Amíg a hazai gyerekek jó része amiatt hisztizik otthon, hogy nem kapja meg az új iPhone 5-öst, a világ más részein annak is örülnének a kicsik, ha lenne hol lehajtani a fejüket. Persze kivételek nálunk is akadnak, ám szerencsére ilyen körülményeket nem valószínű hogy találunk.

A képek James Mollison író és fotós gyűjtéséből származnak, melynek címe: „Ahol a gyerekek alszanak.”

Dong, 9 éves (Kína)
A kosz és a rendetlenség uralja ezt a kis helyiséget, melyen Dong a szüleivel osztozik. A családnak épp csak annyi földje van, hogy a megélhetésükhöz szükséges rizst és cukornádat termesszenek. Dongnak egyébként szerencséje van, ugyanis ingyen járhat iskolába, így megadatott neki az a lehetőség, hogy később rendes munkát kapjon, és könnyebb legyen az élete. A falról Mao Ce-tung mosolyog rájuk.

kina

 

Névtelen, 9 éves (Libéria)
Bár a kisfiúnak van neve, azt a saját biztonsága érdekében nem lehet nyilvánosságra hozni, ugyanis gyerekkatona volt a libériai háborúban. Ennek is csak az volt az oka, hogy cserébe pénzt és ételt kínáltak neki. Ő egy gyerekkatonáknak létrehozott árvaházban él.

Yiftach, 10 éves (a megszállt Palesztin területek)
A körülmények ellenére a fiú lakhelye még egész elfogadható, ő az apja által épített faházban hajtja álomra a fejét egy izraeli telepes kolóniában. Apja mindig fegyvert hord magánál, mert úgy gondolja, hogy a közelben élő palesztinok állandó fenyegetettséget jelentenek a gyerekekre.

Alex, 9 éves (Brazília)
Bár sokan irigykedve gondolnak azokra, akik Rio de Janeiro-ban laknak, az élet ott sem mindenki számára luxus. Alex például az utcán él, padokon, vagy kidobott bútorokon alszik. Iskolába sem jár. Napjai koldulással, vagy lopással telnek, hogy egyáltalán legyen mit ennie és a családját is csak alkalmanként látja.

szemétben élnek

 

Dohua, 10 éves (Hebron)
A lány egy palesztin menekült táborban él, családja házát ugyanis leromboltatta az izraeli kormány azért, mert a bátyja kioltotta 23 izraeli civil életét egy öngyilkos merényletben. Dohua azonban szeretettel gondol a testvérére, ezt is mutatja, hogy az ő képe van fent a falon.

Netu, 11 éves (Katmandu)
Netu élete sem könnyebb a többiekénél, őt a szülei nagynénjéhez küldték Nepálba, nekik ugyanis még annyi pénzük sem volt, hogy ételt tudjanak elé tenni. Sajnos azonban a nagynéni is hasonló cipőben jár, így a lánynak koldulnia kell, hogy meglegyen a napi betevő. A kalyibán, ahol él, 11 családtaggal osztozik.

Roathy, 8 éves (Kambodzsa)
A fiú és családja egy szeméttelepen él, és ha ez nem lenne elég borzasztó, még bérleti díjat (!) is kell fizetniük a lakhatásért. Kunyhójukat hulladékból tákolták össze, Roathy ágya például autógumikból készült. A szeméttelepen több ezer ember él, akiknek a munkahelyük is itt van. Üvegeket és fém italos dobozokat gyűjtenek, melyeket az újrahasznosító üzemben adnak le.

kambodzsa