Filmrajongóként néha nem is tudjuk mi az idegesítőbb? Régen ugyebár arra a filmre “néztünk fel”, ami televolt számítógépes filmes trükkökkel (CGI), mára viszont már a technika elérhetősége miatt néha túl sok lett az ilyen filmből és virtuális gyomorrontásként söpört végig a mozikon. Manapság már az a menő, ha valamit a valóságban is “megcsinálnak” és nem digitálisan vernek át minket. Természetesen simítani mindent kell a végén, de néha épp e miatt már azt sem hisszük el, ami valóság. Mi így jártunk a következő filmekkel is. Higgyetek a szemeteknek!

A sötét lovag – Felemelkedés – most tényleg ledobták azt a repülőgép törzset?

sotet-lovag-felemelkedes-2

Az a jelenet, amelyet a következő részletben láthatunk sokakat “naná, hogy CGI” kijelentésre késztet. Érdemes a dolgok mögé nézni.

A jelenet, persze kapott CGI-t, de ettől függetlenül a jelenetben ledobott C-130-as törzs igenis létezett. Christopher Nolan (rendező), nem sokat teketóriázott és Skócia felett helikopterrel lógatta be a gép törzsét az amúgy két napra tervezett, de kilenc naposra sikerült jelenetbe. Ja hát kérem a skóciai időjárás, nem ugyanannyira kiszámítható, mint az uncsi kaliforniai.

sotet-lovag-felemelkedes-3Na jó azért persze nem minden történt a levegőben, mert a gép törzsén belüli akciójeleneteket a föld közelében vették fel:

sotet-lovag-felemelkedes-4Az alábbi jelenetben azért születik egy kis reménysugár, hogy ez azért biztos már számítógépes trükk… ha nem meg biztos, hogy valami repülőgép-modellel helyettesített filmes megoldás volt. Ismét egy plusz pont a CGI ellen…

sotet-lovag-felemelkedes-5… és a fenéket… Nolan a valóságban is leejtette azt a törzset. Íme őrültségének bizonyítéka, melyet ereklyeként ott is felejtettek Skóciában:

sotet-lovag-felemelkedes-6

 

007 Skyfall – vonatos jelenetek

007-skyfall-9

A 007-es filmek egyik ismérve, hogy amennyiben lehetséges mindennemű “mű” trükköt mellőznek és inkább a valósághűségre törekszenek. A James Bond legutóbbi részénél erre különös hangsúlyt fektettek a készítők. Mondhatni visszanyúltak a gyökerekhez, amikor minden a precízen kivitelezett kaszkadőrtechnikán múlott és nem holmi bármit megoldható számítógépes (elnézést a kifejezésért) parasztvakításon.

Kezdjük mindjárt a falon keresztülrongyoló metrószerelvénnyel:

Nos a vonat tényleg ott volt, és a robbanás, amely rést tör a metró falába valóban Daniel Craig háta mögött robbant fel. Bond menekülése a szerelvény elől viszont tényleg digitális utómunkát kívánt, de ettől függetlenül minden valóságos.

007-skyfall-1007-skyfall-2007-skyfall-4

Ha már a vonatos témánál tartunk, akkor érdemes mindjárt a nyitó jelenetre gondolni, ahol az egyik rosszfiú és Bond egymás seggét próbálják szétrúgni. Mindezt egy vonat tetején, ujjnyi vastagságú biztosítókötelekkel.

007-skyfall-7 007-skyfall-8 007-skyfall-9

A jelenet egy merész ugrással, majd egy Bondhoz illő “misem történ” mandzsettagomb igazítással végződik. Nincs kaszkadőr, Craig csinálta végig az egészet.

007-skyfall-10 007-skyfall-11 007-skyfall-12

A filmben CGI-t egyedül a sárkánygyíkos jelenetben és az MI6 főhadiszállás felrobbantásánál használtak. Higgyünk a szemünknek ha 007-esről van szó. További infók: fxguide

Tron (az eredeti) – a film amelyet fekete-fehérben forgattak, majd kézzel színeztek

tron-1

A Tron modern folytatása valójába nem más mint egy hosszú két órás álcázott Daft Punk videoklip. Az eredeti Tron-ban alig volt CGI, hiszen a technika nem állt annyira a helyzet magaslatán 1982-ben. Ettől függetlenül az állunk leszakad, hogy a filmet utómunkával és kézzel színezték ki.

tron-2Miután végeztek az egésszel, a film újra átment egy manuális folyamaton, ahol átlátszóvá kellett tenni a hátteret.

tron-3

Ennek eredményeként lehetett elérni a következő képen látható jeleneteket, amelyekkel már szabadon lehetett játszani. Innentől kezdve már nem volt gond az akár neonfényben világító arcok megjelenítése. Én a gondolatba is belefáradtam.

tron-4

A film 75 perces, amely 24 képkockát jelent másodpercenként. Ha jól számolunk, akkor ez 108.000 animált egyedi területet jelent, amely 6-30 egyedi részből állt. Ennek köszönhetően 2 perc élő felvétel átmunkálása 2 hónapba került és akkor még csak mindig ott tartottak, hogy maradt 73 feldolgozatlan percük. Aztán ahogy mondani szokás berágtak a srácok és elküldték az egészet Tajvanra ahol 569 ember (ebből 200 csak színezett) dolgozott a film befejezésén.

folyt.köv.

Vélemény, hozzászólás?