Tovább maradnak nemzőképesek azok a hímek, amelyek nőstényekkel élnek együtt – azt ugyan még vizsgálni kell, hogy ez az emberekre éppen úgy igaz-e, mint az egerekre, a felfedezés azonban mindenképpen jelentős.

Egereknél kimutatták amerikai kutatók, hogy hosszabb ideig maradnak nemzőképesek a hímek, ha nőstényekkel élnek együtt. További vizsgálatokat igényel, hogy igaz-e ez az emberekre is – hangsúlyozta a kutatást vezető Ralph Brinster, a Pennsylvaniai Egyetem állatorvosi karának vezetője.

A kutatók 32 hónapon keresztül vizsgálták az egereket. Az állatok egyik csoportja koedukált volt, míg a másikban a hímek szerzetesi életet éltek. Kéthavonta mindkét csoport hím tagjait nőstényekkel rakták össze, hogy megfigyeljék, “tudják-e még a dolgukat”.

news_2875_singleman

Mint kiderült, a koedukált csoportban tartott hímek átlagosan hat hónappal tovább maradtak nemzőképesek (egy egér átlagosan két évig él). Ez pedig azt jelenti, hogy a nőstények jelenléte valamilyen módon lassítja a spermaképződést – számoltak be a kutatók a Biology of Reproduction című szaklapban.

Brinster egyébként úgy véli, hogy a koedukáció hatása hasonló lehet sok más állatfajnál is – ezt azonban vizsgálatokkal kell ellenőrizni. Márpedig ez néhány esetben igen bonyolult, az embereknél pedig talán lehetetlen is lenne.

A kutatás eredménye mindenesetre nagyon fontos, hiszen a felhasználásával javítani lehet a különösen veszélyeztetett fajok túlélési esélyeit.

(forrás: egeszsegtukor)