1. Házasságtörés

Monogám kapcsolatban komoly törést okozhat, ha az egyik fél a kapcsolaton kívül létesít szexuális viszonyt. Az persze vita tárgya, hogy mi minősül megcsalásnak, ám kétségtelen, hogy semmiképp nem veszi jól ki magát, ha az egyik félnek titkai vannak a másik előtt, és olyan kapcsolatot tart fenn, amelynek van esélye szexuális viszonnyá alakulni. Amikor az ilyesmi kiderül, óhatatlanul válsághoz vezet. A hűtlenség egyébként nem csak a „csaló” rossz természetének köszönhető, gyakran jelzi a házasság más, mélyen gyökerező, meg nem oldott problémáit is.

620x0

2. Függőség

Az alkohol vagy a kábítószer komoly terhet ró a házasságokra – de függőségbe lehet kerülni a szextől, a szerencsejátéktól, a pornótól vagy a vásárlástól is. Gond akkor van, ha ezek a függőségek már az illető mindennapi életébe is beleszólnak, és egyre nagyobb adagra van szükség belőlük ugyanannak a hatásnak az eléréséhez.

620x0 (1)

3. Erőszak

Nemcsak a klasszikus családon belüli erőszakra kell gondolnunk – a fizikai bántalmazáson kívül létezik érzelmi, szóbeli és gazdasági bántalmazás is. Az a házastárs, aki manipulálja, megfélemlíti vagy folyton szidalmazza a másikat, akkor is családon belüli erőszakot követ el, ha nem üti meg a másikat. De az sem kisebb probléma, ha az egyik fél anyagilag teljesen ki van szolgáltatva a másiknak, aki ezzel visszaélve, élet-halál uraként kontrollálja a család pénzügyeit.

620x0 (2)

4. Eltérő fejlődés

Az emberek folyton változnak: nem vagy már ugyanaz az ember, aki tíz éve voltál, és folyamatosan alkalmazkodni kell az új helyzetekhez. A házasság sikere azon múlik, képesek-e a házasfelek a másik szempontjait is figyelembe venni, és támogatni egymást akkor is, ha valamelyikük életében gyökeres változás áll be – például a kontinens másik felére akar költözni a munkája miatt.

(forrás: ripost)