjszakai égbolt látható a hátlapon. Itt mutatja meg az új szerkezet a csillagok mozgását, a hold pályáját, a holdfázisokat, és a csillagászati idő óráit és perceit.

Az óra elkészítésének nem az volt természetesen a célja, hogy pusztán darabszámra a legtöbb funkciót belepakolják az órába, hiszen arra egy japán kvarcóra is tökéletesen megteszi – ezredáron. Ehelyett olyan komplikációkat terveztek, melyek látványosak vagy éppen hangjukkal bűvölik el a viselőjüket, de legfőképpen műszakilag nehezen megvalósíthatónak tekintettek voltak ez idáig egy karóra méretei mellett.
A hagyományos óra-feladatok (öröknaptár, percismétlés, holdfázis, tourbillon) mellett nagyon nehéz helyet szorítani a csillagászati feladatköröknek, úgy, hogy a számlap könnyen leolvasható legyen, ezért a cég csillagászati zsebóráinak kétoldalas megoldását vették elő. Ezt azóta szabadalom védi, noha kevés olyan óragyár van, aki ezt a Patek Philippe órát képes lenne lemásolni, akármilyen szabadalmi jogokat sértve is.

Gravitáció?! Ugyan…

Minden mechanikus óra, mely billegőkerékkel rendelkezik, működési pontatlanságot fog elszenvedni, ha függőlegesen tartjuk, hiszen a billegőrugó tömegközéppontja a forgástengelyen kívül esik. Ezt a helyzeti hibát kompenzálja a tourbillon, mely tulajdonképpen egy forgó keret, mely tartalmazza billegőkereket, hajszálrugóját, és a gátkereket, és egyszer fordul körbe 1 perc alatt. A Sky Moon modellben levő tourbillon esetében maga a tourbillon-szerkezet, a billegőkerék, és egy negyedik is egyazon tengelyen foglal helyet, mely egy különösen nehezen megvalósítható konfiguráció. A Ref. 5002 tourbillon elképesztő kis műszaki remekmű, a miniatürizálás iskolapéldája, hiszen 69 alkatrészből áll, ugyanakkor össztömege csupán 0,3 gramm.

ora_karora_

Csillagok

Szemből nézve a Sky Moon Tourbillon csak egy nagyon igényes öröknaptáras órának tűnik, a hátlapot megtekintve viszont lélegzetelállító élményben lesz részünk. Itt ugyanis láthatjuk a teljes északi égbolt éjszakai látképét (külön kérésre a délit is elkészítik.). Az égbolt az óra járásával ellentétesen forogva a csillagok mozgását jeleníti meg – pontosabban azt, ahogy a Föld mozgásából adódóan elmozdulni látszanak. Ezen túlmenően megfigyelhetjük, ahogy a Hold és a Szíriusz átlépi a délkört, illetve a holdfázisok változását is. Az égbolt közepén levő két mutató a csillagászati időt mutatja, 24-órás skálán. Ez némileg különbözik a másik oldalon látható földi időtől, hiszen egy csillagászati nap 0,088 másodperccel tér el ettől, tehát évente 32,139 másodperc az eltérés – és akinek ez fontos, az száz év alatt 53 percnél is több eltérést szedhet össze, ha van türelme kivárni. Egy csillagászati nap egyébként az az idő, mialatt egy fix csillag – jelen esetben a Szíriusz – kétszer lépi át a meridiánt. A Patek Philippe mérnökei a csillagászati funkciók integrálására egy különleges átviteli szerkezetű fogaskerékrendszert fejlesztettek ki, csak ennek a karórának a kedvéért.

ora_ferfi_karora_patek


Sky Moon Tourbillon vs. Veyron

Az 5002-es referenciaszámot viselő Patek Philippe Sky Moon Tourbillon a legtöbb komplikációval ellátott karóra, melyet a manufaktúra sorozatban gyárt. Az igencsak élőmunka és időigényes elkészítés miatt azonban csak évi 2 darab készül ebből a műszaki csodából. Az óra ára is ehhez szabott, arany tokban 950 ezer svájci frank, míg platinaváltozatban 990 ezer az ára, ami azt jelenti, hogy a jelenleg a világ legdrágább sportautójának számító Bugatti Veyron piaci árával vetekszik az „apróság” amit a csuklónkra csatolhatunk.

karora_ora_ferfi_patek

Vélemény, hozzászólás?