A következő hetekben, hónapokban magyar belsőépítészek, lakberendezők és enteriőrdizájnerek segítségével próbálunk majd választ adni a kérdésekre.

Álomotthonok sorozatunk első részében Dóró Judit belsőépítész munkáiból szemezgettünk, projektjei közül most egy fővárosi zöld övezetben épülő, 150 m2-es új építésű luxuslakást fogunk bemutatni.

Lássuk, hogyan készül egy valódi álomotthon. 

Mint ahogy Judit és csapata már megszokhatta, a projekt megálmodásánál a megbízó teljes mértékben a tervezőre, vagyis rájuk hagyatkozott – ez pedig a látványos és harmonikus végeredményben szépen meg is mutatkozik.

20160121alomotthonok--igy-keszul-egy7

A projekt megbízója egy sikeres és vagány üzletasszony, akinek kifejezett igénye volt a szürke szín használata, a dizájnt pedig az otthonosság és a kényelem jegyében képzelte el. A szürkét tökéletes harmóniában kiegészítő pasztell árnyalatokat Dóró Judit dizájner választotta ki. A különleges formák és anyagok merész játéka az egész lakáson végigvonul, mint meghatározó dizájn. Fő irányzatként a modern stílus jelenik meg, ezt lágyították nőiesebb kiegészítő színekkel, mint a fehér, a pasztellmályva árnyalataival, és csillogó metálos felületekkel, anyagokkal.

A tér egyes funkciói külön-külön is egységben vannak, valamint a tér egészét nézve az összkép is nagyon harmonikus. Az egységességet egyrészt a földszinti részen végigvonuló, kissé fényes padlóburkolat, másrészről a mennyezeten nagy gondossággal megtervezett exkluzív álmennyezeti elem és hangulatvilágítás adja. Ezen elem fűzi össze az előtér-lépcsőház-nappali-konyha-étkező traktust, légiesen, kecsesen, könnyeden.

20160121alomotthonok--igy-keszul-egy6

Különleges térérzetet eredményez a hangulatfények és a fő világító testek fényjátéka az egész térben. Az intelligens házban a különböző kapcsolási körökhöz komoly világítástechnikai terv készült, amelyet szintén a belsőépítész tervezett meg. A konyha és a sarokgarnitúra fehérsége és a mályva puha árnyalatai tökéletesen lágyítja, egységessé teszik a szürke keménységét. Szintén a szürke és a szögletes formák karakterét ellensúlyozzák az étkezőszékek kerekített formái, az ívesebb bútorok használata, a kristályos lámpatestek alkalmazása.

A különleges dizájn már a bejárati részben is megjelenik, majd egy gardróbbal egybeépített egyedi puffal folytatódik. A könnyed, lebegő hatású lépcső egy térben elhelyezett falra támaszkodik, majd egy hangulatfénnyel megtűzdelt zöld sávval olvad össze stílusosan. Ezen kis falszakasz szintén egy extravagáns dizájnszekrényben folytatódik a nappali rész felől.

20160121alomotthonok--igy-keszul-egy

A konyhában tevékenykedő háziasszonyt a szigettel egybeépített étkezőasztallal és a főzőlap nappali felé való elhelyezésével vonja be a térben folyó társasági életbe. Erről a pontról az egész földszinti tér tökéletesen átlátható, ami a gyermekét egyedül nevelő háziasszony számára igen fontos szempont volt.

20160121alomotthonok--igy-keszul-egy1

Az emeleti részben két hálószoba és egy fürdőhelyiség kapott helyet. A szülői háló hangulata tükrözi egy mai dinamikus modern női vezető személyiségét. Az álmennyezet köré szerveződő funkciók tökéletes harmóniában állnak egymással. A szürke szín finomítására a puha kiegészítők szolgálnak.

20160121alomotthonok--igy-keszul-egy2

A fürdőszoba ékköve a térbe állított kád szekció, amelyet könnyed gravírozott és megvilágított üveg panel választ el az intim funkciótól. Viszonylag kis alapterületen kellett három funkciót megoldani, a fő szempont a nyitottság és a tágasság megőrzése volt. Térnövelő megoldásokkal, mint például a lebegtetett bútorokkal, a térbe állított szaniterekkel, a beépített falfülkékkel, a tükröződő, áttetsző és csillogó izgalmas felületekkel ez sikeresen létrejött. A különböző dizájnmobiliákkal, jól megválasztott fényjátékokkal ez a kis helyiség is különlegessé és egyedivé tudott válni.

20160121alomotthonok--igy-keszul-egy3

A viszonylag nagy alapterületű tini birodalomban hat funkció kapott helyet, az egész házon végigvonuló dizájn és színvilág jegyében. A kellemes mályva hívogatóvá teszi a szobát a barátok számára is, olyan hely jött létre, ahová szívesen tér vissza még egy felnőtt is. A pihenésen és tanuláson kívül fontos szempont volt még a szépítkezés és a szórakozás is. Utóbbit a térbe helyezett buborékhinta és a beépített médiafal biztosítja.

20160121alomotthonok--igy-keszul-egy4

A kissé romantikus szigetszerűen elhelyezett kör alakú franciaágy minden kiskamasz lány álma, egy tini különös világát hűen tükrözi. A modern formavilágot a kellemes pasztell árnyalatú mályvás, virágos tapéta és a könnyed lebegő fehér spagettifüggöny lágyítja és rendezi olyan összhangba, hogy a végeredmény álomszép legyen. Ebben a helyiségben is fontos szerepük van a nagy gondossággal megtervezett különböző fényjátékoknak.

20160121alomotthonok--igy-keszul-egy5

Bár a ház még csak most épül, a megrendelő – érthető módon – már a tervek láttán is nagyon elégedett, egy percig sem bánta meg, hogy egy profi tervezőiroda segítségével kel életre jövendőbeli otthona.

(forrás: life)