Ez az ital igazi hungarikum. Receptje szigorúan titkos, ezért az esztergomi Prímási- és Főkáptalani Levéltárban őrzik. Annyit biztosan tudunk, hogy legalább 40 különböző gyógy- és fűszernövény adja utánozhatatlan ízét, és az is bizonyos, hogy a férfiak többsége szívesen fogyasztja. De mi is az Unicum története? Cikkünkből megtudhatod!

Az italt 1970-ben alkotta meg II. József udvari orvosa, aki a Zwack család egyik őse volt. A “legenda” szerint az orvos ezzel a különleges gyógynövénylikőrrel kínálta az uralkodót, akinek annyira ízlett a nedű, hogy azt mondta : “Das ist ein Unicum!” (~ “Ez egyedülálló!”).

A Zwack J. és Tsa. 1840-ben alakult Budapesten. Az Unicumot 1833-ban védjegyezték, ezután megindult a gyártása. A különleges ital jellegzetes formája és “logója” (fehér alapon piros kereszt) már akkor rákerült az üvegre, tehát ez a szimbólum a kezdetektől végigkíséri az Unicumot. Az 1890-es évekre annyira kinőtte magát a cég, hogy át kellett települniük. Választásuk a IX. kerületi Soroksári útra esett, a gyár egyébként a mai napig ott található. A cég fénykorában több, mint 200 különböző italt gyártott és a császári udvar hivatalos szállítója címet is magáénak tudhatta.

unicum2

 

Az Unicum másik jellemzője a “vizesember-plakát”, ez az 1900-as évek elején készült el. Az sem véletlen, hogy az üveg gömb alakú, hiszen a platonista filozófusok szerint ez az alakzat a legtökéletesebb és egyben a lélek formája is. A védjegyen található arany Szent István kereszt is mélyebb jelentéssel bír : a négy égtájat is szimbolizálja, de ezenkívül a négy őselem testre gyakorolt jótékony hatását hivatott megjeleníteni.

A II. világháború történései súlyos csapásokat mértek az addig igen csak jól menő Zwack cégre. 1944-ben 3 bombatalálat is érte a gyárat, így az rendkívüli károkat szenvedett. Ha ez nem lett volna elég, kivonulásuk előtt a németek a megmaradt épületet felgyújtották. A gyárat sikerült teljesen helyreállítani, ám 1948-ban államosították. A család nagyon egyszerű cselhez folyamodott, hamis receptet adott át az államnak. Ezután Zwack-ék elhagyták az országot és Olaszországban kezdték előállítani az Unicumot. Innentől két Unicum létezett : egy, az állam által előállított hazai, és egy Olaszországban gyártott eredeti. Utóbbit csak külföldön értékesítették.

1970-ben Zwack Péter vette át a olaszországi Zwack cég irányítását, körülbelül 10 évvel később pedig ő volt az első nagytőkés, aki visszavásárolta a korábban államosított családi tulajdont. Ezután megkezdődött az eredeti Zwack Unicum újbóli gyártása, hazájában Magyarországon.

unicum3-700x466

 

Mint tudjuk, receptje titkos, így pontosan csak nagyon kevés ember tudja, hogy miből is készül az Unicum. Annyit tudunk, hogy a gyógynövényeket néhány hétig finomszeszben áztatják, majd az ázatok egy részét lepárolják. Sajátságos ízét azonban a 6 hónapos tölgyfahordós érlelés során nyeri el az ital.

Ha még többet hallanál az Unicum történetéről, és egyéb érdekességekre is kíváncsi vagy, látogass el a Zwack Múzeum és Látogatóközpontba (Soroksári út), ahol rengeteg információt tudhatsz még meg az italról, a Zwack családról, a “vizesemberről”, és különböző kiállításokat is megnézhetsz. Bővebb információt, a Zwack honlapján találhatsz.