Egyre többen fordulnak az egészséges életmód felé, illetve próbálnak ki különböző diétákat. Vannak, akik csak fogyni szeretnének, mások inkább a jövőjükre gondolva váltanak életmódot, hogy még hatvan évesen se nézzék ki őket a konditeremből vagy az uszodából. Kis túlzással hetente kerül be egy új étrend a köztudatba: népszerűvé válik, majd szép lassan a feledésbe merül.

paleolit-700x466

Nagyon kevés az olyan diéta, amely nemcsak marketingfogás, hanem valóban hatásos is. Utóbbit persze csak azok tudják hitelt érdemlően bizonyítani, akik nem a barátjuk barátjának barátjától hallották, hogy hat, hanem maguk próbálták, és be is vált nekik. Az egyik legnépszerűbb diéta manapság a paleo. A szervezet számára emészthetetlen élelmiszereket mellőző étrend gyakorlói szerint a diéta jelentős javulást okoz követői életében, illetve megszabadítja őket a különböző civilizációs betegségektől, úgy mint a cukorbetegségtől, az allergiától vagy az ekcémától.

Alapelvek

A paleo tiltja azokat az élelmiszereket, amelyek a földművelő életmóddal együtt jelentek meg – például a gabonát vagy a hüvelyes zöldségeket –, azaz amelyeket a kőkori ember nem ismert (innen a paleolit diéta megnevezés), vagy épp a mai természeti népek nem fogyasztanak. A tévhittel ellentétben a paleósok nem pontosan úgy étkeznek, mint az ősember (például nem esznek mamutot, esznek viszont csirkét), mindössze száműzik étrendjükből a „modern” élelmiszereket; a gabonaféléket, a tejtermékeket, a hüvelyes zöldségeket, a burgonyát, a kukoricát és a finomított cukrot.

Tiltott élelmiszerek

A gabonafélék legtöbbje glutént tartalmaz, a tejtermékek pedig laktózt (tejcukrot), amelyet az emberi szervezet nem tud maradéktalanul megemészteni. Az emészthetetlen tápanyagok a szervezetben felhalmozódva szennyezik azt, és számtalan emésztési problémát (puffadás, hasmenés), illetve több, látszólag a táplálkozással össze nem függő betegséget (allergia, bőrbetegségek, depresszió) okozhatnak. A hüvelyesekben található lektin áteresztővé teszi az beleket, a kristálycukor pedig gyorsan felszívódó szénhidrátként drasztikus vércukorszint-emelkedést okoz. A paleósok ezt megelőzendő fogyasztanak a fentiek helyett inkább húsféléket, zöldségeket és gyümölcsöket, szabadulnak meg észrevétlenül felesleges kilóiktól és az évtizedek óta őket kínzó betegségektől.

Paleolit ételrendelés a weben: http://paleolitetelrendeles.hu/