A közmédia jelenlegi helyzete nem újkeletű. 1994-ben már az akkori kormány felrúgva a demokrácia és a tisztesség alapelveit, kisajátította az adófizetők pénzéből finanszírozott közmédiát. A televízióban és a rádióban is politikai tisztogatást hajtottak végre, újságírók százait bocsátották el. Ezekkel a lépésekkel elérte a kormányzó hatalom, hogy a rendszerváltás egyik legnagyobb sikere, a pártatlan tájékoztatás, véget érjen – közölte a 444.hu.

Ezt a régi eseményt idézi fel a Blinken OSA Archívum közleménye, melyet Baló György halálának alkalmából tettek közzé.

“A KIEGYENSÚLYOZOTT TÁJÉKOZTATÁS ÉRDEKÉBEN A SOROS ALAPÍTVÁNY TÁMOGATTA EGY HETENTE JELENTKEZŐ TELEVÍZIÓ MŰSOR, A DRÓT LÉTREHOZÁSÁT. A MŰSORT BALÓ GYÖRGY, A KÖZTELEVÍZIÓ HÉT CÍMŰ MŰSORÁNAK FRISSEN ELBOCSÁJTOTT FŐSZERKESZTŐJE VEZETTE ÉS FŐSZERKESZTETTE”

– közölte az archívum.

Az akkori internet nélküli világban nagy szükség volt egy olyan műsorra, amit nem a hatalmon lévő párt irányít, nem befolyásolja, így szabadon lehetett beszélni mindenről.

A feltöltött adások egyike a Fidesz gyűléséről készült bejátszással kezdődik, majd Baló György készít interjút Orbán Viktorral, aki pártjával készül az 1994-es választásokra. Az interjúban A Fidesz jövőbeli elképzelései mellett Orbán arról is beszélt, hogy a kormánynak mennie kell többek között azért, mert

“TÚLSÁGOSAN SOKAKNAK MEGY MA ROSSZABBUL, ÉS KEVESEBBEKNEK JOBBAN”.

A műsornak hatalmas szerepe volt abban, hogy változást lehessen elérni. Ebből kiindulva elképzelhető, hogy Orbán nem bevándorláspárti nézetei miatt támadja Soros Györgyöt, hanem mert már évtizedek óta támadja azokat, akik a demokrácia lebontásán mesterkednek?