Elgondolkodtál már azon, hogy vajon kedvenc alkoholos italaidnak mi lehet a története? Vajon honnan származik a bor? Ki találta fel a whiskyt? Mikor itták az első sört? Cikksorozatunkban utánajárunk ezen italok történetének, hogy egy kicsit közelebb hozzuk hozzád kedvencedet.

Az alkohollepárlás már az ókor óta ismert és,mint sok egyéb dolgot Európa ezt is Kínától vette át. A whisky először Írországban került említésre 1405-ben az “Annals of Clonmacnoise”-ban aque vitae néven, mely az élet vizét jelenti.  A következő írásos emlék Skóciában került felfedezésre és 1494-ből származik, amikor is IV. Jakab skót király 8 hordó malátát adott Friar John Cor szerzetesnek, azért, hogy az készítsen “aque vitae’-t számára. Ebből a 8 hordóból egyébként 1500 palack akkori whisky-t tudtak elkészíteni.

whisky_skót_mit_rejt_a_pohár_mélye3

 

Az 1500 években előrelépések történtek a whisky készítéssel kapcsolatban. Gyógyászati könyvben került említésre az ital, meghozták az első törvényt vele kapcsolatban. 1690-ben megépült az első lepárló üzem Ferintosh-ban, melynek létezését le is jegyezték. Egészen 1831-ig kellett azonban várni arra, hogy egy Aeneas Coffey nevű skót mérnök feltalálja az ún. Patent lepárló berendezést, mely segítségével már gabonawhisky-t is elő tudtak állítani. 1874-ben pedig megalakult az Északi-Skót Whisky-üzemek Szövetsége.

A whisky egyébként erjesztett gabona cefréből készül, ami lényegében annyit jelent, hogy komló nélkül készülő sörből párolják le. Ez a gabona lehet árpa,rozs vagy búza, esetleg kukorica. 1992-től az Európai Gazdasági Közösség szabályozza a skót whisky megnevezés használatát. Eszerint csak az a whisky számít skót whiskynek, ami Skóciában készül és legalább 40%-os az alkoholtartalma.

whisky_skót_mit_rejt_a_pohár_mélye2-700x466

 

Ha még behatóbban szeretnéd tanulmányozni a whisky történetét, annyi a dolgod, hogy Edinburgh-ba utazz, ahol 1989-ben nyitott meg a Scotch Heritage Center, ahol audiovizuális eszközök segítségével mutatják be a skót whisky történetét és a gyártási folyamatot.