Távoli ország, érdekes kultúra. A török fürdőkről és gyógyfürdőkről már mindenki hallott,de ahelyett, hogy egy újabb “mindennapi” fürdőt mutatnánk be neked, cikkünkben Törökország egyik legnagyobb látványosságával, a Pamukale-val szeretnénk megismertetni téged.

A szó, szó szerinti fordításban “gyapotvárat” jelent, és ez a csodálatos természeti képződmény 20 km-re található Denizli városától. Természetesen Pamukale a UNESCO világörökség része.

pamukale2-700x1050

 

Létrejöttét egy gyönyörű legenda övezi, miszerint II. Euménosz pergamoni király lánya megbetegedett és egy orvos sem tudta, pontosan mi a baja, ezért nem is tudták meggyógyítani. A király természetesen hatalmas jutalmat ajánlott annak, aki rájön, mi is a lány titokzatos betegsége. Egy napon egy idős orvos azt ajánlotta Euménosznak, hogy vigye lányát a hegyekbe, mert ott egy gyógyító forrás található, és abból a vízből igyon a királylány és fürödjön is benne. A lány csodák csodájára meggyógyult, így a király várost építtetett a helyre, telis-tele fürdőkkel, és elnevezte azt Hierapolisznak.

A valóságban Pamukalét egy 35 °C-os forrásvíz hozta létre, amely lezúdult a domboldalon. Fehér színét annak köszönheti, hogy a víz igen gazdag kálcium-hidrogén-karbonátban és szén-dioxidban.

pamukale3-700x437

 

Pamukale gyógyhatásai egyébként bizonyítottak és rengeteg turista látogat oda azért, hogy megmártózhasson a vízben. Ám, sajnos a vízforrás apadni kezdett (tudósok számításai szerint 40-50 éven belül teljesen elapadhat) és a mészkőmedencék is elkezdtek elszíneződni. A török kormány lépéseket tett az ügy érdekében, ezért szigorú szabályokat hoztak a gyapotvár látogatását illetően : csak kijelölt útvonalakon lehet közlekedni és meghatározott számú medencében lehet fürdeni, ezenkívül le  kell venni a cipőt.

Ha kedvet kaptál egy kiránduláshoz Pamukale-hoz, már elérhetőek egy napos utazások is, csak és kizárólag erre a vidékre koncentrálódva.  Egy ilyen kiruccanás már 50€-tól, 12 év alatti gyermekek számára pedig 30€-tól elérhető (az ár tartalmazza az ebédet is).