Szintetikus ÉLET teremtése egy kémiai laborban, élet akár 1000 évig, félelmeink leküzdése, a technológia evolúciója, és fejlődése, melynek már csak képzeletünk szabhat határt. Ez csak néhány gondolat, mely elhangzott a pénteki TEDxDanubián. Nem csoda, hogy az óriási túljelentkezés után teljes telt házzal zajlott le a konferencia. A világ vezető tudósai, művészei és kutatói olyan, minden képzeletünket felülmúló témákat mutattak be, melyekről korábban álmodni sem mertünk.

orokelet-11

Budapest, 2013.03.25. – Múlthét pénteken rendezték meg a TEDxDanubia legújabb konferenciáját a fővárosban, mely minden várakozást felülmúlt. A világhírű előadók padlórengető ötletekkel és történetekkel álltak elő, lenyűgözve a hallgatóságot.

Brian David Johnson, az Intel vezető jövőkutatója egy olyan jövőbe kalauzolt el minket, melyben a technológiai fejlődésnek csak a képzeletünk szabhat határt, hiszen szó szerint bármiből számítógépet lehet kreálni majd.  Lee Cronin, a Glasgow-i Egyetem Gardiner kémiaprofesszora, a világ egyik vezető szervetlen kémia kutatója számos tudományos határt feszegetett előadásával, melyben vázolta elsődleges célját: létrehozni INORGANICÁ-t, a szintetikus életet. Szerinte ez csak azon múlik, hogy a megfelelő molekulák találkoznak-e a kémcsőben. Ezzel nem kisebb dologra vállalkozik, minthogy megteremtse az evolúció szintetikus változatát. Ez új utat jelenthet a betegségek gyógyításában és újabb válaszokat kaphatunk az univerzum működésére is.

orokelet-111

Aubrey de Grey orvosbiológus szokásához híven ismét sokkolta a közönséget, hiszen állította, az öregedés nem más, mint egy kór, melyet meg lehet gyógyítani. Kutatásaira alapozva kijelentette, már megszületett az az ember, aki akár 1000 évig is élhet.

A konferencia 3 szekciója során inspiráló új ötletek és pár kevésbé könnyed, de gondolatébresztő téma is bemutatásra került, melyek után a Duo Nimirum és a Bolyki Soul&Gospel Kórus performanszai emelték a hangulatot és adtak tökéletes zárszót az egy napos eseménynek.

orokelet-1111

„Reméljük, hogy másfél éves szünet után újra különleges élménnyel gazdagodott minden résztvevő az idei TEDxDanubia konferencián, s azt is, hogy az esemény révén még többen fognak csatlakozni a kezdeményezéshez, és az itt született kapcsolatok és gondolatok mindannyiunk jövőjét pozitívan befolyásolják majd.” – mondta Mányai Csaba a TEDxDanubia kurátora.

A konferencia utolsó heteiben már csak néhány szerencsés tudott jegyekhez jutni a túljelentkezés miatt. A TED szellemiségének megfelelően azonban mindenki számára hamarosan elérhetővé válnak az itt látott előadások a www.tedxdanubia.com-on és a YouTube-on is.

A szervezők úgy tervezik, innentől minden évben lesz egy nagy TEDxDanubia konferencia, valamint számos, kisebb, közösségformáló rendezvény is. Az érdeklődők aktuális információkat mindig a honlapon és a Facebook-on találhatnak a programokról.

 

Vélemény, hozzászólás?