Az utóbbi idők tragikus állatkerti eseményeit követően különösen nagy szerepet kaptak a fogságban tartott állatok védelmével kapcsolatos felvetések, elvégre mi jogunk van valakit fogságban tartani, majd lelőni, amikor a mi hibánkból, valakinek sikerül bemásznia az egyébként vadon élő VADállatok kifutóiba/ketreceibe?!

Kínai-állatkert-ahol-nem-az-állatok-hanem-az-emberek-vannak-a-ketrecben

Egészen biztosan meglesz még ennek a böjtje majd a jövőben, de addig sem kell tétlenül nézni ahogy sorra lelövik az állatkertből megszökött, vagy épp az állatkertben nem a ,,norma” szerint viselkedő vadállatokat. Legalábbis Kína ezt a hitvallást vallja, megnyitott ugyanis náluk az első olyan állatkert, ahol nem az állatok, hanem az emberek vannak a ketreceben.

A Csungking városban található Lehe Ledu Wildlife Zoo nevű állatkert leginkább egy vadrezervátumra hasonlít, az emberek ugyanis – az afrikai mintához hasonlóan – hatalmas ketreccel körbezárt autókkal járhatják fel és alá az állatkert területét, azzal a különbséggel, hogy maguk az állatok itt egy zárt területen tartózkodnak és hivatásos gondozók felügyelik őket a nap 24 órájában. A kezdeményezés mindenképpen példaértékű, segítségével ugyanis visszaszoríthatóak, sőt, akár teljesen megelőzhetőek is lennének a felelőtlen szülők hibájából, csibész gyermekek által elkövetett állatkerti kihágások. Az alábbi rövid videóban egy gyors betekintést is nyerhetünk az állatkert életébe, ami egészen biztosan sokkal állatbarátibb, mint a jelenleg ,,állatkert” címszó alatt ismert változat, bár kockázat azért itt is akad bőven…